Бизнес на една кука

Славина Дамянова напуска корпоративния свят, за да започне производство на луксозно спално бельо с ръчно изплетени дантели

Славина Дамянова разчита на труда и уменията на около 30 майсторки плетачки от различни региони на България
Славина Дамянова разчита на труда и уменията на около 30 майсторки плетачки от различни региони на България
Славина Дамянова разчита на труда и уменията на около 30 майсторки плетачки от различни региони на България    ©  Цветелина Белутова
Славина Дамянова разчита на труда и уменията на около 30 майсторки плетачки от различни региони на България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Славина Дамянова напуска корпоративния свят, за да започне производство на луксозно спално бельо с ръчно изплетени дантели.
  • Тя разчита на труда и уменията на около 30 майсторки плетачки от различни региони на България.
  • "Одая хоум" очаква 400 хил. лева приходи за 2023 г. и пълна възвращаемост на вложените дотук средства - 100 хил. лева.

Кое е общото между плетачки на дантели от пазарджишките села и университет от Бръшляновата лига? Отговорът е Славина Дамянова. Тя е бакалавър от Brown University с дългогодишна корпоративна кариера, която изоставя, за да развие своята бизнес идея за изработка на луксозно спално бельо с ръчно плетени дантели. Фирмата зад бизнес начинанието - "Одая хоум", е създадена през 2021 г., а за 2023 г. очаква 400 хил. лева приходи и пълна възвращаемост на първоначалната инвестиция от 100 хил. лева.

От корпоративния свят

Славина Дамянова е бакалавър по икономика и международни отношения от Brown University в САЩ, както и магистър по бизнес администрация от Американския университет в България. Първата й месторабота е в адвокатска кантора в Ню Йорк. След като дава своя принос към "американския темп на живот", през 2006 г. се завръща в България.

В София е сред първите наети служители на американска компания в сферата на бизнес информацията, която по това време изгражда офиса си в страната. Славина Дамянова управлява различни международни екипи, борави с множество бази данни, с макроикономически и индустриални анализи. Престоят й в корпоративния свят продължава 16 години, последната от които е разделена между мениджърските функции и същинската работа на семейната стартираща фирма "Одая хоум".

Днес Славина Дамянова казва, че идеята за собствен бизнес с дизайнерски текстил, в който има ръчно плетени дантели, съчетава две нейни желания. Първото - да предлага продукти, които носят духа на България и които разказват без думи за страната и нейните традиции. А второто - да помага на хора, които владеят специфичен занаят, като ги подкрепя финансово и дава възможност сътвореното от тях да намери ценители.

С колата в центъра на селото

През октомври 2021 г. започва активна дейност по реализация на идеята. Авторката й подхожда научно - с преглед на анализи за текстилния сектор, с четене на литература и запознаване с различни модели и техники на ръкоделие. Предварително проучване показало, че бизнесът с ръчно изработени текстилни изделия с дантела е нишов и че с него се занимават само няколко чуждестранни компании, а цената на такъв спален комплект на сайта на италианска фирма например надхвърля 9000 евро.

Следващата задача е да намери майсторки на дантели, които ще бъдат съгласни да работят за "Одая хоум". Пак от книгите научава къде има общности от плетачки, опазили този занаят в годините. Пазарджишкият район е първият, в който намира съмишленици. "Паля колата и отивам в конкретно село, за което съм прочела, че има традиции в определена техника на ръкоделие. Търся жени, които плетат дантели. В рамките на два часа цялото село ме познава. Хората реагират с усмивка, канят ме в домовете си, вадят пожълтели торбички от ракли и гардероби, показват какво са плели някога. Питам ги дали искат отново да плетат. Срещам скромни и способни жени, които казват, че с радост ще започнат да плетат отново", разказва Славина Дамянова. През август 2022 г. тя напуска работата в американската корпорация и насочва цялата си енергия към своя стартиращ бизнес.

Бизнес моделът

Първоначалната инвестиция е около 100 хил. лева собствени средства - за труда на плетачките, материали, дизайн на бранда и колекциите, за уебсайта и електронния магазин.

Около 30 заети вече плетат дантели за "Одая хоум". Те са от регионите на Пазарджик и Благоевград, в селата около Елена, както и в Северозападна България. "Нужни са много силни очи и фина моторика. Всяка майсторка има свой почерк при плетенето, затова държим една плетачка да изработи дантела за пълен комплект спално бельо. Дантелата не се реже, жените работят с точно определени размери, нужни за двоен или единичен спален комплект. Плетат със собствено темпо, не ги пресирам, наясно съм, че се грижат за семейството си, а някои - и за градина и домашни животни. Всички те имат огромно желание да са част от нещо красиво. Харесват им каузата, която ни обединява във време на разделителни линии в обществото по какви ли не въпроси", разказва Славина Дамянова.

За пълен двоен комплект за спалня са нужни 10 метра дантела, а за плетенето й обикновено отиват 15-20 дни до месец. Комплектът съдържа четири калъфки за възглавници, един долен и един горен чаршаф, както и един плик.

Шивашкото ателие, в което се кроят спалните комплекти и се шият дантелите по тях, е в с. Казичене, край София. С тази дейност се занимава една жена.

"Дизайнерката Елена Гамалова е автор на бранд идентичността, визиите по дигиталните ни канали, както и човекът до мен за финалната селекция на моделите и цветовете. Тя е завършила първото училище за дигитален дизайн в Париж - IESA Multimedia, сега част от Digital Campus", обяснява Славина Дамянова. А за изработката на фирмения сайт и електронния магазин ангажира едни от най-добрите уеб студиа с талантлив екип от дизайнери и IT специалисти.

Без 2000 метра плат

Началото на бизнеса е съпътствано с трудности. Славина Дамянова трябва да води сложни и дълги преговори с доставчици. "Минималните количества за покупка на материали са непосилни за бутиков бизнес без история. Изискването да закупиш най-малко 2000 метра плат например е твърде тежко за стартираща фирма, още повече че ние изработваме спалните комплекти в 6-7 различни цвята", спомня си тя.

В лаборатория поискали огромна сума, за да тестват дали свиваемостта на дантелите и на платовете съвпада. Затова компанията се спасява сама. "Изрязва се парче плат, шие се дантелата и се пере на всички възможни градуси", разказва Славина Дамянова. Нелеко се оказва и предизвикателството да се намерят подходящи пространства, където да се снимат колекциите спално бельо.

Пет колекции в 11 цвята

На сайта на компанията се предлагат пет колекции спални комплекти, от които една е изчистена и без дантели. Платовете са в 11 цвята, а дантелите - в девет. В продажба са и индивидуални артикули от всяка колекция с размери за единично и двойно легло.

Платовете са внос от Португалия (висококачествен памучен сатен), вносни са и конците за дантелите (от мерсеризиран египетски памук). А луксозните кутии за опаковане се доставят от Турция.

Цената на ръчно изработена калъфка за възглавница е между 80 и 360 лв., а на комплект чаршафи за двоен матрак - между 560 и 1040 лв.

Поръчките се изпълняват до 5 работни дни, като при всяка долният чаршаф се изпълнява по размер, даден от клиента. Поддържането на комплектите е като при всеки друг комплект спално бельо, уточнява Дамянова.

Компанията предлага и ръчно изплетени одеяла от мериносова вълна на цени от 320 до 420 лв., в зависимост от размера. Работи и по заявка на клиента - например комплект спално бельо с два плика.

Продажбите започват в края на ноември 2022 - главно онлайн, но и чрез интериорни дизайнери, работещи по проекти на клиенти. "Засега поръчките са основно от България - най-вече за подаръци, предназначени по-често за близки, живеещи в чужбина. Очаквах, че търсенето ще е най-вече зад граница, но покупките досега показват, че българският пазар не трябва да се подценява", коментира Славина Дамянова.

В търсене на партньори

Бизнесът се самоиздържа и разраства - продуктовата гама ще бъде разширена с бебешки спални комплекти от дантела и памучен сатен. На изложения за текстил и за дизайн във Франкфурт и Париж тази година Славина Дамянова е намерила потенциални партньори. Предстои уточняване на параметрите на бъдещото сътрудничество - продажби, поръчки за изработване на текстилни продукти с дантели по техен дизайн.

"Някои правят асоциация с ретро, с винтидж и смятат, че продуктите ни са подходящи само за къща или вила на село. Но нашият текстил има място в съвременния дизайн и изискан интериор, защото внася уют, акцент, удобство, дух, красота. Целта ни е да разработим по-задълбочено българския пазар, както и да поставим на фокус два чуждестранни пазара. Предварително проучване показва, че интерес към изделията би имало в скандинавските държави, Япония, арабския свят", обобщава Славина Дамянова.

За календарната 2023 "Одая хоум" очаква 400 хил. лв. приходи и пълна възвращаемост на първоначалната инвестиция. Предстои и разрастване на екипа. "Търсим партньори за разрастване - интериорни дизайнери и собственици на хотели, дялови инвеститори", казва създателката на компанията.

Q&A



Съжалявате ли, че напуснахте корпоративната сфера?

- Не съжалявам, наясно бях с несигурността на бизнес начинанието. Винаги съм си поставяла амбициозни цели и съм ги постигала с екип от хора, които познавам и на които разчитам. Липсва ми големият екип в бизнес частта на идеята. Поемам целия риск на собствения бизнес, но знам, че това е и възможност.

Казвате, че този бизнес е и ваша лична кауза?

- Да, моята кауза е да правим продукти, с които сме горди и които разказват нашата история. Искам моята бизнес идея да обединява хората, да им предлага нещо красиво.

За плетачките на дантели този бизнес носи допълнителен доход и аз се радвам, че мога да им го осигуря. Работя денонощно, без събота и неделя, при това с три деца вкъщи. В корпоративния сектор имейлът е част от всекидневието, нашите отношения с майсторките на дантели обаче се основават на лични срещи на място, дори и в почивните дни. Отношенията ни са толкова приятелски, че една от жените в момента плете дрешка за мечето на малкия ми син.

Моя лична кауза и амбиция е също да накарам хората да се замислят какъв текстил използват вкъщи. Текстилният сектор е един от основните замърсители на природата. Бързата мода при домашния текстил може и трябва да бъде заменена със занаятчийски текстил, който е по-устойчив, а освен това носи повече удоволствие и естетика.

Къде виждате "Одая хоум" след три години?

- Смятам, че след три години "Одая хоум" ще бъде разпознаваем международен бранд в луксозния ценови сегмент. Ще се асоциира с ръчна изработка на домашен текстил със собствен дизайн. Ще разширим бизнеса с включване на машини за принт на качествен дизайнерски текстил за по-масово производство, без ръчно плетиво.
Все още няма коментари
Нов коментар