🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Канеленият рай на Y Dough

С пекарната си за канелени рулца 22-годишната Кристин Радоилова внася вкуса на Северна Европа в София

Кристин Радоилова отваря пекарна за канелени рулца в София през април 2022 г.
Кристин Радоилова отваря пекарна за канелени рулца в София през април 2022 г.
Кристин Радоилова отваря пекарна за канелени рулца в София през април 2022 г.    ©  Надежда Чипева
Кристин Радоилова отваря пекарна за канелени рулца в София през април 2022 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • След поредица от пътувания в Дания и Нидерландия Кристин Радоилова решава да приготви канелени рулца в домашни условия за приятели и семейство.
  • Започва да получава запитвания от непознати и решава да напусне работата си в рекламна агенция, за да отвори заведение.
  • Днес в Y Dough се приготвят над 300 рулца дневно, за които столичани се редят на опашка в столичния кв. "Иван Вазов".

Колко дълъг е работният ден на един собственик на заведение? За Кристин Радоилова, 22-годишна студентка по реклама в НБУ, която стои зад единствената пекарна за канелени рулца в България, той никога не свършва.

В работните дни на Y Dough - от сряда до неделя, Радоилова се събужда в 4 часа и до 5 стига в пекарната си в кв. "Иван Вазов", където сама започва подготовката на своите известни тестени рулца с пълнеж от захар, масло и канела, покрити с глазура от крема сирене и маскарпоне. Радоилова измесва и пече по средно 340 рулца дневно, но с това работата й не свършва. След затварянето на пекарната се грижи за административни задачи, тества нови рецепти и отговаря на запитвания на клиенти. Как успява? Отговорът й е любов - любов към храната, нейното приготвяне и хората, които се връщат в Y Dough отново и отново.

Предприемач на 22

Радоилова разказва, че храната винаги е била нейна страст. "Още когато бях на 7, родителите ми се прибираха вкъщи и заварваха кухнята разхвърляна, с бита сметана по стените. Храната е начинът, по който казвам "обичам те", казва тя. Затова и не е много учудващо, че на 22 години и все още студент, вече има свое място, а то привлича толкова много клиенти, че скоро ще се наложи да намери по-голямо.

След редица пътувания в Северна Европа през 2021 г. , където канелените рулца са на почит, Радоилова тества рецепта и приготвя няколко дози като коледен подарък за приятели. "Впоследствие направих отново и за семейството си и така отново и отново в опит да ги направя перфектни, точно толкова пухкави, меки и сладки, колкото трябва да бъдат", разказва тя. По това време работи в рекламна агенция, но вечер се прибира и прави канелени рулца. И скоро започва да получава поръчки от приятели и техни познати.

"Запитванията ставаха все повече и с печалбата от тях и мои предишни спестявания успях да си намеря място под наем и да го трансформирам в Y Dough", обяснява Радоилова, като пресмята, че грубо инвестицията при отварянето й е по-малко от 20 хил. лева. След три седмици ремонт, в който Радоилова и приятелите й лепят всяка плочка на бара и изцяло трансформират бивше квартално заведение за готвени ястия, на 1 юни 2022 г. отваря врати Y Dough - наречено място за вкусна храна, добро кафе и хубави списания.

Стъпка по стъпка

Първоначалната инвестиция, уверява Радоилова, е недостатъчна. Затова и развива бизнеса стъпка по стъпка. "В началото взех само най-необходимото - плот, тави и малка кафе машина", казва тя. Концентрира се върху продажбите на рулца и с печалбата от тях постепенно купува необходимото оборудване. "Когато отворихме, нямах дори тестобъркачка - месех на ръка и с миксери." Практиката да реинвестира печалбите си продължава и до днес. "Каквото спечеля, го вкарвам обратно в бизнеса."

Седем месеца след откриването заведението вече е на печалба. "Не сме спрели да растем", разказва Радоилова. "Всеки месец идват все повече и повече хора." И все пак никак не е лесно да ръководиш свое място, особено на фона на покачващите се цени на материалите. Средно на ден в Y Dough се приготвят по три дози, като всяка съдържа около 120 рулца, което в продукти, пресмята Радоилова, излиза по поне 10 кг масло, 10 литра мляко, 5 кг кафява захар и много, много канела.

Маржът на печалба, твърди тя, е много нисък. "Когато не си склонен на никакъв компромис с продуктите, това означава по-малка печалба." В Y Dough няма нищо замразено, нищо на прах и се правят толкова рулца, колкото ще се продадат в даден ден.

Едно класическо канелено рулце струва 5.50 лв., а останалите вкусове, сред които с карамелизиран бекон и бърбън, с шоколадов тахан и с тирамису крем, са с цена 6.90 лв. За хора, които не обичат канела, казва Радоилова, също има по нещо. "И все пак рядко се случва да дойде някой, който не харесва канела, да опита рулцата и да не се върне", смее се тя.

Освен специалитета на заведението в Y Dough, където можеш да вземеш рулца за вкъщи или да платиш и да седнеш вътре, се предлагат кафе, чай и напитки на други български производители. Екипът в момента се състои от четирима души - Радоилова отговаря за рулцата, двама баристи се грижат за продажби и напитки и един се грижи за чистотата.

Кристин, която е студент в четвърти курс по реклама, е и човекът, който популяризира заведението в социалните мрежи. "Не сме дали и стотинка за реклама, всички снимки, всички видеа, са направени от мен," обяснява тя. В инстаграм профила на Y Dough клиентите могат да научат какви вкусове се предлагат в даден ден, да направят поръчки и запитвания, на които отговаря самата Кристин.

Предимството на начинаещия

Според Радоилова това да правиш свой бизнес на 22 години е предимство. "Когато си млад, виждаш романтичната страна на нещата, наивен си и не знаеш в какво се забъркваш", казва тя. "Може би щях да се откажа много пъти, ако не обичах толкова много храната, но когато си млад, имаш и повече смелост, влагаш цялата си енергия." Най-трудно от всичко, казва, е административната работа около дружеството "Уай Доу", през което оперира пекарната . "Отнема толкова много време, вместо да тествам нови рецепти, почивните ми дни обикновено се превръщат в дни за административна работа", обяснява тя.

По-голямо място за повече тесто

"Има много други кръгли тестени неща, които искам да предлагаме в Y Dough", казва Радоилова. Но за целта ще трябва и доста по-голямо пространство, в което да ги приготвя. "Надявам се скоро да мога да споделя повече, но засега ще кажа само, че се готви нещо голямо, на централна локация, с повече предложения и с повече пространство", завършва тя.

Q and A:

Кристин Радоилова, собственик на пекарна Y Dough

Q: Любимо рулце?

Класическото. От него започна всичко, остава си винаги в основата на нещата и никога няма да ми омръзне.

Q: С каква напитка да го съчетаем?

Като човек, който целогодишно пие студено кафе, казвам студено лате с лед или колд брю с овесено мляко.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • + 1

    Браво на Кристин!

    Нередност?
  • 2
    gmw1612088341715220 avatar :-|
    koko teofilov

    Бих призовал Капитал да индикира платени статии. Опашки не съм забелязал, а живея отсреща. Иначе нямам абсолютно нищо против бизнеса, но имам против подвеждащ журнализъм.

    Нередност?
Нов коментар