Зелените иновации са в основата на стратегията ни за устойчив растеж

Росен Папазов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Холсим България" АД

Росен Папазов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Холсим България" АД, беше лектор на форума Net Zero, организиран от "Капитал", който се проведе на 22-23 ноември 2023 г.
Росен Папазов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Холсим България" АД, беше лектор на форума Net Zero, организиран от "Капитал", който се проведе на 22-23 ноември 2023 г.
Росен Папазов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Холсим България" АД, беше лектор на форума Net Zero, организиран от "Капитал", който се проведе на 22-23 ноември 2023 г.
Росен Папазов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Холсим България" АД, беше лектор на форума Net Zero, организиран от "Капитал", който се проведе на 22-23 ноември 2023 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може ли циментът да бъде "зелен" и как индустрията ви ще отговори на целите за декарбонизация?

Трансформацията на строителството е от изключителната важност в контекста на кръговата икономика и устойчивото развитие. Строителството е източник на 38% от емисиите на въглероден диоксид в глобален мащаб и не може да се говори за декарбонизация като цяло, ако не се намери решение на този въпрос. Темповете на развитие на света и нарастване на глобалното население предполагат огромен ръст на строителството в идните години, което прави особено актуален въпроса за неговата ресурсна обезпеченост в контекста на декарбонизацията на икономиката. Без облекчаване на CO2 товара на сградите, един от лостовете за което са нисковъглеродните строителни материали, няма как да се постигне нисковъглеродно бъдеще.

Групата "Холсим" е пионер и основен двигател на процеса на кръгово строителство в света. Преди три години тя стана първата компания в сектора, която пое ангажимент за нулева нетна въглеродност (Net Zero) до 2050 г. "Холсим" е глобален лидер в оползотворяването на вторични ресурси в качеството на алтернативни суровини и горива. В световен мащаб компанията рециклира годишно над 40 млн. тона отпадни материали и има амбициите да увеличи обема им до 70 млн. т до 2030 г.

Какво е мястото на циментовата индустрия в кръговата икономика, кога отпадъкът може да стане суровина?

Циментопроизводството е ресурсо- и енергоемък отрасъл. За изпичането на клинкера, който е междинният продукт в производството на цимент, в миналото са използвани основно традиционни горива - въглища, петролен кокс и природен газ, които са невъзобновяеми природни ресурси и сериозен източник на въглеродни емисии. Преди около 15 години обаче след технологична модернизация на производствения процес в с. Бели извор стана възможно заместването на традиционните горива с алтернативни - например сортирани и обработени битови и индустриални отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса, слънчогледови люспи и други. Днес вече близо 90% от енергийните нужди на завода в с. Бели извор се покриват с горива от алтернативни източници, което при съвременните темпове на развитие на икономиката е безспорно предимство. Това е важно, от една страна, защото ни помага да произведем цимент с ниско въглеродно съдържание, а от друга страна, индиректно помагаме за опазване на околната среда, тъй като решаваме проблема с отпадъците, които много често биват депонирани или изхвърляни безразборно в природата.

Технологията на оползотворяване е безотпадна, което означава, че отпадъкът фактически бива унищожен без остатък и отпада нуждата от неговото депониране.

В последните години нараства и делът на влаганите в производството декарбонизирани алтернативни суровини, част от които са от естествен произход (например пуцоланови материали), а други са отпадъци от строителството и индустрията - например гранулирана доменна шлака, техногенен гипс от сероочистка, летящи пепели, рециклирани строителни материали. "Холсим" е пионер в България по влагането на рециклирани строителни материали в качеството на алтернативна суровина за производството на клинкер и цимент. Тази година сме приели над 750 камиона със строителни отпадъци в завода в Бели извор и съответно сме ги вложили обратно в производството на клинкер и цимент.

По-големият процент алтернативни горива и суровини автоматично води до намаление на нивата на CO2 емисии, отделяни при производството на крайния продукт.

Има ли зелени иновации в традиционен сектор като производството на цимент и доколко те определят мястото на една компания на пазара?

"Холсим" има най-добре развитата мрежа за научноизследователска и развойна дейност в сектора на строителните материали в света. Групата притежава над 1500 патента в областта на зеленото строителство, има 6 центъра за научни разработки и поддържа екосистема от над 100 стартъпа за отворени иновации.

Зелените иновации са в основата на стратегията ни за устойчив растеж. Убедени сме, че те носят значими ползи за нашето развитие в посока на декарбонизацията и кръговата икономика, и в същото време разчитаме на тях да спомогнат за повишаване на рентабилността и конкурентоспособността на нашето производство.

Две от най-значимите иновативни разработки на "Холсим" в сферата на строителните продукти - зеленият цимент ECOPlanet и зеленият бетон ECOPact, вече се произвеждат и в България. Те са част от серии от нисковъглеродни продукти, при производството на които се отделят с от 30 до 100% по-малко въглеродни емисии. Това се постига чрез заместването на невъзобновяемите природни ресурси, влагани в производството им, с алтернативни такива.

Това са базови продукти за строителството, които са едновременно зелени и също толкова качествени и функционални колкото конвенционалния цимент и бетон. За да постигне целите си за нулева въглеродност, строителството в целия свят ще разчита все повече на този тип продукти в бъдеще. А ние се радваме, че нараства търсенето им и в България, и то във всички направления на строителството - жилищно, търговско, промишлено и инфраструктурно.

Опитите за разширяване на границите на възможното в сферата на зеленото строителство обаче не спират дотук. Миналата година учените в нашия изследователски център в Лион, Франция, произведоха първия в света 100% рециклиран бетон, базиран изцяло на вторични продукти - 100% рециклиран цимент, 100% рециклирани инертни материали и дори 100% рециклирана вода. В момента с този бетон се изгражда жилищна сграда в предградията на Париж, състояща се от 76 апартамента. Тази уникална сграда с името Recygénie е истински научен пробив в сферата на кръговото строителство. Тя получи наградата Circular Transition в конкурса Reuters Responsible Business Awards 2023 в качеството на научно откритие с огромен потенциал за ускоряване на кръговото строителство и съхранението на природните ресурси. Строителството на сградата се очаква да приключи в края на 2024 г.