Newmont и австралийската Newcrest създават златодобивен гигант

Американската минна компания купува конкурента си в сделка за 17.5 млрд. долара

Newmont e единствената златодобивна компания, чиито акции влизат в в индекса S&P 500.
Newmont e единствената златодобивна компания, чиито акции влизат в в индекса S&P 500.
Newmont e единствената златодобивна компания, чиито акции влизат в в индекса S&P 500.    ©  Reuters
Newmont e единствената златодобивна компания, чиито акции влизат в в индекса S&P 500.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата компания за добив на злато в света - американската Newmont, обяви, че се е договорила да придобие австралийския си конкурент Newcrest Mining срещу 26.2 млрд. австралийски долара (17.5 млрд. долара). Цената на сделката е само в акции, като инвеститорите в Newcrest ще получат по 0.400 акции на Newmont за всяка притежавана ценна книга на Newcrest, което ще им осигури 31% собственост в комбинираната група, съобщава Bloomberg.

Австралийската компания също така ще изплати на своите акционери специален дивидент до 1.10 долара за всяка притежавана акция. Това сливане ще е третата по големина сделка, включваща австралийска компания, както и третата по големина сделка в световен мащаб за 2023 г., показват данни на Refinitiv и изчисления на Reuters.

Newmont e единствената златодобивна компания, чиито акции влизат в в индекса S&P 500. Преди четири години тя се превърна в най-голямата в сектора по добив и пазарна капитализация, след като купи Goldcorp за 10 млрд. долара.

Сделката оценява една акция на Newcrest на 29.27 австралийски долара, което е над 30% премия спрямо цената от 22.45 долара от началото на февруари, когато Newmont направи първоначално предложение, което беше отхвърлено от борда на Newcrest.

"Тази сделка ще обедини два от водещите световни производители на злато, като ще донесе значителна стойност на акционерите на Newcrest чрез признаване на нашия изключителен потенциал за растеж", заяви председателят на Newcrest Питър Томсет.

Сделката изисква одобрението на акционерите на двете компании, както и на австралийския Foreign Investment Review Board. Newcrest заяви, че препоръчва на акционерите си да гласуват в подкрепа на сделката на събрание, което се очаква да се проведе през септември или октомври.

Най-голяматав сектора

Придобиването на австралийската компания ще повиши добива на злато на базираната в Денвър Newmont почти два пъти спрямо този на най-близкия ѝ конкурент - канадската Barrick Gold, както и ще помогне на американската компания да изпревари Freeport McMoRan, за да стане най-големият производител на злато и мед в САЩ по пазарна капитализация, добавя агенция Reuters.

Newmont заяви, че след приключването на сделката ще има общо комбинирано годишно производство на злато в размер на около 8 млн. унции, като над 5 млн. унции злато ще се добиват от 10 мини с дълъг експлоатационен период и ниски разходи. Базираната в Денвър минна компания ще има комбинирано годишно производство на мед от приблизително 350 млн. паунда от Австралия и Канада.