🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите очакват сериозен спад на пазарите до края на 2020 г.

Технологиите, здравеопазването и енергетиката ще са едни от най-перспективните сектори, показва проучване на UBS

Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно поради геополитически причини, отколкото на базата на фундаментални фактори като приходи, разходи, растеж и др.
Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно поради геополитически причини, отколкото на базата на фундаментални фактори като приходи, разходи, растеж и др.
Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно поради геополитически причини, отколкото на базата на фундаментални фактори като приходи, разходи, растеж и др.    ©  Reuters
Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно поради геополитически причини, отколкото на базата на фундаментални фактори като приходи, разходи, растеж и др.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко над половината инвеститори очакват значителен спад на пазарите до края на следващата година, а близо 80% смятат, че се навлиза в период на волатилност, показва проучване на швейцарската банка UBS.

Финансовата институция публикува доклад, в който очертава тенденциите, които се смята, че ще бъдат преобладаващи в инвестиционните среди за следващите няколко години. В допитването са участвали над 3 хил. души на пет континента с капитал над 1 млн. долара. Според седем от десет, участвали в него, обстановката на пазара е по-сложна от преди пет години, като резултатът от инвестиционната им активност зависи все по-малко от тях. Освен това половината са на мнение, че сега не е подходящо време за инвестиране.

Геополитически проблеми

Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно поради геополитически причини, отколкото на базата на фундаментални фактори като приходи, разходи, растеж и др. Търговската война между Китай и САЩ (44%), предстоящите американски президентски избори (37%) и местни политически проблеми като Brexit (41%) са посочени като главни спънки за развитието на глобалната икономика от участниците в проучването. Важно е да се отбележи, че в Азия са най-малко притеснени от конфликта между САЩ и Китай, особено в Китай, където 70% не се опасяват от него. В Хонконг очакванията са по-смесени - 55% споделят опасенията си от негативен развой на преговорите. Над 80% от инвеститорите твърдят, че ще анализират и ще съобразяват действията и стратегията си за следващата година спрямо развитието на президентските избори в САЩ.

Диверсификация

В отговор на влошаващата се обстановка над 60% от инвеститорите добавят към портфолиото си акции на компании с висок рейтинг, така наречените сини чипове, диверсифицират с различни видове книжа и увеличават ликвидността си. И макар преобладаващото настроение за 2020 г. да е негативно, в дългосрочен план инвеститорите, изглежда, остават спокойни. Седем от десет от тях са позитивни за развитието на пазара в следващите десет години.

Като основни движещи индустрии в близкото бъдеще инвеститорите посочват технологиите, здравеопазването и енергетиката. Тенденциите, които се очертават определящи за глобалната икономика според проучването на швейцарската банка, са застаряващото население, интернет на нещата, автоматизацията и изкуственият интелект. Намеренията на 88% от интервюираните са да пригодят портфолиото си спрямо тенденциите и потенциалния растеж на изброените сектори.

Разликата в годините

Младите инвеститори са по-позитивно настроени от по-възрастните си колеги, показва още проучването. Около 70% от инвеститорите на възраст от 18 до 34 години приемат положително промените на пазара, като очакват тенденциите да забързат растежа на капиталовите пазари и следователно приходите им, докато едва 40% от инвеститорите над 51-годишна възраст споделят този оптимизъм. Имайки предвид, че един по-сериозен спад би позволил на младите инвеститори да влязат на пазара на сравнително по-ниски цени от настоящите, това не трябва да се счита за голяма изненада. Интересът на младите инвеститори към развитието на технологичния сектор също е по-голямо, като 84% от тях споделят, че следят отблизо и инвестират в последните тенденции на пазара, докато едва 30% от по-възрастните споделят ентусиазма на по-младите от технологичния напредък.

Инвестиране в бъдещето

Докато в края на годината всеки прави равносметка за това какво е постигнал, инвеститорите планират къде ще инвестират следващата година. С края на тази година идва и новото десетилетие, в което инвеститорите ще се стремят да увеличат доходите си, но на фона на по-несигурна макрокартина и преобладаващи негативни очаквания. Според UBS 82% от инвеститорите ще се фокусират върху така нареченото устойчиво развитие или устойчиво инвестиране – става дума за опазването на природата, рециклирането на ресурси, достъпно здравеопазване и др. Макар че осем от десет души споделят намеренията си да инвестират устойчиво, едва 45% реално са го направили, и то основно младите инвеститори.

Все още няма коментари
Нов коментар