🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се гарантира безопасна храна

Само 1% от ресторантите извън хотелите са въвели задължителната система за контрол НАССР

Вкусно и без риск    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Липсата на информация за системата „Анализ на опасностите и критичните контролни точки“ (НАССР) затруднява собствениците и мениджърите на хотели и ресторанти при нейното въвеждане.

Това показват обобщените данни от две независими допитвания в сектора, проведени от Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БАХПИ). Внедряването на системата е регламентирано в Закона за храните и въвеждането й до края на 2006 г. е задължително за производители и търговци на храни, включително и хотели, които предлагат храни. За да бъде въведена системата според европейските стандарти, са нужни минимум шест месеца. Резултатите от анкетата на НХМК сочат, че към началото на май само 1% от ресторантите, които са извън големите вериги и хотелите с повече от три звезди, са въвели НАССР. Малко над 30% са започнали нейното внедряване. „Големите хотели и ресторанти няма да имат проб­лем с евростандартите, но затруднения ще имат представителите на малкия и средния бизнес в сектора, тъй като повечето обекти са сезонни и при тях текучеството на кадри е голямо. Много от мениджърите им дори не са чували за НАССР“, обяснява Ради Стамболов, зам.-председател на „Евро-Ток България“ (представители на Европейска асоциация на професионалните готвачи).

Контролните органи

Повечето собственици на хотели и ресторанти заявяват, че очакват затруднения при въвеждането на НАССР, които са свързани с липсата на информация и некомпетентност от страна на контролните органи. „Причините са няколко. Едната може да е свързана със създаването на Агенция за безопасност на храните, която обединява функциите на дирекции от три министерства. Това ще предизвика неизбежни структурни промени и те за известно време ще извадят от равновесие служители, които и без това са далеч от желаната ефективност. Другата е, че РИОКОЗ и НВМС вероятно нямат достатъчно на брой квалифициран ресурс, обучен по НАССР. Това е симптом, който показва, че самите ведомства са закъснели с обучението на инспекторите. От двата контролни органа обаче уверяват, че вече са започнали да инструктират инспекторите, които ще следят за спазването на изискванията“, казва Илиян Иванов, председател на НХМК.

Влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за храните са неприложими, без да се направят смислени промени и в Наредба №7, която е нещо като наръчник на инспекторите от РИОКОЗ при проверка на съответствията. Ресторантьори обаче твърдят, че част от записаните в проектонаредбата изисквания са неясни и позволяват различно тълкуване.

Не е уточнено например дали е възможно малките производители даосъществяват транспорт на храни с личен автомобил. Все още не е ясно икои обекти за търговия на дребно няма да прилагат системата. В Законаза храните е записано, че производителите и търговците на хранивнедряват НАССР, а когато цялостното внедряване на система енеприложимо, прилагат процедури в съответствие с принципите насистемата. Този текст в нормативния акт според Ради Стамболов отварявратичка за корупция, тъй като много от заведенията, които не са успелида въведат в срок НАССР, ще поискат от санкциониращите органи да бъдатвписани в графата „неприложимо“.

Какво предлага браншът

Да бъдат създадени минимални стандарти за бранша, които дабъдат съгласувани с отделните организации и включени в нова наредба къмЗакона за храните, предлагат от бранша. „Необходимо е да има по-мащабнаразяснителна кампания и да бъде издаден наръчник по НАССР“, уточняваСтамболов. Хората от бранша се опасяват, че при многото фирми, даващиконсултации по въвеждането на НАССР, бизнесът трудно би се ориентиралкъм кого да се обърне. Хотелиери и ресторантьори настояват да се въведерегламентация на пазара на този вид услуги, като се изготвипрепоръчителен списък на консултантските организации.

Цени и услуги

- При въвеждането на НАССР?може да се разчита на собствен обучен служител, запознат с принципите на системата.

- Другият вариант е?да се потърси външна помощ. Цената на консултантската услуга е между 2000 и 8000 лв. в зависимост от спецификите на обекта.

- В момента на пазара оперират?около 400 консултантски агенции, но никой не следи за качеството на услугите, които предлагат.

- Браншовите организации?препоръчват да поискат предварително от избрания консултант подробна оферта, референции от сертифициращи органи и списък с клиенти.

Все още няма коментари
Нов коментар