Tesla мести централата си от Силициевата долина в Тексас

Компанията имаше проблеми с властите в Калифорния заради условията за работа в завода си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на електрически автомобили Tesla ще премести офисите си от Силициевата долина в Остин, Тексас, обяви изпълнителният директор на компанията Илън Мъск на годишната среща на инвеститорите в компанията. Решението не е изненадващо, след като през май Мъск заплаши, че ще премести централата след спор с местната власт в Пало Алто за работата на завода там по време на кризата, предизвикана от коронавируса - на Tesla беше наредено да затвори завода си, а от компанията вярваха, че работният процес би могъл да се поднови при спазване на мерките против разпространението на вируса.

Според Мъск решението е взето поради факта, че фабриката в Калифорния е "запушена", както и заради трудностите служителите да си намерят места за живеене на приемливи цени. Тексас, от друга страна, е известен с евтината си работна ръка, по-малката регулация на бизнеса и по-ниските данъци в сравнение със Силициевата долина. "Има ограничение за това колко може да развивате бизнеса си от гледна точка на големина в района на залива. В Остин нашата фабрика е на пет минути от летището, на 15 минути от центъра на града, което не би било възможно в Калифорния", обяснява Мъск.

Въпреки решението за преместване на централата Tesla няма да напусне Калифорния, а дори планира да увеличи производството на завода с 50%. Самият Мъск също се премести в Тексас през декември, за да е по-близо до новия завод за батерии и автомобили, който компанията изгради в Остин. Освен производителя на електрически автомобили, Toyota, както и технологичните компании Oraclе и HP също преместиха офисите си от Силициевата долина в Тексас в последната година. Друга компания на Мъск - Space X, също е базирана в Тексас, като центърът за изстрелване на ракети, който компанията използва, също се намира във втория най-голям американски щат.

Други решения

На годишната среща на инвеститорите бяха гласувани и други въпроси, като например оставянето на брата на Мъск - Кимбъл, в борда на директорите. Той, както и Джеймс Мърдок бяха преизбрани, макар че консултантската фирма Institutinal Shareholder Services беше препоръчала тяхното отстраняване заради притеснения поради прекомерните компенсационни пакети за неизпълнителни членове на борда, които компанията има. Въпреки че те остават част от ръководството на производителя на електрически автомобили, инвеститорите гласуваха и приеха мандатът на членовете на борда да бъде намелен от три на една година.

"Жалко е, че акционерите не се съгласиха да отстранят брата на Мъск и Мърдок. Но мисля, че те си дават сметка, че натискът да го направят е върху тях", каза Стивън Даймънд, професор в Юридическия факултет на университета в Санта Клара. Акционерите отхвърлиха предложение за разглеждане на методиката за справяне с тормоза и дискриминацията на работното място и задължаването на работниците подобни въпроси да се решават на арбитраж вместо на съд. Причина за предложението беше спечелено дело от бивш работник на компанията. Той обвини Tesla в расизъм по време на престоя си в компанията, като съдът реши да получи 137 млн. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар