Златото проби 2000 долара

Благородният метал се цели към върхa от времената на пандемията

Централните банки продължават да купуват в големи количества.
Централните банки продължават да купуват в големи количества.
Централните банки продължават да купуват в големи количества.    ©  Shutterstock
Централните банки продължават да купуват в големи количества.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Златото е на най-високата си цена от близо година. Благородният метал проби границата от 2000 долара за тройунция във вторник вечерта, 4 април, като продължава да поскъпва. Според анализаторите поскъпването се дължи на сложната макроикономическа обстановка, която принуждава инвеститорите да търсят безопасни убежища.

"Златото може да продължи да се движи нагоре, като се има предвид забавящата се световна икономика с висока инфлация, като слабостта на щатския долар позволява на златото да "скача по-високо", смята Клифърд Бенет, главен икономист в ACY Securities, цитиран от Reuters. За последния месец благородният метал е поскъпнал с над 10%, като се доближава до върха, който достигна в разгара на пандемията от 2089 долара.

Златна борба с инфлацията

Златото има роля в управлението на резервите на централните банки, особено на фона на нарасващата инфлация и опитите на финансовите институции глобално да се справят с нея. Според данни на Word Gold Council, през февруари глобално златните резерви на централни банки са се увеличили с 52 тона, отбелязвайки единадесетия пореден месец на нетни покупки след увеличение от 74 тона през януари. Данните не включват Русия.

Народната банка на Китай отчита най-голям ръст: нови 25 тона в златните си запаси, докато Централната банка на Турция продължи тенденцията си да купува за петнадесети пореден месец, добавяйки над 22 тона. Други нетни купувачи са Централната банка на Узбекистан, Сингапур и Индия. Националната банка на Казахстан е единственият нетен продавач през февруари, като официалните й златни резерви намаляват с 13 тона.

На второ място

Цената на среброто също поскъпва драстично. За последния месец металът е добавил поскъпнал с близо 20% до 25%, но, за разлика от златото, изобщо не е близо до най-високата си цена: близо 50 долара за тройунция през 2011 г.

Все още няма коментари
Нов коментар