🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът падна под 100 долара за пръв път от близо месец

Цената се понижава на фона на освобождаването на стратегически запаси и нарастването на заразените с ковид в Китай

Рекордното освобождаване на запаси в комбинация с несигурността в Китай понижават цените на нефта.
Рекордното освобождаване на запаси в комбинация с несигурността в Китай понижават цените на нефта.
Рекордното освобождаване на запаси в комбинация с несигурността в Китай понижават цените на нефта.    ©  Unsplash
Рекордното освобождаване на запаси в комбинация с несигурността в Китай понижават цените на нефта.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на петрола се понижи с около 5% в началото на новата седмица и за пръв път от 15 март падна под 100 долара за барел. Сред основните причини за поевтиняването на суровината са плановете за освобождаване на рекордни обеми от стратегическите запаси и нарастващата вълна от заразени с коронавирус в Китай. Началото на войната в Украйна доведе до рязък скок на цената на суровината, която достигна 130 долара за барел.

Bank of America запази прогнозата си за петрол сорт брент около 100 долара за барел през тази и следващата година, но намали очакванията си от 130 до 120 долара през това лято. Швейцарската инвестиционна банка UBS също понижи прогнозата си за брента през юни с 10 долара до 115 долара за барел. Прогнозите на Citigroup стигат дори по-далеч - цена от около 65 долара в края на 2022 г.

Държавите - членки на Международната енергийна агенция (IEA), обявиха, че ще освободят 60 млн. барела през следващите шест месеца, като САЩ отделно обяви през март пускането на пазара на 180 млн. барела от резервите. Общото количество 240 млн. барела ще бъде освободено постепенно на световния пазар в рамките на шест месеца, съобщи през март IEA.

Това се равнява на 1.3 млн. барела на ден и ще бъде достатъчно, за да компенсира недостига от 1 млн. барела на ден от доставките на руски петрол според анализатори от JP Morgan.

"Дори докато руското производство намалява и ОПЕК+ всъщност свива общите потоци към пазарите, забавянето на глобалния растеж намалява ръста на търсенето на петрол, а освобождаването на 240 млн. барела петрол до октомври показва слабост на пазара и натрупване на запаси", сподели анализаторът на Citigroup Едуард Морс в бележка до инвеститорите.

Пазарът също така зависи и от развоя на събитията в Китай, където властите ограничиха придвижването в Шанхай заради големия брой заразени с коронавирус. Опасенията са, че ако вълната се разпространи в други градове, политиката на страната за нулева толерантност към COVID-19 ще доведе до масови продължителни блокирания, които може да се отразяват негативно както на промишленото производство, така и на вътрешното потребление.

Все още няма коментари
Нов коментар