🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съживяването на индустрията вдига печалбите на борсови компании

Ръст при машиностроенето и производството на батерии стои зад по-силните резултати на "Стара планина холд" и "Монбат"

"М+С хидравлик" увеличава продажбите и печалбата си с над една пета
"М+С хидравлик" увеличава продажбите и печалбата си с над една пета
"М+С хидравлик" увеличава продажбите и печалбата си с над една пета    ©  Юлия Лазарова
"М+С хидравлик" увеличава продажбите и печалбата си с над една пета    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подобрените резултати, които производствените борсови компании отчетоха преди месец, се виждат и в консолидираните данни на собствениците им. Машиностроителните предприятия и заводите за производство на акумулатори отбелязват ръст през първото тримесечие и са причина за двукратното и трикратното увеличение на печалбата на "Стара планина холд" и групата "Монбат".

"Стара планина холд"

В портфейла на холдинга най-значително повишение има при казанлъшкия производител на хидравлични елементи и системи "М+С хидравлик". Продажбите и печалбата на компанията се повишават с над една пета, като данните са консолидирани с тези на сръбското Lifam Hidravlika. Очакванията за първото полугодие са приходите да достигнат около 71 млн. лв., което е над два пъти продажбите към края на март.

Минимален ръст по-рано отчете и ямболската "Хидравлични елементи и системи", а пазарджишкият производител на акумулатори "Елхим Искра" отбеляза 14% увеличение на продажбите, след като миналата година дори временно му се наложи да спре работа.

Тъй като това са основните предприятия в портфейла на "Стара планина холд", повишените им резултати обясняват ръста и при холдинга (виж таблицата). Прогнозите за второто тримесечие са продажбите допълнително да се увеличат и да достигнат 67.7 млн. лв., което е почти 47% ръст на годишна база и 13% повече от предкризисната 2019 г. Преди година холдингът отчете един от най-слабите си периоди, като по-нисък беше резултатът само през третото тримесечие на 2020 г. За полугодието очакванията са за ръст от почти 29% на годишна база и 8% спрямо първото шестмесечие на 2019 г.

"Монбат"

Консолидираните резултати на групата "Монбат" също потвърждават увеличението, което заводът за акумулатори в Монтана отчете към края на март. Данните сега отразяват също представянето на предприятието в Добрич ("Старт"), компанията за литиево-йонни батерии в Германия (EAS Batteries), както и рециклиращия бизнес на групата. От "Монбат" посочват, че добрите резултати се дължат на рекордните обеми продажби на оловно-кисели батерии, които са основното перо в бизнеса на групата. Данните показват, че за първото тримесечие продажбите на акумулатори са нараснали с 28%, леко увеличение има и при литево-йонните батерии. Минимален спад групата отчита единствено в рециклирането на материали.

Наскоро "Монбат" купи 60% от производителя на акумулатори Nour в Тунис за 10.3 млн. евро, като сделката се очаква да разшири пазарите на "Монбат" в Африка и Близкия изток в следващите години. В същото време в Европа компанията все повече ще залага на новите технологии. С това вероятно е свързано и увеличението на капитала на дъщерното Monbat Holding, което обединява дейността в Германия, в което са участвали "Монбат" с 489 хил. лв. и "Монбат рисайклинг" с 98 хил. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар