Играчки под наем

Абонаментната услуга за детски продукти Infinity Toy Box се използва от семейства в над 50 български градове и села

Боряна Левтерова става предприемач, след като се сблъсква с натрупването на играчки у дома
Боряна Левтерова става предприемач, след като се сблъсква с натрупването на играчки у дома
Боряна Левтерова става предприемач, след като се сблъсква с натрупването на играчки у дома    ©  Надежда Чипева
Боряна Левтерова става предприемач, след като се сблъсква с натрупването на играчки у дома    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Като родители на две деца Боряна Левтерова и съпругът й решават да разрешат проблема си с натрупването на ненужни играчки у дома.
  • Създават платформата за месечни абонаментни кутии с играчки, където можеш да избереш кои продукти да получиш.
  • Предстои да затворят сделка за инвестиция, която ще помогне на бизнеса да се разрасне.

Най-добрите бизнес идеи обикновено се раждат, когато човек сам се сблъска с даден проблем и иска да намери неговото решение. Това е случаят на Боряна Левтерова и съпруга й Иван Димитров. През март 2020 г. се оказват затворени в дома си с двете си малки деца, много натрупани играчки, но като че ли все пак недостатъчно, за да ги забавляват по време на локдауна. Тогава им хрумва идеята за отдаване на играчки под наем - взимаш ги, без да плащаш цялата им стойност, децата се забавляват, а когато им омръзнат, ги връщаш, за да не събират прах в дома ти. Така с инвестиция от спестявания в размер на 20 хил. лв. се появява Infinity Toy Box - гъвкава абонаментна месечна услуга за детски продукти и играчки, в която родителите сами могат да изберат какво точно искат.

Пилотен тест у дома

Ключово е, осъзнават Левтерова и Димитров, да правиш бизнес с играчки под наем, които не се чупят лесно. Затова и още в разгара на пандемията двамата се възползват от времето, прекарано вкъщи с децата, и изпробват колко издръжливи са играчките им и кои от тях биха могли да оцелеят след повече от няколко месеца игра.

Съвсем скоро започват работа и по сайта си, който трябва да е лесен за употреба, но и да подкрепя един по-нестандартен вид електронна търговия - вместо да продава стоката, трябва да има опция за връщане на артикулите обратно в инвентара, когато отдаването им под наем приключи. Тогава разбират, че се налага да изградят свой собствен софтуер. Стартират развойна дейност в началото на 2021 г. и с помощта на два гранта на обща стойност 50 хил. лв. (10 хил. от Пощенска банка и още 40 хил. от акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea) Infinity Toy Box вече работи. В последните 14 месеца от услугата са се възползвали над 600 семейства от 50 български градове и села, 200 от които поддържат активен абонамент в момента.

Как работи

На сайта на Infinity Toy Box има избор от над 1300 продукта за деца на възраст между 0 и 6 години, а в плановете е да се добавят стоки за деца до 12-годишна възраст. Родителите могат да изберат кои играчки да получат в месечния си кашон, за да избегнат дублиране с продукти, които вече имат у дома, а ако се харесат на децата, могат да ги запазят за неограничен период от време. Плаща се месец за месец, а спрямо стойността на избраните играчки варира и месечната такса. Цените включват и доставка, като в София тя се извършва от член на екипа на компанията, а в останалите градове - чрез куриерски фирми.

Предлагат се три абонаментни плана: мини (29 лв./месец), класик (39 лв./месец) и макси (49 лв./месец). "90% от потребителите ни избират средния и най-високия план", разказва Левтерова. "Тестваме и по-завишени цени, които засега не афектират избора им, което ни говори, че хората все пак предпочитат да платят за месечен наем, отколкото да инвестират в някой продукт", добавя тя. А в случай че дадена играчка се хареса много на някое семейство, тя може да бъде закупена на по-ниска цена в зависимост от състоянието й, като намаленията понякога стигат и до 60%.

От САЩ до България и обратно

Добра идея ли е да започнеш бизнес с партньора си? Ако се допълвате по профил и всеки има свои задължения, да, показва опитът на Левтерова и Димитров. Двамата са заедно от 12 години и освен че работят добре като родители, професиите им позволяват да разделят задачите във фирмата "Инфинити консепт" помежду си. Левтерова завършва международни отношения в University of Chicago и оттогава работи в сферата на бизнес и продажби, а Димитров учи компютърни науки в MIT и отговаря за решения по софтуерната разработка.

Основна цел от самото създаване на проекта е да се тества в България, но да се изнесе в чужбина и най-вече в Северна Америка, откъдето двамата се връщат през 2015 г. "Пазим силни връзки със САЩ и Канада, където живеехме доскоро, и планираме да разрастваме бизнеса си, а междувременно се опитваме да внесем интересни продукти и идеи от тамошния пазар на българския", обяснява Левтерова.

Природосъобразно

Освен спестените пари и време наемът на играчки спестява и боклук: "На база на средното количество взети играчки през платформата ни едно семейство, което наема такива, вместо да ги купува, спестява около 80 кг боклук годишно", казва Левтерова. Всички кашони, в които идват месечните играчки, се преизползват, докато имат приемлив вид, а играчките в инвентара са избрани, за да издържат дълго, и след всяко ползване се допълват липсващи части, които да удължат живота им още повече.

Това прави услугата особено привлекателна за тези, които се опитват да намалят въглеродния си отпечатък и са запознати с концепцията за кръгова икономика - каквото не се ползва от един, може да бъде полезно на друг. "Първоначално точно такива потребители търсехме да привлечем заради липсата на бюджет за реклама - хора, които знаят каква е мисията на компанията и не се притесняват от втора ръка продукти", обяснява стратегията Левтерова.

Външна инвестиция за растеж

Чисто оперативно Infinity Toy Box е почти на печалба година и два месеца след като излиза на пазара, твърди Левтерова. Играчките се изплащат сравнително бързо. Това обаче не важи за средствата, необходими за развойна дейност по софтуера на сайта. За разноските по него компанията очаква скоро да обяви инвестиция от български фонд за дялово финансиране и бизнес ангели.

"Идеята е инвентарът да не се финансира от външни пари, а да се търсят отстъпки при покупки от дистрибутори и големите брандове, както и опции за разсрочено плащане", разказва Левтерова. "Инвестициите ще отиват в платформата и разрастването на капацитета й", добавя тя. Амбицията им е това да стане, преди да отворят складове извън София, а по-късно и извън България.

"В технологичните компании в САЩ все по-често се проповядва мантрата, че не е нужно да си на печалба. Не съм съгласна. Не виждам смисъл да имаш бизнес, който не печели, а се издържа от чужди пари", завършва тя. Затова и фокусът на екипа от четирима в Infinity Toy Box е оптимизация на разходите и постепенно, плавно разрастване на бизнеса.

Q&A

Боряна Левтерова, съосновател на Infinity Toy Box

Какъв е профилът на клиентите ви?

Основно жени на възраст между 28 и 35, но вече има и мъже. Мисля, че икономическият аспект на спестяването им допада. По празниците и ваканции забелязахме, че имаше интерес и от баби и дядовци, чиито внучета идват за месец от чужбина.

Какво е най-трудното в това да имаш собствен бизнес?

Когато нещо се случи, няма кого да обвиниш освен себе си, а и просто няма как да имаш всички нужни компетенции за бизнеса. В нашия случай се оказа трудно и заради спецификите на компанията - от една страна, имаме софтуера, който трябва да се разработва, но се занимаваме и с дистрибуция и логистика. Многопластово е и изисква различни умения.

Къде очаквате да бъде Infinity Toy Box след една година?

С пристигнала вече инвестиция и истински маркетинг бюджет. Да сме циментирали това, което сме научили в България, и готови за излизане на чужди пазари.
Все още няма коментари
Нов коментар