🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-високата инфлация в САЩ удари и криптопазара

Целият криптосектор отбелязва загуби, а основните активи биткойн и етериум губят по над 8% от стойността си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За последните 24 часа криптопазарът претърпя значителен ценови спад под въздействието на икономическите притеснения, свързани с монетарната политика на Федералния резерв и последните данни за CPI (индекса на потребителските цени) и PPI (индекса на производствените цени), които показаха, че инфлацията не пада с желания темп. До този момент криптоентусиастите се наслаждаваха на относително спокоен период, където икономическите събития и политиките на Федералния резерв не оказваха съществено влияние върху крипто, благодарение на значителния интерес към новите спот биткойн ETF-и. Дори второто набиране на капитал на Майкъл Сейлър от MicroStrategy за над 500 млн. долара с цел покупка на биткойн в периода от 30 дни не може да промени пазарното настроение.

В правителствен доклад се казва, че PPI е по-висок с 0.6% миналия месец, удвоявайки темпото през януари, а също и удвоявайки прогнозите на икономистите. Така нареченият основен PPI, който изключва разходите за храна и енергия, се повиши с 0.3% през февруари, което е забавяне от 0.5% през януари, но изпреварва прогнозите за 0.2%. По-рано тази седмица индексът на потребителските цени (CPI) също излезе по-висок от очакваното, като инфлацията достигна до 3.2% годишно. Това може да промени плановете и графика за намаление на лихвите в САЩ, което само по себе си прави апетита за риск по-малък, а от ам удря и цените на тези активи.

Пазарите започнаха годината с очакване за намаление на лихвите в САЩ до 150 базисни пункта от Фед през 2024 г., като първоначалното намаление щеше да бъде на срещата на Федералния комитет за отворен пазар следващата седмица. На този етап вече никой не очаква това да се случи, като това е валидно за срещата през май. Що се отнася до юни, шансовете за по-ниски лихви са паднали до приблизително 50%, според CME FedWatch Tool.

Анализаторите смятат текущото оттегляне на криптопазарите от рекордните върхове за типично "дишане" на пазара след резки увеличения, а фактор е и прибирането на печалби на част от инвеститорите, които вярват че вече сме видели локален, ако не и абсолютен връх. Професионалистите отбелязват потенциала за консолидация на пазара, включително възможна корекция с до 20%, тъй като инерцията, довела до нови рекордни върхове през последните две седмици, започва да отслабва.

"Неотдавнашните силни данни за индекса на потребителските цени в САЩ допълнително охладиха очакванията за намаляване на лихвения процент от Фед, а цените на златото също се понижиха. Скорошният скок на цените на биткойните беше твърде бърз, за да може пазарът да се оцени правилно, така че текущата корекция е очаквана", заяви Грета Юан, ръководител на изследванията във VDX, борса, лицензирана от Хонконг, в коментар към Coindesk.

- Jelle (@CryptoJelleNL) March 15, 2024

Не само криптовалутите, но и други активи като златото и технологичния индекс на Уолстрийт, Nasdaq, също изпитват натиск тази седмица.

Цената на биткойн се възстанови леко, достигайки ниво от 68.5 хил. долара, преди да бъде отхвърлена и да падне до около 66.1 хиляди по обяд в петък. Това представлява спад от 10.5% спрямо рекордната цена от 73.8 хил. долара на 14 март. Ликвидациите в криптовалути надхвърлиха 661 млн. за последните 24 часа, а според данни от Coinglass са засегнати почти 200 хил. търговци. Повечето от тези ликвидации, около 80%, са на дълги позиции, водещи до ликвидации на стойност 525.2 млн. долара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар