Инвеститорите се насочват към компании, които ще спечелят от плана на Байдън

Имотният сектор и комуналните услуги са сред секторите, привличащи внимание

Инфраструктурният пакет има за цел да осигури най-големите инвестиции в страната от десетилетия в пътища, мостове и летища
Инфраструктурният пакет има за цел да осигури най-големите инвестиции в страната от десетилетия в пътища, мостове и летища
Инфраструктурният пакет има за цел да осигури най-големите инвестиции в страната от десетилетия в пътища, мостове и летища    ©  Reuters
Инфраструктурният пакет има за цел да осигури най-големите инвестиции в страната от десетилетия в пътища, мостове и летища    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Инвеститорите увеличават търсенето на акции на компании, които биха могли да се възползват от очакваните разходи за инфраструктура, след като Сенатът в САЩ одобри плана на президента Джо Байдън за 1 трлн. долара. Фонд мениджърите вече помогнаха за увеличаването на цените на акциите от индустриалния сектор в индекса S&P 500. Някои обаче се насочват към имотния сектор или комуналните услуги в търсене на подценени компании, които могат да се възползват, ако законопроектът бъде приет и от Конгреса по-късно през годината.

Инфраструктурният пакет има за цел да осигури най-големите инвестиции в страната от десетилетия в пътища, мостове и летища. "Ще има много разходи в области, които хората не свързват непременно с инфраструктурата", казва Скот Хелфщайн, ръководител на тематичното инвестиране в ProShares.

Намирането на повече компании, които ще се възползват от финансирането, е сред последните примери за това как инвеститорите диверсифицират портфейлите си, тъй като акциите продължават да растат въпреки притесненията заради възраждането на COVID-19 и наближаващото затягане на паричната политика на Федералния резерв. S&P, който постави нов рекорд наскоро, почти се е удвоил от най-ниското си ниво, което достигна през март 2020 г..

Хелфщайн казва, че неговата фирма увеличава залозите си в инвестиционни тръстове за недвижими имоти, които притежават пристанища и кули за мобилни телефони, като Crown Castle International Corp, която според него ще се възползва от инфраструктурния план. Акциите на Crown Castle са нараснали с близо 20% тази година, докато S&P US Real Estate REIT Index се е покачил с около 25%.

Задава се сериозно харчене

Законопроектът за 1 трлн. долара включва 550 млрд. нови разходи за строителство - от мостове до подобряване на широколентовия достъп до интернет. Сенатът одобри и законопроекта за бюджетни разходи в размер на 3.5 трлн. долара, който включва допълнителни приоритети на Демократическата партия като средства за устойчивост на климата и електрически коли.

С повече потенциални разходи на хоризонта инвеститорите навлизат широко в инфраструктурни инвестиции. Например iShares US Infrastructure Exchange Traded Fund отчита положителен приток за пет от последните шест седмици, включително рекордните 51 млн. долара за седмицата, която приключи на 7 юли, според данните на Lipper. И все пак има инвеститори, които остават предпазливи за добавянето на нови позиции от инфраструктурния сектор заради разтегнатите пазарни оценки и притеснения, че федералното правителство може да сигнализира за по-ранно от очакваното намаляване на поддържащите си политики, което потенциално може да създаде сътресения в цените на активите.

"В момента сме в период на задържане", казва фонд мениджърът Бари Джеймс от James Advantage Funds. Джеймс все пак е направил някои промени, като е добавил към позициите си в компании като FedEx и книжа на компании от сектора за електронна търговия като Amazon в очакване, че със задействането на плана на Байдън ще се намалят сроковете за доставки по магистралите. "Смятаме, че сме преминали пиковите приходи на пазара, но този законопроект може да даде на някои компании друг катализатор", смята Джеймс.

Все още няма коментари
Нов коментар