🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът тръгна нагоре след рекордното съкращаване на добива

По обед сортът брент се търгува за малко под 43 долара за барел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник петролът тръгна уверено нагоре, след като голяма част от енергийните министри на страните - производителки на суровината, от организацията ОПЕК+ се съгласиха да удължат с един месец - до края на юли, историческото съкращение на добива с рекордните 9.7 млн. барела на ден, или близо 10% от световната продукция. Допълнителен тласък на цената дадоха данните за вноса на петрол в Китай през май, който е достигнал рекордни за всички времена нива, съобщава Reuters.

Към обед сортът брент се търгува за малко под 43 долара за барел, а лекият американски петрол - за малко под 40 долара за барел. Това са най-високите стойности на суровината от началото на март досега. Цената на брента почти се е удвоила спрямо равнището от началото на април, когато страните от ОПЕК+ се съгласиха да свият добивите си с общо 9.7 млн. барела на ден за периода май-юни. В края на миналата седмица споразумението беше удължено до края на юли. Предишният план на ОПЕК+ предвиждаше от следващия месец намалението да се коригира на 7.7 млн. барела дневно.

"Едномесечното удължаване не задоволи пазарните надежди за тримесечно такова. Въпреки това обаче сделката на ОПЕК+ ще доведе до дефицит в предлагането, което ще подкрепи цената на суровината в дългосрочен план", коментира икономистът от сингапурската банка OCBC Хауи Ли.

На срещата през уикенда единствено Мексико обяви, че през следващия месец няма да свие производството си, а притеснения относно това дали всички членове на ОПЕК+ ще изпълнят споразумението има и по отношение на Ирак и Нигерия, които надхвърлиха производствените квоти през май и юни. Същевременно след решението на организацията Саудитска Арабия повиши месечните си цени за юли, като това представлява най-голямото им нарастване за последните 20 години.

"Въпреки че проблемните производители като Ирак и Нигерия се ангажираха да постигнат 100% съответствие с договорените квоти и да компенсират предходното си неизпълнение, все още смятаме, че вероятно ще продължат да не изпълняват ангажиментите си през лятото. Потенциалното възобновяване на либийската продукция също може да доведе до значителни предизвикателства за ръководството на ОПЕК", коментира пред CNBC стратегът в RBC Capital Markets Хелима Крофт.

Макар като цяло реакцията на пазарите да беше позитивна, някои инвеститори все пак останаха разочаровани, тъй като очакваха споразумението да бъде удължено до края на септември.

Възстановяване в Китай

Ниските цени на петрола подкрепят покупките на суровината в Китай, където вносът през май се увеличи успоредно със съживяването на икономиката. През май азиатската страна, която е най-големият вносител на петрол в света, увеличи доставките до най-високото им ниво досега - 11.3 млн. барела дневно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk

    В бойколандия "петролът" още миналата седмица тръгна нагоре!

    Нередност?
Нов коментар