🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американските борси скочиха с надеждата, че пикът на заразата е близо

Dow Jones и S&P се зарадваха на новините от Ню Йорк за спад в броя на смъртните случаи

Американските борси направиха пореден скок нагоре, този път с по над 7%, след като смъртните случаи от коронавируса изглежда са достигнали пиковата си стойност в Ню Йорк, където се наблюдава слабо намаление на броя починали за втори пореден ден. Ню Йорк е особено важен финансов и корпоративен център, който е за момента и най-силно ударения щат в САЩ с над 130 хил. случая на COVID-19.

Компаниите от S&P 500 възстановиха над 1 трлн. долара акционерска стойност в рамките на сесията, като банковият компонент, в който влизат Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan и други, вдигнаха цената на акциите си с между 4 и 6.4%.

"Знаците за стабилизация на Ню Йорк са може би най-важното, което инвеститорите следят в момента, защото там е концентриран огромен капитал", коментира пред Reuters Томас Хейс от Great Hill Capital. "Новините са успокояващи за пазарите, но не можем да кажем, че сме излезли от мъглата. Имаме трудни една или две седмици пред нас."

През уикенда властите в САЩ предупредиха, че това ще бъде най-смъртоносната седмица от пандемията. Общият брой на болните в страната е 350 хил. души, най-засегнатата страна в света по абсолютен брой хора. И докато в Ню Йорк положението може да се успокои, новият епицентър може да се окажат Флорида и Луизиана.

Успокоение се наблюдава и в индекса VIX, който измерва волатилността на пазара и съответно има репутацията на "барометър на страха" на Уолстрийт. От днес обаче започва корпоративният сезон, в който фирмите представят отчетите си, като най-вероятно ще се забележи спад в приходите и печалбата на много компании. Още по-важни за борсите могат да се окажат новите прогнози и и цели на компаниите за второто тримесечие и цялата година.

Въпреки скока в понеделник S&P и Dow Jones продължават да са с 20% надолу спрямо най-високата си историческа стойност, записана в края на февруари тази година. Оттогава само компаниите от S&P са изтрили над 6 трлн. долара от стойността си заради коронавируса. Освен това икономиката ще се свие през първото тримесечие и ще се срине през второто заради пандемията.

Все още няма коментари
Нов коментар