🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите вече предпочитат чипове и автомобилен софтуер в Китай

Вниманието се измества от финтех и електроннaтa търговия

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След поредната доза нови регулации, които променят разпределението на силите в даден сектор, инвеститорите, които искат да търгуват в Китай, променят стратегията си. Вместо типичните до момента инвестиции в електронната търговия и технологичния сектор през тази година доминират полупроводниците, изкуственият интелект и електрическите автомобили, съобщава Financial Times. Търсенето на сигурност е основният мотив на фондовете, като пример за това е производството на чипове - правителството иска Китай да произвежда 70% от нужните чипове за страната до 2025 г. и за целта насърчава сектора.

Инвестициите в полупроводници за второто тримесечие на 2021 г. са нараснали с 466% спрямо първата четвърт на годината, показват данни на анализаторската копания Preqin. Стойността на инвестициите възлиза на 8.9 млрд. долара, а единичен рунд за събиране на капитал, проведен от BYD Semiconductors, донесе 293 млн. долара на компанията. "За Китай най-важните области на технологиите включват полупроводници, авиация и науки за живота. Когато президентът Си говори за важността на технологиите, той изрично издигна производствената индустрия над дигиталните стоки", каза Дан Уанг, технологичен анализатор от Gavekal Dragonomics.

Стартъпът WeRide, който се занимава с развитие на автономно управление на автомобилите, привлече 310 млн. долара инвестиции, като сред повярвалите в проекта е и Renault - Nissan - Mitsubishi. Електрическите автомобили и възобновяемата енергия също бележат ръст. Шанхайският индекс Star 50, който следи фирми именно в този сектор, се е покачил с 14% тази година. 74 сделки за набиране на капитал са сключени в сектора за полупроводници, а в софтуерния сектор те възлизат на 133 по информация на доставчика на данни Refinitiv. За сравнение - електронната търговия е постигнала 42 подобни сделки.

Изоставените сектори

На другия полюс е финтех секторът, където инвестициите намаляват с 36% до 360 млн. долара. Той беше първият ударен от нови регулации през ноември, когато в последния момент регулаторите спряха публичното предлагане на Ant Group, собственост на Джак Ма. Електронната търговия също е ударена, като при нея спадът е 54%, достигайки нива от 4 млрд. долара, а в гейминг сектора понижаването на инвестициите се равнява на 96% спрямо същия период на миналата година - до едва 121 млн. долара. Интернет компаниите също не са подминати от промяната в стратегията на инвеститорите. Индексът Golden Dragon на Nasdaq, следящ листнатите в САЩ китайски интернет компании, е спаднал с 23% от началото на юли.

Все още няма коментари
Нов коментар