Германската Ottobock хареса Благоевград

Германският производител на медицински изделия построи изцяло нова фабрика на площадката си в Благоевград

Ottobock е един от световните лидери в производството на високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички. Такива продукти се правят и в Благоевград
Ottobock е един от световните лидери в производството на високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички. Такива продукти се правят и в Благоевград
Ottobock е един от световните лидери в производството на високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички. Такива продукти се правят и в Благоевград    ©  "Оттобок манюфекчъринг"
Ottobock е един от световните лидери в производството на високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички. Такива продукти се правят и в Благоевград    ©  "Оттобок манюфекчъринг"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Германският производител на медицински изделия построи изцяло нова фабрика на площадката си в Благоевград.
  • Местното дружество "Оттобок манюфекчъринг България" работи от година и половина, а инвестицията досега е над 10 млн. евро.
  • Към страната ще бъдат прехвърлени още производствени дейности, включително от Китай.

Изцяло нова фабрика изгради германският производител на медицински изделия Ottobock на площадката си в Благоевград. Година и половина след като започна производство в страната, групата разширява капацитета си, като досега е инвестирала над 10 млн. евро. Плановете са към България да бъдат прехвърлени и още дейности, включително от Китай, а заетите да достигнат 300 души. Това е добра възможност за региона, където през последните години бяха закрити няколко големи предприятия.

Без спирачки

Фабриката в Благоевград е 10-ият завод на групата Ottobock, която има производства и в други страни в Европа, Северна Америка и Китай. Местното дружество "Оттобок манюфекчъринг България" беше регистрирано през август 2019 г., а самото производство започна само няколко месеца по-късно - в края на март 2020 г. със 17 служители. Това стана на терен на "Струматекс", от която компанията купи 44.3 дка и реновира част от сградите. "Успяхме да пуснем производството въпреки всички рестрикции с корона кризата. От там насетне започна нашият растеж, като в момента сме 225 души", каза управителят Стоян Стоянов.

1.1 млн. лв. е оборотът на българската компания за първата й година.

Сега на практика приключва следващата част от плана - изграждане на ново предприятие на мястото на част от старите сгради. С това общата разгъната застроена площ става 16.4 хил. кв.м, включително складове и администрация, а капацитетът за производство нараства.

Германската компания като цяло работи в сферата на медицинските изделия и е един от световните лидери в производството на високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички. Такива продукти се правят и в Благоевград, като българското предприятие е единственото в рамките на групата, което произвежда ортопедични текстилни крайни продукти. Дейността в България е изцяло производствена, като "Оттобок манюфекчъринг" не се занимава с продажбите. Крайните продукти се изнасят до централен склад в Германия, откъдето достигат до около 60 държави.

Някои предимства

От Ottobock не уточниха защо са решили да направят инвестицията точно в България, но изборът на Благоевград е добре обоснован, като по думите на Стоянов факторите са комплексни. "Това, което се вижда първо от един инвеститор със сериозни намерения като Ottobock, е инфраструктурата и наличието на магистрала", каза той. Друг фактор е, че в региона има хора с необходимите технически умения. На практика първото голямо производство, което започва в страната, е преместено от Естония и е на медицински текстил, а регионът на Благоевград има традиции в шивашкия бизнес. Успешното начало пък дава основа за разширяване и с други дейности като механичен монтаж, електронни компоненти и т.н. "Всеки пореден успех дава възможност за разрастване на оперативната дейност", посочи Стоянов.

От германската централа уточниха още, че локацията позволява по-кратки и съответно по-устойчиви маршрути за доставка. "Ето защо се насочихме към този регион още в началния етап на планирането на инвестицията", добавиха оттам. Според Стоянов предимство на страната дава фактът, че през последните 20 години производството на автомобилни компоненти се разви силно, а кадрите, които се създават в тази индустрия, имат много добра адаптация в производствата на Ottobock, тъй като включват дейности като шев, механичен монтаж, електроника и т.н.

Още производство

Към момента новият завод е до голяма степен оборудван, но продължава и поетапно разширяване на мощностите, като се очаква заетите догодина да достигнат 300 души (виж интервюто). От компанията уточниха, че в момента се прехвърлят процеси по асемблиране и производство от Дудерщат, Кьонигзее и Виена. Някои етапи от производството на инвалидни колички пък, които се извършват в Китай, сега ще се правят и в България, което значително ще скъси пътя на доставките. "Отделни продукти от веригата за доставки, които преди се възлагаха на външни изпълнители, вече ще се правят вътре в групата. Това ще съкрати времето за въвеждане на нови продукти, както и за промени в съществуващи продукти", добавиха оттам. А в тази посока пространството за растеж изглежда широко - стига бизнес средата тук да е стабилна и Благоевград да предложи достатъчно служители.

Групата

Германската Ottobock е създадена през 1919 г. като фамилна компания. И към момента 80% от дружеството Ottobock SE & Co. KGaA са собственост на Näder Holding на фамилията Недер - наследниците на основателя Отто Бок. Другите 20% бяха придобити през 2017 г. от шведската фирма за дялови инвестиции EQT. Самата централа се намира в Дудерщат, Долна Саксония, но компанията има дъщерни дружества по целия свят и около 8000 служители. Оборотът й е малко над 1 млрд. евро.


Персоналът ще достигне 300 души догодина

Стоян Стоянов, управител на "Оттобок манюфекчъринг България"

Започнахте производство малко след началото на пандемията. Наложи ли се да спирате работа?

- Не сме спирали, напротив, получихме пълна подкрепа за управление на корона кризата от централата. Имаше седмици, когато сме правили бързи тестове и по три пъти на целия персонал, тъй като здравето е най-важно. Освен това тогава персоналът беше по-малък и имахме просторни халета, където разстоянията между нашите служители бяха близо 5 метра. Но всички мерки - маски, дезинфекция, се прилагат безкомпромисно.

Какъв е профилът на работниците при вас?

- Разбира се, за предпочитане е да имаме служители с компетенциите, които могат да бъдат свързани с производствените направления, които вече работим в България. Това може да са както хора, завършили професионални гимназии със съответния профил, така и служители, които вече имат опит в индустриални компании, свързани с електромеханичен монтаж. Това донякъде прилича на нашето производство и те доста по-лесно се адаптират към нашите условия, изисквания и норми. В крайна сметка Ottobock е с повече от 100-годишна история, така че ние имаме добра практика, като една немалка част от служителите, които наемаме - както работници, така и инженерен състав, изпращаме на поредица от обучения през няколко седмици в централата.

Откъде си доставяте материалите за производство?

- В определен период от време централата ни помагаше и ни обучаваше за компонентите и суровините, които трябва да купуваме, вече го правим в известна степен сами. Това, което и групата има като стратегия, е, че опитваме развитието и на локални доставчици, като вече имаме няколко в Благоевград. Разбира се, локалните доставчици минават през доста сериозна проверка, тъй като ние оперираме в областта на медицинската индустрия.

Какво планирате след изграждането на новия завод?

- Продължаваме да увеличаваме производствените си мощности спрямо разчетите, които имаме. След като оборудваме цялостно завода, ние сме мотивирани това да стане възможно най-бързо, плановете са персоналът да достигне около 300 души. Евентуално това ще стане до средата на следващата година.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 5

    Това е долна лъжа и манипулация! Г-н Прокопиев каза, че инвеститорите панически бягат от България, и следва да му се доверим.

    Нередност?
  • 2
    igi05649478 avatar :-|
    igi05649478
    • - 2
    • + 2

    "българското предприятие е единственото в рамките на групата, което произвежда ортопедични текстилни крайни продукти"

    Ясно, просто още една шивашка фабрика ...

    Нередност?
Нов коментар