🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След инфраструктурния пакет Сенатът на САЩ одобри и бюджетния план за 3.5 трлн. долара

За разлика от двупартийната подкрепа за първото законодателство второто среща опозицията на републиканците

Сенаторите пристигат за гласуването за инфраструктурния пакет за 1 трлн. долара
Сенаторите пристигат за гласуването за инфраструктурния пакет за 1 трлн. долара
Сенаторите пристигат за гласуването за инфраструктурния пакет за 1 трлн. долара    ©  Reuters
Сенаторите пристигат за гласуването за инфраструктурния пакет за 1 трлн. долара    ©  Reuters

Сенатът на САЩ одобри бюджетния план за климата, здравеопазването и образованието на стойност 3.5 трлн. долара, часове след като прие инфраструктурния пакет за 1 трлн. долара, предвиден за инвестиции в пътища, мостове, летища и други проекти. Гласуването протече съобразно партийните линии - 50 на 49 гласа, на фона на разногласията сред сенаторите дали има нужда от такива големи разходи в борбата с климатичните промени и бедността, пише Reuters.

Сега за демократите предстоят седмици на дебати относно зададените от президента Джо Байдън приоритети, сред които са универсално предучилищно обучение, достъпно жилищно настаняване и зелени технологии. В самите партийни редици някои искат категорични действия спрямо глобалното затопляне, докато други изразяват притеснение заради мащаба на плана.

В сряда демократическият сенатор Джо Манчин коментира, че е притеснен за последиците върху дълга на страната, както и за способността да се реагира спрямо други потенциални кризи. Манчин е известен с умерените си позиции и често играе ролята на посредник между демократите и републиканците.

Гласуване в Камарата на представителите

Планът е сред приоритетните политики на Байдън, който обещава големи промени в момент, в който демократите не крият притеснението си, че могат да загубят контрола си над законодателния орган на частичните избори през 2022 г. Партията планира да прокара пакета през следващите няколко месеца, използвайки процес, който й позволява одобрението на законодателство да става с обикновено мнозинство. В сряда стана ясно, че Камарата на представителите ще прекъсне предсрочно лятната си ваканция на 23 август, за да обсъди плана за 3.5 трлн. долара.

Пред CNN министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм заявява, че Белият дом ще придвижи и двата пакета - инфраструктурния и бюджетния, и ще остави Конгреса да реши в какъв ред да ги гласува. По думите й умерените демократи също трябва да одобрят плана за 3.5 трлн. долара, посочвайки, че по-голямата част от разходите ще бъдат покрити от данъците върху американци, които печелят над 400 хил. долара на година, и върху корпорациите.

Републиканците остават против бюджетния законопроект. Лидерът на републиканците в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, който подкрепи инфраструктурния пакет, нарече по-голямото предложение "радикално". Десетки републикански сенатори се подписаха под документ, който обещава да не позволява вдигане на националния таван за вземането на заеми, когато той бъде достигнат през есента, за да се попречи на демократите да харчат повече.

Възможни последици от републиканската опозиция

Ако не се постигне решение за увеличаване или отменяне на дълговия лимит, който в момента е 28.5 трлн. долара, може да се стигне до т.нар. спиране на федералното правителство или до държавен фалит. Финансовият министър Джанет Йелън вече призова Конгреса да вдигне ограничението за дълга с гласовете както на демократите, така и на републиканците. Тя също така изказа одобрението си за бюджетния план, посочвайки, че инфраструктурният пакет за 1 трлн. долара трябва да бъде последван от втори.

Във вторник Байдън поздрави 19-те републикански сенатора, които гласуваха с демократите в двупартийния вот за инфраструктурните предложения. Социологически проучвания показват, че плановете за обновяване на американската инфраструктура, които включват 550 млрд. долара ново финансиране и 450 млрд. долара одобрени отпреди инфраструктурни инвестиции, печелят обществената подкрепа.