Пет фактора за бъдещето на финансовите пазари

За какво трябва да внимават инвеститорите през следващите месеци

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първите три месеца на годината се оказаха доста динамични за финансовите пазари. Водещите американски индекси, златото, както и биткойнът достигнаха нови исторически върхове. В основата на силното представяне на различните класове инструменти бяха очакванията на голяма част от пазарните участници за намаление на лихвите от страна на Федералния резерв и нормализиране на нивата на инфлация.

Последните данни за потребителската инфлация (CPI индекса) в САЩ обаче показаха, че тя ще се задържи висока по-дълго от очакваното. Като добавим към това и взаимните нападения през последните две седмици между Иран и Израел, въпросителните около бъдещите движения на пазарите се увеличават.

Има пет основни фактора, които инвеститорите трябва да имат предвид в следващите месеци по отношение на пазарите.

Геополитическо напрежение

Регионалните конфликти в Украйна и Близкия изток са основните геополитически фактори, които продължават да оказват влияние върху решенията на инвеститорите. Градусът на напрежението се покачи, след като на 13 срещу 14 април Иран изстреля повече от 300 ракети и дронове срещу Израел. Няколко дни по-късно Израел отвърна, нанасяйки ракетен удар по цели, намиращи се в близост до иранския град Исфахан.

Въпреки че действията и на двете страни бяха определени по-скоро като "протоколни", опасността от ескалация на конфликта и директен военен сблъсък между двете страни е реален. Война между Иран и Израел би довела до блокирането на Ормузкия пролив - един от ключовите маршрути за транспорт на петрол, през който преминават около една трета от дневните петролни количества.

Ситуацията с войната в Украйна също е в полезрението на пазарните участници. През следващите седмици и месеци светът ще следи развитието на конфликта. И то особено на фона на гласуваната от Камарата на представителите на САЩ военна помощ за Украйна. През миналия уикенд бе одобрен пакет за военна помощ в размер на 60 млрд. долара за Украйна. Помощта идва в критичен за украинската страна момент, след като през последните седмици инициативата на бойното поле бе взета от Русия.

Инфлацията и трудовият пазар

През последните две години ценовите нива, както и състоянието на пазара на труда са основните икономически показатели, които се следят от централните банкери. Рязкото забавяне на инфлацията през втората половина на 2023 година накара инвеститорите да смятат, че инфлационният проблем в основната си част е решен. На тази база пазарните участници повишиха прогнозите си за лихвените намаления през тази година до пет или шест.

Данните за CPI индекса обаче показаха, че през последните няколко месеца инфлацията в САЩ се покачва. В резултат на това инвеститорите намалиха очакванията си за броя на лихвените понижения до максимум три, като някои очакват Федералният резерв да свали само веднъж лихвите.

В същото време американският трудов пазар показва стабилност въпреки високите лихви на Фед. От началото на годината всеки месец новите работни места в неселскостопанския сектор не падат под 200 000, като за март достигнаха 303 000. В същото време равнището на безработица успява да се задържи на рекордно ниски равнища под 4% (през март спадна до 3.8%). Това говори за силно затегнат и стабилен пазар на труда, което сигнализира, че Федералния резерв няма да бърза с намалението на лихвите.

Лихвена политика на Фед

Курсът, който ще следва Федералният резерв по отношение на паричната политика, е големият въпрос, който ще направлява пазарите.

Повишението в цените през първите три месеца на годината накара пазарните участници да преосмислят очакванията си по отношение на лихвената политика. От друга страна, геополитическите рискове най-вече в Близкия изток тласкат енергийните цени нагоре, което засилва инфлационния натиск.

В случай че петролът се задържи на настоящите нива или по-високо, това може да доведе до допълнително покачване на CPI индекса. Следователно и вероятността Фед да задържи лихвите на настоящите нива за по-дълго е голяма.

Президентски избори в САЩ

През ноември ще се проведат изборите за американски президент. Основни претенденти ще са настоящият президент Джо Байдън (като кандидат на Демократическата партия) и бившия президент от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Последните проучвания показват, че шансовете и на двамата кандидати за Белия дом са почти изравнени. Поглеждайки назад във времето, акциите обикновено се представят добре след президентските избори, независимо от това кой спечели.

Настоящият президент Байдън би могъл да получи подкрепа от страна на Федералния резерв, в случай че централната банка на САЩ понижи лихвите преди изборите. Към момента очакванията на инвеститорите са, че Фед ще направи първото намаление през септември.

Това би било положителен знак към гласоподавателите, тъй като ще означава, че цикъла на високите лихви е приключил, а проблемите с инфлацията в голяма степен са решени. Високите цени на петрола обаче може да засилят инфлационния натиск. Това ще принуди Федералния резерв да отложи намалението на лихвите за по-късно. А тази новина определено няма да е от полза за преизбирането на Байдън.

Сезон на отчетите

Публикуването на корпоративните отчети за първото тримесечие на годината вече е в разгара си. Финансовите резултати на компаниите за първите три месеца се очакват с интерес от страна на инвеститорите. И особено на тези от "Великолепната седморка".

В полезрението на пазарните участници ще бъдат най-вече компаниите, които са свързани с изкуствения интелект (AI). Именно тези акции бяха в основата на ралито на Уолстрийт през последните месеци.

На тази база разочароващи финансови данни за компаниите от AI сектора биха засилили страховете сред инвеститорите, които да подхранят по-дълбока корекция на фондовите пазари. С най-голям интерес се очаква корпоративният отчет на Nvidia, който ще бъде публикуван на 22 май.

Следващите седмици и месеци ще бъдат динамични за финансовите пазари. Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи и съобразителни, тъй като факторите, които оказват значително влияние върху пазарите, са много и разнородни - от ключови икономически данни и геополитически събития до президентски избори и корпоративни финансови резултати.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар