Академичен достъп | Календар със събития - юли 2023

Календарът със събития е изготвен специално за читателите на "Капитал" от академичната му програма и е достъпен за всички участници в нея, които получават месечния ѝ e-mail бюлетин. Той се подготвя от журналисти на медията, които подбират подходяща за академичната аудитория информация - от анонси за стажове и стипендии до образователни статии по актуални теми, анализи, както и вдъхновяващи бизнес истории. За програмата можете да прочетете повече тук.

20.06 - 18.08

Десетото юбилейно издание на фестивала OPERA OPEN на античния театър в Пловдив. Фестивалът се организира от Държавна опера Пловдив и представя силното международно съдържание, жанрово разнообразие на фестивалната платформа и 40-годишните традиции на Вердиевия фестивал. Тази година "Опера Пловдив" поставя акцент на някои от най-успешните постановки, формати и творчески сътрудничества през годините, смело разположили OPERA OPEN на картата на европейските музикални open air-фестивали. Програмата е разпределена жанрово в "Опера и Балет", "Класика и Джаз", "Мюзикъл и Рок" и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени.

30.06 - 01.07

Street GIN & Prosecco festival Kapana се организира за 4-та поредна година в Пловдив и е цветно купонджийско събитие за весели хора, които обичат откритите събития с качествени питиета, времето с приятели и хубавата музика. Ще се наслаждаваме на джин, тоник, просеко и пенливи напитки от цял свят.

01.07 - 02.07

GourmEAT the future е нов, хибриден формат от "Бакхус" и наследник на StrEAT Fest. Той съчетава фест и кулинарни лекции и демонстрации от лектори от България и чужбина.

05.07

Любимата на българската публика група от Босна и Херцеговина Dubioza Kolektiv гостува отново в България. Този път ще забиват на "Арена София", "Столичен Колодрум Сердика" в Борисовата Градина.

06.07

Тази година "Капитал градове" подготви ново издание, посветено на региона на Стара Загора. След излизането му идва ред на "Среща на бизнеса в Стара Загора и региона". Тя ще се проведе в зала "Христо Танев" в парк хотел "Стара Загора".

06.07 - 09.07

За дванадесети път в Южния парк 2 в София ще се проведе A to JazZ 2023. Този път той ще е четири дни, а на откриването на 6 юни на сцените му като част от другата новост, шоукейс модулът, зрителите ще чуят осем гpyпи от Франция, Белгия, Румъния, Гърция, Унгария, Сърбия, че и Конго.Той дава възможност да се изявят непопулярни и подгряващи групи. Избрани са от международно жури сред над 160 кандидати от 28 страни. Bilal, Judith Hill, Lakecia и Benjamin са хедлайнърите на тазгодишното изднаие на фестивала.

08.07

Световният фестивал за лего роботика FIRST® LEGO® League стъпва в България. Пловдив става домакин на събитието, което най-големият фестивал за лего роботика. Той се провежда в 110 страни в цял свят с милиони участници. Организатори на българското издание са фондация "Пловдив 2019", в партньорство с Център за творческо обучение, Развойният център на SAP в България, Фондация "Работилница за граждански инициативи", Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и образователният портал "Уча в Пловдив". Състезанието ще се проведе на 8 юли 2023 година в зала "Колодрум". Най-добре подготвените 24 отбора с ученици от 10 до 16 години, избрани измежду 80 екипа от 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с лего роботи, изпълнявайки мисии в града под тепетата. В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за състезанието. Експертно жури ще има крайната дума за това кой ще се класира за финалите в Пловдив. Темата тази година е "Суперсили" - с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея.

08.07 - 09.07

Най-мащабното събитие за поп култура у нас Aniventure Comic Con се завръща през 2023 и ще се проведе за първи път след 3-годишна пауза. Феновете на аниме, манга, гейминг, косплей и комикс културата отново ще се съберат на едно място заедно със звезди от цял свят. Последното издание на фестивала се проведе през 2019 г. и събра над 25 000 души. Тази година той ще се проведе на 8 и 9 юли в Интер Експо Център.

14.07

Второто издание в Пловдив на фестивала за електронна музика Solar ще се проведе отново на игрищата до Гребния канал. Специално за него легендарният носител на награда "Грами" Afrojack идва за първи път в България. Другият хедлайнер е добре известният Fedde Le Grand, а освен тях двамата организаторите от Yalta club са поканили още определяната като "бъдещето на денс музиката", Laura van Dam, както и бразилският артист с хитовия сингъл "Move Your Body", Öwnboss.

21.07 - 22.07

Варна WINEkend се завръща с пето издание като ще се проведе на нова локация и за първи път в два дни. Свежото винено събитие на морската ни столица ще се проведе както винаги в предпоследния уикенд от юли, а новият дом ще бъде дворът на Археологическия музей във Варна.

22.07

BREEZE FEST Burgas ще доведе в България емблематичната Black Eyed Peas за единствения концерт в Източна Европа от тазгодишното ѝ турне. Освен тях на двете сцени на фестивала ще забият още Mila Robert, Керана и космонавтите, Молец, Дара и Папи Ханс. Мястото на фестивала е утвърждаващото се за концерти и събития пристанище Бургас.

30.07

Американската група Imagine Dragons идва за първи път в България като част от световното си турне. Концертът им ще е в София и ще се проведе на 30 юли 2023 г. на националния стадион "Васил Левски".

31.07

"Поетите Live" гостува на клуб Menthol във Варна в самия край на месеца. Гостите ще чуят най-хубавите български стихотворения, рецитирани на живо от актьори като Весела Бабинова, Иван Бърнев, Владо Пенев, Луиза Григорова-Макариев, Юлиан Вергов, Малин Кръстев, Захари Бахаров и Бойко Кръстанов. Музикалното оформление ще е на маестро Антони Дончев.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал