НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Календар: изяж бъдещето този уикенд

Юли започва с нов безкешов формат от "Бакхус" – GourmEAT the future съчетава фест и кулинарни лекции и демонстрации от лектори от България и чужбина

Календар: изяж бъдещето този уикенд
Календар: изяж бъдещето този уикенд

Слушате Masterchef звезди, фермери и zero waste инфлуенсъри, докато хапвате ястие, създадено с мисъл за околната среда, а в ръка държите коктейл, даже може и без алкохол, посветен на земята и направен с предимно български съставки - така може да изглежда уикендът ви, защото на 1 и 2 юли в София предстои дебютното издание на кулинарното събитие "Бакхус GourmEAT the future".

В някакъв смисъл форматът е уникален, защото е едновременно фест с над 30 изложителя, но и платформа за съдържание, насочено към бъдещето на храната. Събитието e от 11 до 22 ч. и двата дни, отворено е за домашни любимци и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дебитна или кредитна карта или с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.).

"Бакхус GourmEAT the future" ще се проведе в Posta PopUp - комуникативно и чаровно пространство, директно до Столичната митница на ул. "Веслец" 84 и много близо до спирки на различни видове градски транспорт (метро, трамвай).

Входът между 11 и 11:30 и двата дни е безплатен, а билети се продават предварително през Eventim, както и на място. В цената е включен свободен достъп до цялата програма.

Срещу 9 лв. за един ден или 15 лв. за цялото събитие (за децата билетите са даже по-евтини, а до 7 г. влизат безплатно) ще може да видите отблизо демонстрационно готвене, да участвате във винена дегустация, да чуете лекции за зелени практики, пълноценно хранене, семейно здраве, бизнес идеи и още много (пълния списък вижте в карето). Лекторите са от България и чужбина, някои имат сериозен световен опит и идват от разнообразни сфери.

Звездни лектори от България и чужбина, готвене на живо и винена дегустация

Двудневното уикендно събитие включва сцена с атрактивна програма и двата дни от 12 до 18 ч.

Своеобразна премиера пред публиката ще има за новото жури на Masterchef в лицето на известния готвач Илиан Кустев, който е един от тримата оценяващи в новия сезон на предаването. Двама известни шефове от предходния сезон на Masterchef пък ще готвят на живо: Константин Таквор-Кокера и Тео Владиславов.

Сред другите разпознаваеми лектори са посланикът и двигател на zero waste движението у нас Блажка Димитрова, кулинарният инфлуенсър и автор на книгата "С любов към десерта" Даниела Динева, позната като Hey Daniella в социалните мрежи, и любимката на градинарите ентусиасти Inka v gradinka.

Mastercard пък има удоволствието да си партнира с Филип Харманджиев - собственик на "Чифлик Ливади" и изба "Дамяница" - за първия разговор на тема From Farm to Table - решения в земеделието за здравето на планетата и за здравето на хората, които планетата храни.

Има и международно присъствие - специално от Германия пристига единствената българка, член на International Sustainability Standards Board - Вероника Пунчева, а сред лекторите е и живеещата в България, но родом от Литва шеф Виктория Балтутите, която наскоро стана единственият инструктор от страната ни, завършил програма "Устойчиви практики в кулинарията" на престижната асоциация World Chefs,

ПРОГРАМА

Събота, 1 юли

12:00 ч. - Тео Владиславов, полуфиналист в Masterchef: Готвене на живо - десерт с тахан

13:00 ч. - Виктория Балтутите, HRC академия: "Зелените" ресторанти, новите рок звезди

14:00 ч. - Блажка Димитрова, Blagichka Zero Waste: Как да сме с нулев отпадък в кухнята

15:00 ч. - Вероника Пунчева, ISSB: Какво означава да живеем устойчиво

16:00 ч. - Инка в Градинка: Практични съвети за зеленинки на балкона

16:30 ч. - Александър Кюркиев, Chilli Hills: Крафт vs. масовка - проблеми, решения и личен опит

17:00 ч.- Албина Ясинская: Можем ли да си правим кисело мляко у дома

18:00 ч. - Благой Кузмански, Cellar 52: Органично, натурално и биодинамично вино

Неделя, 2 юли

12:00 ч. - Константин Таквор, състезател в Masterchef: Готвене на живо със спасени продукти

13:00 ч. - Илиан Кустев, жури в Masterchef: Открито за ресторантите - цени, обслужване и винаги ли клиентът е прав?

14:00 ч. - Hey Daniella, кулинарен блогър и автор: Семейно здраве чрез храна

15:00 ч. - Филип Харманджиев, "Чифлик ливади": От фермата до масата

16:00 ч. - Габриела Грозева, "Обред": Хляб с квас у дома - как се прави и защо да го предпочетем

16:30 ч. - Анатоли Ценов, АППНБ: Наистина ли насекомите могат да се ядат от човека?

17:00 ч.- Димитър Шопов, Food Connection: Как да се храним пълноценно в големия град

17:30 ч. - Георги Вълчев, ферма "Багри": Овчето мляко - суперхрана от миналото за бъдещето

18:00 ч. - Мария Балева, Pottery & Poetry: декорация на масата - цветове, форми, тенденции

Изложителите: нови, устойчиви, атрактивни

За посетителите на място ще готвят някои от най-новите ресторанти на София с концептуална кухня (Unica, Jazu), заведения, които работят с фермерска продукция (Farro Pizza) и с по-редки или оригинални суровини (SoFerments, Вкусът на Индонезия), както и месни, насочени към нулев отпадък (Meatsome).

Към всички участници са зададени изисквания да предложат свои концепции, насочени към устойчивост, иновативни методи, работа с локални продукти и отговорен лов и риболов. Вино на събитието ще има от България и от света, като преобладават етикетите, правени с минимална намеса, включително натурални и органични.

От технологична гледна точка любопитно е, че първата българска AI бира ще присъства, както и иновативно решение за заведения, отменящо нуждата от пластмасови бутилки за вода.

Български и чуждестранни занаятчийски производители на джелато, донъти и канелени рулца, подправки, десерти, тахани, зехтини, фермерска продукция, сирене от кашу, кафе, алкохолни и безалкохолни коктейли също ще допринесат за разнообразния облик на събитието.

"Бакхус GourmEAT" the future е (с)мисъл за бъдещето в бохо атмосфера с индустриален чар, който носи сградата - бивша поща, строена през 30-те години на XX век. Интересно, провокативно и много, много вкусно.

Кога: 1 и 2 юли, 11-22 ч.

Къде: Posta PopUp, ул. "Веслец" 84 (до Столична митница и складове "Деспред")

Билети: Eventim, а от 11 до 11:30 ч. входът е безплатен

Събитието се провежда с безценната подкрепа на: Mastercard, Chandon Garden Spritz, Johnnie Walker, Gordon's Gin, Tanqueray Gin, Perrier, JTI, "Бонанза Бачорски" и Forest In.