🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОПЕК+ ще съкрати износа на петрол с над 1 млн. барела дневно

Нефтът поскъпва с близо 5%, завръщайки се над 80 долара за барел

Цената на черното злато отново тръгва нагоре, след като поевтиня с над 20% през последната година.
Цената на черното злато отново тръгва нагоре, след като поевтиня с над 20% през последната година.
Цената на черното злато отново тръгва нагоре, след като поевтиня с над 20% през последната година.    ©  unsplash
Цената на черното злато отново тръгва нагоре, след като поевтиня с над 20% през последната година.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петролът се завърна над 80 долара за барел, след като Саудитска Арабия и ОПЕК, обявиха изненадващо намаляване на добива на петрол до 1.15 милиона барела на ден от май до края на годината. Обявлението в неделя е ден преди виртуалната среща на министерски панел на ОПЕК+ в понеделник, който включва Саудитска Арабия и Русия и който се очакваше да се придържа към вече въведените съкращения с 2 млн. барела на ден до края на 2023 г.

Според данни на Reuters общият обем на намалението на доставките може да достигне 3.66 млн. барела на ден, което се равнява на около 3.5-4% от глобалното дневно потребление. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, ще намали износа си с 500 хил. барела на ден от май. Други големи производители на петрол, като Обединените арабски емирства и Кувейт, също обещаха да намалят добива си с по-малки количества - 144 и 128 хил. барела на ден респективно.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия определи този ход като "предпазна мярка", насочена към стабилизиране на петролния пазар. Съкращенията представляват по-малко от 5% от средното производство на Саудитска Арабия от 11.5 млн. барела дневно през 2022 г. Ирак заяви, че ще намали производството с 211 хил. барела, Казахстан със 78 хил., Алжир с 48 хил. и Оман с 40 хил. Съобщенията бяха предадени от държавните медии на всяка страна.

Междувременно вицепремиерът на Русия Александър Новак сподели пред ТАСС, че Москва ще удължи доброволното съкращаване на 500 000 до края на годината. Русия обяви едностранното намаление през февруари, след като западните страни наложиха тавани на цените на руския петрол.

Трудната инфлация

Решението за намаляване на производството на петрол може да има последици за глобалната икономика. По-високите цени на петрола отново могат окажат влияние върху потребителските цени, след като инфлацията започна да показва признаци на забавяне през последните два месеца. Най-голям проблем от развитите страни ще има Китай, която е зависима от вноса на суровината и отчиташе най-ниската инфлация от развитите страни - около 1% през февруари. От огромно значение ще бъде обаче дали страните износителки на петрол ще се придържат към обявените намаления, тъй като в миналото не всички държави са изпълнявали заявените ограничения.

Все още няма коментари
Нов коментар