🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Машиностроителните компании на "Стара планина" с двуцифрен ръст за полугодието

Очакванията са продажбите да се ускорят до края на юли

Производителите на хидравлични изделия са преодолели спада от миналата година
Производителите на хидравлични изделия са преодолели спада от миналата година
Производителите на хидравлични изделия са преодолели спада от миналата година    ©  Юлия Лазарова
Производителите на хидравлични изделия са преодолели спада от миналата година    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Холдингът "Стара планина холд" и машиностроителните предприятия в портфейла му отчитат значително увеличение на продажбите през първата половина на годината. Въпреки че двуцифреният ръст сега е на база по-слабите резултати през същия период на 2020 г. заради пандемията, компаниите успяват да надвишат и предкризисните си приходи от 2019 г. Консолидираните продажби на "Стара планина холд" нарастват с над 29% за първите шест месеца, като към края на юли от холдинга предвиждат ръстът да се ускори до 33.4% на годишна база (виж таблицата).

Хидравлични изделия

Най-силно увеличение отчита най-голямото предприятие в групата - казанлъшкото "М+С хидравлик", чиито продажби се повишават с една трета спрямо първата половина на 2020 г. Брутната печалба на компанията за периода е 10.3 млн. лв. До края на юли се очаква приходите да достигнат 85.2 млн. лв.

Двуцифрен ръст, макар и по-малък, отбелязва и другият производител на хидравлични продукти - "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) - Ямбол. Към края на март приходите на компанията нараснаха само с 1% и дори този резултат беше над очакванията. От ХЕС обаче тогава коментираха, че има ясни индикации, че индустрията в света преодолява шока от кризата. Ускорените продажби сега подкрепят тези сигнали. Прогнозата на компанията до края на юли е ръстът на приходите да достигне 26.2%.

Акумулатори

Пазарджишкият производител на акумулатори "Елхим-Искра", който миналата година дори беше принуден временно да спре работа, сега расте с близо една трета. Резултатът е над предварително обявените очаквания за увеличение от около 20% към средата на годината. През 2020 г. компанията пострада най-вече от затварянето на границите, което блокира износа, докато през тази година продажбите на ключови пазари като Европа и Русия не са били възпрепятствани. Компанията отчита и брутна печалба от 966 хил. лв. за полугодието.

Все още няма коментари
Нов коментар