Инвеститорите се притесняват повече от изборите в САЩ, отколкото от търговската война

Проучване сред фонд мениджърите установява, че президентската надпревара е събитието, което е възможно да предизвика най-големи пазарни сътресения през тази година

Търговската война между САЩ и Китай доминираше вниманието на инвеститорите през по-голямата част на 2019 г., но през настоящата тя вероятно ще бъде засенчена от президентските избори в САЩ
Търговската война между САЩ и Китай доминираше вниманието на инвеститорите през по-голямата част на 2019 г., но през настоящата тя вероятно ще бъде засенчена от президентските избори в САЩ
Търговската война между САЩ и Китай доминираше вниманието на инвеститорите през по-голямата част на 2019 г., но през настоящата тя вероятно ще бъде засенчена от президентските избори в САЩ    ©  Reuters
Търговската война между САЩ и Китай доминираше вниманието на инвеститорите през по-голямата част на 2019 г., но през настоящата тя вероятно ще бъде засенчена от президентските избори в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговската война между САЩ и Китай доминираше вниманието на инвеститорите през по-голямата част на 2019 г., но през настоящата тя вероятно ще бъде засенчена от друго събитие. Инвеститорите са по-загрижени от заплахите, породени от президентските избори в САЩ през тази година, отколкото за световната търговска война, пише Financial Times. Същевременно пазарите са на рекордно високи нива, като това е показателно за значението и ефекта на политиката на страната върху тях.

С фокус върху регионалните рискове

Изострящият се фокус върху американските избори идва в момента, когато кандидатпре- зидентската кампания навлиза в най-активната си фаза - до деня за гласуване има по-малко от 10 месеца.

Проучването сред фонд мениджърите, направено от Bank of America и публикувано във вторник, показва, че опасенията на инвеститорите относно световната търговия са паднали на второ място в списъка на събитията, които биха могли да смутят пазарите. Страховете относно търговията доминираха класацията през всеки месец от средата на 2018 г. досега с изключение на един, през който опасенията от забавянето на китайската икономика представляваше най-големия проблем за близо 200 мениджъри, които управляват активи на стойност от над 630 млрд. долара.

Заострящият се фокус върху американските избори идва в момента, когато кандидатпрезидентската кампанията навлиза в най-активната си фаза - до деня за гласуване има по-малко от 10 месеца. Същевременно процедурата по импийчмънт, задействана от демократите в Камарата на представителите, стигна до Сената и започна във вторник. "Макар досега да няма очевидни признаци на въздействие върху икономическата активност, свързани с изборите, налице са някои притеснения, че несигурността може да има по-осезаем ефект върху настроенията и активността на инвеститорите с наближаването им", коментира главният икономист от Goldman Sachs Ян Хациус. "Повишената несигурност натежава на растежа, което означава, че предстоящите избори могат да имат ефект върху размера на инвестициите", обяви Хациус в бележка до клиентите на банката.

Традиционно несигурността сред инвеститорите има два пика - между януари и март, когато е ключовият период за номинациите за кандидати, както и непосредствено преди изборите през септември и октомври.

Ефектът върху пазарите

Най-голямото инвестиционно дружество в света, BlackRock, в края на миналата година намали рейтинга си за американските акции до "неутрален", като по-рано предложи на инвеститорите да претеглят класа на активите в своите портфейли, тъй като "широк спектър от събития в политиката могат да увеличат несигурността".

Американските акции достигнаха рекордни стойности през 2020 г., след като нараснаха с почти 30% през 2019 г. Доброто представяне на икономиката на САЩ и намаляването на тревогите за глобалната търговия, водени от подобряването на отношенията между Вашингтон и Пекин, изиграха ключова роля за добрите резултати на Уолстрийт.

Резултатът от изборите обаче може да доведе до значителни промени в политиката, които ще окажат влияние и върху икономиката и пазарите. "С наближаването на президентските избори в САЩ през ноември те ще се превърнат в основен източник на нестабилност на пазарите", коментира главният инвестиционен стратег на Franklin Templeton Сонал Десай. "Някои от водещите кандидати на демократите следват моделите на Обама, докато други имат предложения, които биха могли коренно да променят бизнес средата с вероятно силно отрицателно въздействие върху растежа и пазарите. Същевременно обаче втори мандат за Тръмп ще означава продължаване на модела за реализиране на политика в Twitter, който вече се доказа като смущаващ стабилността на пазарите и предизвикващ несигурност в инвестициите", добавя Десай.

Все още няма коментари
Нов коментар