Коронавирусът взе страха на Уолстрийт

Заради срива на цените на петрола първа голяма компания за шистов добив поиска защита от фалит

Уолстрийт започна месеца със сериозен спад от над 4% на водещите индекси S&P 500 и Dow Jones заради предупрежденията за разпространението на коронавируса в САЩ и притесненията за предстоящия сезон на отчетите. Икономическите данни, показващи спад на новите производствени поръчки, но под очакванията, не помогнаха на пазара. Освен това закриването на компании заради кризата притеснява инвеститорите.

Това доведе до увеличаване на загубите за водещите индекси, след като претърпяха най-лошото си първо тримесечие. Американският президент Доналд Тръмп предупреди страната, че предстоят "две болезнени седмици", защото очакванията на редица специалисти са смъртните случаи заради коронавируса в САЩ да преминат границата от 100 хил. души, дори когато се спазват строгите мерки за социална дистанция.

Приблизително две седмици преди да започне сезонът на печалбите инвеститорите са "много чувствителни към последните заглавия" за коронавируса поради липса на основна информация ", заяви пред Reuters Джон Огъстин, главен инвестиционен директор в Huntington National Bank. Той припомни, че много компании са променили своите прогнози за тримесечието.

Очаква се компаниите от S&P 500 да влязат в рецесия на печалбите през 2020 г., като те се понижат с 4.3% през първото тримесечие и с 10.9% през второто, според последните оценки, събрани от аналитичната компания Refinitiv.

По време на днешната търговия компаниите от секторите, които обикновено се определят като по-безопасни поради високите дивиденти, имаха проблеми - става въпрос за недвижимите имоти и комуналните услуги.

Първа сериозна жертва в петролния сектор

Сривът в цените на петрола взе първата си голяма жертва, като Whiting Petroleum подаде заявление за защита от фалит и акциите на компанията загубиха почти наполовина от стойността си.

Експертите предупреждават, че цените на петрола могат да се доближат до едноцифрени стойности заради изчерпване на хранилищата за съхранение.

Акциите на авиокомпаниите и круизните оператори продължиха да поевтиняват, като тези на United Airlines се понижиха със 17%, а на Carnival Corp - с 24%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 4
    • + 1

    Е, те може и да искат защита от фалит като разчитат на пазара. Лукойл България няма нужда да разчита на пазара за да подсигури, че няма да фалира. Просто трябва да си играе с правилните деца и после може да държи цени от по 100 долара за барел ако иска!

    Нередност?
Нов коментар