Да замениш мазута със слама

Нови 55 млн. евро за енергийна ефективност и ВЕИ

До 70% от средствата по кредитната линия са предназначени за възобновяеми енергийни източници <br>
До 70% от средствата по кредитната линия са предназначени за възобновяеми енергийни източници <br>
До 70% от средствата по кредитната линия са предназначени за възобновяеми енергийни източници <br>    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
До 70% от средствата по кредитната линия са предназначени за възобновяеми енергийни източници <br>    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сламата може да се използва не само за фураж за животни. Две топлоцентрали в страната вече работят със слама и засега нямат конкуренция в това отношение. Те са собственост на фирма "Биоетанол" в Алфатар (край Силистра) и са изградени с кредитна линия на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Стойността на първия проект е 350 хил. евро, от които 70 хил. лв. са безвъзмездни (грант). Във втoрата централа са инвестирани около 2.5 млн. евро, от които ЕБВР е възстановила 400 хил. евро. Управителят Радослав Шунк е доволен не само от безвъзмездната подкрепа на банката. Заради използването на собствена биомаса вместо мазут предприятието намалило и себестойността на произвеждания биоетанол, както и вредните за околната среда емисии. В софийската козметична компания "Арома" също намаляват разходите за отопление и подаване на пара за производствения корпус. Това е резултат от инвестиция, с която дружеството подменило стара парова централа с ново поколение газови котли и геотермална помпа. "Стойността на проекта е 384 хил. лв, от които 15% са ни върнати безвъзмездно от ЕБВР", уточни Мария Андреева, изпълнителен директор на "Арома".

От 2004 г. Европейската банка за възстановяване и развитие кредитира в България проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и възстановява до 20% от сумата. Заради смислените проекти и темповете на усвояване на ресурса банката продължи за втори път линията и отпусна на българския бизнес нови 55 млн. евро. Те ще са достъпни за фирмите до 30 юни 2011 г.

Схемата

ЕБВР предоставя средствата на български банки - партньори, които на свой ред кредитират одобрените кандидати. След като независим експерт потвърди, че проектът е завършен, ЕБВР изплаща директно на компанията част от заема (грант).

Банките - партньори по новото продължение на кредитната линия, ще бъдат четири, но засега са ясни само две от тях, "Уникредит Булбанк" и ОББ.

В процеса на кандидатстване предприятията могат да разчитат на безплатен консултант – това е фирма "Енкон сървисиз", която има договор с ЕБВР. Компанията помага безвъзмездно на кандидатите да структурират проекта си така, че да отговаря на критериите за избираемост. Консултантите извършват безплатно енергиен одит, подготвят финансов анализ на паричните потоци и разработват бизнес план. Освен това помагат и при банковата оценка за кредитоспособността на кандидата.

Условията

Кредитната линия финансира два типа проекти – за енергийна ефективност и за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). "При новото продължение на линията акцентът е върху ВЕИ, затова за тях се предвиждат до 70% от отпуснатите 55 млн. евро", уточни доц. Илия Илиев, управител на "Енкон сървисиз". Финансирането е за инвестиции на частни компании или на фирми с преобладаваща частна собственост. Могат да кандидатстват и чуждестранни дружества, но само ако са регистрирани по българското законодателство. Кредитът се отпуска по общите условия на банките партньори. Лихвата е между 8% и 12%. Проектите трябва да имат вътрешна норма на възвращаемост (IRR) не по-малка от 10%. Кандидатът не трябва да е ползвал друга помощ (грант) за същия проект. Максималният размер на кредита за един проект е 2.5 милиона евро. Размерът на безвъзмездната помощ зависи от т. нар. "Индикатор на спестяване в промишления сектор" (ISI), който се изчислява от консултанта. Проекти за енергийна ефективност могат да разчитат на грант от 10% от размера на кредита при ISI между 20% и 25%. Безвъзмездната помощ нараства на 12.5% от размера на изтеглената сума при индикатор на спестяване между 25% и 35%. Когато ISI е над 35%, предприятието ще получи безвъзмездно 15% от размера на кредита, обясни доц. Илия Илиев.
При инвестиции за ВЕИ грантът се изчислява от консултанта индивидуално за всеки проект и зависи от количеството генерирана енергия и размера на кредита. Приетите проекти до 30 септември 2009 могат да разчитат на максимален грант от 20%, а след тази дата - на 15%.

Кредитната линия на ЕБВР за енергийна ефективност стартира през 2004 г. с участието на седем банки и начален капитал от 105 млн. евро. Досега са разработени 150 проекта, за които са отпуснати 82.2 милиона евро. Размерът на грантовете е 13.8 млн. евро. В резултат на реализираните инвестиции са намалени емисиите на въглероден диоксит с 580 хил. тона. И още - заменени са 891 324 MWh електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" с енергия, генерирана от ВЕИ, достатъчна да покрие годишната консумация на 282 хил. домакинства, казва доц. Илиев.

Възможни проекти

1. За енергийна ефективност

- Нови когенерационни инсталации на топлинна и електрическа енергия на площадката на предприятието;

- Реконструкция на котелни агрегати

- Замяна на стари газови котелни агрегати с кондензационни

- Преминаване от отопление с електричество на отопление, базирано на директно изгаряне на горива

- Подобрения на технологичните процеси (включително подобрен контрол и управление)

За ВЕИ

- Нови ВЕЦ с инсталирана мощност до 10 MW. Новите ВЕЦ не могат да използват старо оборудване;

- Нови и втора употреба вятърни генератори с мощност до 5 MW

- Инсталации с използване на биомаса с инсталирана мощност до 5 MW (генерация на ел.енергия). За отоплителни централи на биомаса с топлина мощност повече от 10 MWth е необходимо специално разрешение от ЕБВР

- Слънчеви инсталации с генерация на топлинна енергия;

- Геотермални инсталации;

- Инсталации на биогаз

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v_ty avatar :-|
    Гаус
    • + 2

    "И още - заменени са 891 324 MWh електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" с енергия, генерирана от ВЕИ, достатъчна да покрие годишната консумация на 282 хил. домакинства, казва доц. Илиев"

    И всичко това с 85 млн евро. А какво би се получило ако тези 800 млн лева изхарчени за този дето духа за АЕЦ Белене бяха бяха инвестирани в рехабилитация на преносната мрежа в която загубите са около 22%-25% /в Европа - 16%/ . Но енергийната мафия няма сметка и ще ни набута с 10 млрд евро за да открадне 3 .

    Нередност?
Нов коментар