🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пчели дронове

Белгийската компания BeeOdiversity прави биомониторинг на региони в Европа и САЩ, като анализира прашеца на пчелите

Пчелният прашец носи ценна информация за замърсяванията във въздуха и почвата, както и за ДНК-то на самите растения
Пчелният прашец носи ценна информация за замърсяванията във въздуха и почвата, както и за ДНК-то на самите растения
Пчелният прашец носи ценна информация за замърсяванията във въздуха и почвата, както и за ДНК-то на самите растения    ©  BeeOdiversity
Пчелният прашец носи ценна информация за замърсяванията във въздуха и почвата, както и за ДНК-то на самите растения    ©  BeeOdiversity
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Белгийската компания BeeOdiversity прави биомониторинг на региони в Европа и САЩ, като анализира прашеца на пчелите.
  • Инструментът дава данни за евентуални замърсявания и за биоразнообразието и помага да се вземат мерки.
  • Съоснователите Майкъл ван Кътсем и д-р Ким Нгуен планират скоро да предложат решения на още два континента.

"Обичаме да казваме, че сме най-големият работодател в света, защото имаме повече от 12 млн. служители." Съоснователят и главен изпълнителен директор на белгийската компания BeeOdiversity Майкъл ван Кътсем нарича така пчелите в стотиците кошери в 11 държави, които "работят" като естествени дронове и заедно с прашеца събират ценна информация за замърсяванията във въздуха и почвата, както и за ДНК-то на самите растения. Това позволява на клиентите - общински власти и компании, да получат точна картина на екологичното състояние и биоразнообразието в своя регион. А заедно с партньора си д-р Ким Нгуен, който от години проучва проблема с намаляването на пчелите, двамата предлагат и решения, когато трябва да се вземат мерки.

Раждането на една идея

В търсене на начин да защитят пчелите през 2012 г. двамата започват проекта си с идеята да произвеждат мед и с част от приходите да помагат на пчеларите. Скоро обаче разбират, че така няма да постигнат значим ефект, и решават да променят концепцията. За това им помага и среща с отговорника по околната среда в Spadel (собственик на "Девин" в България), който им разказва какви мерки взема компания за запазване на района, където бутилира вода, но споделя, че не разполагат с надежден инструмент за мониторинг.

"Интересното е, че точно докато пътувахме към срещата, Нгуен ми разказваше как по време на докторантурата си е правел мониторинг на пестициди, тежки метали и други замърсители с помощта на пчели", разказва Ван Кътсем. Така решението се ражда спонтанно, а Spadel става първият клиент на компанията.

Инструментът, който използват в началото, е доста научен, но впоследствие двамата го развиват и сега вече използват биомониторинг в 10 държави в Европа и в САЩ. "Това ни позволява на базата на данни да действаме локално, да реагираме по много целенасочен начин, да повишим осведомеността и да ангажираме хората с каузата", казва Ван Кътсем.

Как работи

BeeOdiveristy има собствени кошери в Белгия, но работи активно и с пчеларите по места. С помощта на малко устройство всеки ден се събират проби от прашеца, който пчелите носят, и след това се анализират в лабораториите на компанията по специално разработена методология. "Предимството на прашеца е, че той улавя замърсяването на въздуха и почвата и че съдържа ДНК-то на растенията. Пчелите от един кошер покриват площ от средно 700 ха, за да се хранят. Така че те са нещо като естествени дронове, които събират проби от милиарди цветя", обяснява Ван Кътсем. При анализа на прашеца могат да бъдат засечени всякакъв вид селскостопански замърсители - пестициди, нитрати, ГМО, както и индустриални замърсители като тежки метали, диоксини, фурани и др. Анализът позволява също да се измерят нивото на замърсителите и въздействието им върху околната среда, да се засекат пикове и да се проследят причинителите.

От друга страна, чрез ДНК-то на растенията, което се съдържа в прашеца, може да се види какви растения има в региона, в какъв период от годината, кога има недостиг на видове за опрашителите. "Това ни позволява да действаме по много целенасочен начин чрез повторно засаждане, промяна на начина, по който се управлява теренът, и т.н.", уточни Ван Кътсем.

В помощ на градове и компании

Компанията работи с три вида клиенти, като един от тях са градовете и регионите. От 8 години например тя прави мониторинг на белгийския град Кноке-Хейст, където е установила три основни проблема. "Единият беше свързан със замърсяване от пристанищата. Тъй като това се случваше в един и същ период на годината, беше много лесно да се разбере откъде идва и да се промени системата за акостиране на лодките, за да се избегне замърсяването", обяснява Ван Кътсем. Вторият проблем в региона е бил свързан с използването на пестициди, като там подходът на компанията е да работи с фермерите и да им помага със съвети как да преминат към по-щадящо земеделие. Третият аспект е бил свързан с липсата на биоразнообразие, като компанията е определила стратегия за засаждане на растения и управление на терена. "За три години там сме увеличили количеството видове с 500%, което създава нова екосистема, с нови опрашители", обясни Ван Кътсем. И добави: "Това е проект, който има огромно въздействие върху целия град."

Другите основни клиенти на BeeOdiversity са компаниите, като най-общо те са два вида - такива, за които е важно да опазват ресурсите си (като производители на храни и напитки), и такива, които имат или потенциално биха могли да имат негативно въздействие върху околната среда. В България засега има един клиент от първата група - "Девин", която участва в проекта като част от Spadel. Кошерите, които "събират" данните, са разположени в защитената вододайна зона на изворната вода, а добрата новина е, че лабораторните анализи за цялата 2020 и първото тримесечие на 2021 г. са показали пълно отсъствие на пестициди и тежки метали. Районът освен това попада на второ място от проучени общо 23 хабитата в 5 държави по богатство на диви (некултивирани) растения.

В последната група клиенти са компании в сфери като недвижимите имоти, промишлеността, рециклирането, добива и др. "Те също трябва да наблюдават въздействието си, било то за да го намалят, било за да докажат на местните общности, че нямат отрицателно въздействие", каза Ван Кътсем.

Компанията отбелязва годишен оборот от над 1 млн. евро, като през последните години приходите растат с между 30 и 50%.

От подобни услуги явно има нужда, ако се съди по резултатите на BeeOdiversity. Компанията отбелязва годишен оборот над 1 млн. евро, като през последните години приходите растат с между 30 и 50%.

Бизнес моделът

За да популяризира каузата и услугите си, BeeOdiversity разчита на различни методи. Това включва както участие в международни панаири, свързани с околната среда и устойчивото развитие (във Франция, Великобритания, Белгия), така и в конкурси в тази област. Компанията има редица награди, сред които Chivas Venture Awards и Science for Good, а най-скорошните са второто място в конкурса за европейски социални предприемачи Social Innovation Tournament и знакът Solar Impulse Efficient Solution Label за решението си BeeOmonitoring. Компанията участва и в мрежата Ashoka, която включва хора, които носят положителна промяна в сфери със социално значение.

Клиентите на Biodiversity плащат годишна такса, която включва управлението на проекта, събирането и анализа на данните и консултациите за решения. "В някои случаи ние отиваме и крачка напред, като изпълняваме решенията, които препоръчваме", казва Ван Кътсем. И обяснява: "Обучаваме местните фермери как по друг начин могат да управляват посевите си и да прилагат устойчиво земеделие, организираме и много засаждания на растения."

Партньорствата продължават поне една година, но по думите на Ван Кътсем около 90% от проектите са многогодишни. "Клиентите предпочитат да имат данни за една-две години като стартова база, след това започват да прилагат мерки и искат да проследят ефекта им и да измерят положителното си въздействие, което може да отнеме 3-4 или повече години", обясни той. В отделни случаи BeeOdiversity провежда и ограничени мониторинги за специфични нужди, например, ако клиент има нужда от данни за замърсяване в точно определен момент.

Екипът на компанията се състои от 16 души, но по думите на Ван Кътсем тя си сътрудничи с много местни пчелари, така че те на практика участват в проектите.

Плановете

Поредният проект, който компанията предстои да започне, е с градове в Унгария, но в близките й планове влизат и държави в Африка и Южна Америка. "Целта ни е да разработим решения за колкото може повече места, за да помогнем на хората да подобрят средата около себе си", каза Ван Кътсем. BeeOdiversity в момента води разговори за партньорство с неправителствени организации и институции, които имат нужда от такива данни, за да наблюдават проектите или инвестициите си.

Следващата задача, по която компанията вече работи, е разработването на платформа, базирана на изкуствен интелект. Целта е тя да дава достъп на всеки до информация за замърсяването и биоразнообразието на дадено място, както и съвети какво може да се направи, за да се подобри околната среда.

Q&A

Колко време отнема организирането на един проект на дадено място?

- Това, което може да отнеме известно време, е да се намери местен пчелар. След това за една седмица можем да започнем да събираме прашеца. За да имаме пълна оценка на околната среда обаче, е необходимо да наблюдаваме няколко периода и да имаме данни от цялата година. Но ние предоставяме резултати всеки месец, така че клиентът може да започне да реагира много бързо.

Ако се съди по прашеца, кои са най-чистите страни в Европа?

- Трудно е да се каже, защото всичко зависи много от конкретното място. Девин в България например е един от най-добрите ни обекти, във Франция също има много запазени места. Като цяло в по-отдалечените места с по-ограничена човешка дейност рискът от замърсяване е по-малък и показателите естествено са по-добри.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    www avatar :-|
    www
    • - 1

    Това рекламна статия ли е? Влязох в сайта на компанията но освен лъскав PR друго не видях. Идеята е интересна но с това сякаш се изчерпват хубавите неща. Всички тези замърсители, дето са преписани от Википедия, имат различно натрупване и разграждане в растенията и прашеца на пчелите и едното не е критерий за другото. За всеки има стандарти за измерване и те не се покриват с 1-2 грама прашец. Това е много специфична област, а в тази фирма няма нито един специалист в нея. Кой точно прави измерванията и как? Защо ли няма нито един отчет, поне за пример. Кой точно и как идентифицира полените на растенията в прашеца. Това не става както е показано на шарените картинки - с микроскоп. Ако не знаят как се прави какво изобщо рекламират. Абе това си мирише много яко на измама!

    Нередност?
Нов коментар