Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка

Промените идват при изтичане на договорите и ако компании от Острова желаят да работят на българския пазар

Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за промените при Brexit без сделка
Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за промените при Brexit без сделка
Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за промените при Brexit без сделка    ©  Анелия Николова
Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за промените при Brexit без сделка    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовият регулатор подготви застрахователния сектор и потребителите за правните последствия от излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка. От указанията на Комисията за финансов надзор (КФН) става ясно, че по неизтеклите договори с компании, чиито централи са в Обединеното кралство, ще продължат да важат поетите отговорности, но след датата на Brexit настъпват промени за английските застрахователни и презастрахователни компании, които желаят да работят на българския пазар.

Какво се променя за потребителите

Указанията на КФН са приети във вторник и дават яснота как ще се прилага Кодексът за застраховането (КЗ) спрямо застрахователни и презастрахователи компании, както и договори, сключени с тях, след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), при положение че не се стигне до сделка.

В българското законодателство не се предвижда прекратяването на застрахователни договори, сключени със застрахователи с централи в Обединеното кралство преди датата на оттеглянето от общото икономическо пространство на ЕС. Английските застрахователи не се освобождават от задълженията си по вече сключените договори, които запазват действието си за срока, за който са сключени, освен ако застрахователният портфейл на застрахователя бъде прехвърлен на друг застраховател или ако застрахователният договор бъде прекратен, обясняват от КФН.

Какво се променя за компаниите

Няма информация за това какъв обем застраховки с доставчици от Великобритания се ползват от потребителите в България, но докато страната е в обединеното икономическо пространство, нейни компании могат да работят при условията на свободно предоставяне на услуги. След датата на Brexit английските компании ще се приемат за идващи от трета страна, което означава, че няма да имат право да сключват нови застрахователни договори на местния пазар и ще се гледат като застрахователи с отнет лиценз.

Ако английски компании желаят да работят с клиенти в България, то те ще трябва да регистрират местен клон, регистриран по Търговския закон и лицензиран от КФН.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rxb15635450 avatar :-|
    Тодор Тодоров

    Партнърс Груп ЕООД са измамници, застраховките им никога не се вписват и когато настъпи застрахователно събитие се оказва че застраховката я няма. Колко много хора подведоха...

    Нередност?
  • 2
    wqy32691372 avatar :-|
    Марина Николова

    Здравейте! Съгласна съм с вас. Фирмата не от скоро се занимава с измамни застраховки и схеми. Дамата, която работи там - Сапаревска- е уволнена за множество злоупотреби.

    Нередност?
  • 3
    dck43692405 avatar :-|
    Росица Нейкова

    Г-жа Сапаревска е разследвана от икономимческа полиция. Не й се доверявайте и стойте настрана от нея . Дори Лев Инс прекратиха съдружничеството си с тази фирма!

    Нередност?
  • 4
    emb48692653 avatar :-|
    Стефани Нанкова

    Правиш си застраховка, спокоен си,че я имаш и изведнъж, когато се наложи да я използваш - ти казват,че никога не е била сключена. Не знам как въпросната фирма - Партнърс Груп все още съществува и подлъгва хората.

    Нередност?
Нов коментар