🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шест български стартъпа бяха наградени в състезанието Betapitch 2015

Финалистите представиха проектите си пред инвеститори и хора от бизнес сферата

Големият победител в Betapitch състезанието беше стартъпът Dronamics. Българският екип спечели място в международното състезание Betapitch - Global
Големият победител в Betapitch състезанието беше стартъпът Dronamics. Българският екип спечели място в международното състезание Betapitch - Global
Големият победител в Betapitch състезанието беше стартъпът Dronamics. Българският екип спечели място в международното състезание Betapitch - Global    ©  Betahaus
Големият победител в Betapitch състезанието беше стартъпът Dronamics. Българският екип спечели място в международното състезание Betapitch - Global    ©  Betahaus
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всеки от участниците трябваше да представи проекта си за 4 минути, след което членовете на журито в 3 минути задаваха уточняващи въпроси.

Общо 10 стартиращи компании представиха проектите си на тазгодишното състезание за млади предприемачи Betapitch Sofia, организирано от основателите на споделеното работно пространство Betahaus. Всички те имаха възможност да представят идеите си пред едни от най-големите европейски фондове за рискови инвестиции и специалисти в бизнес сфера, а шестте най-перспективни финалисти бяха отличени и наградени в края на надпреварата. Победителите в Betapitch 2015 са платформата за рекламна безжична връзка WiFi.bg, системата за проследяване на състоянието на пчелните кошери Bee Smart Tech, приложението за покупка на електронни билети Tickey, мобилната апликация за меломани Enso.fm, приставката за тоалетни чинии Kuknall и иновативните карго дрони на Dronamics.

Кой беше в журито

Всеки от участниците трябваше да представи проекта си в рамките на 4 минути, след което членовете на журито разполагаха с общо 3 минути, за да зададат уточняващи въпроси, свързани с идеите. В състава на оценяващото жури бяха Стефан Ганчев - партньор във фонда с рисков капитал LAUNCHub, Христо Борисов - продуктов мениджър в Telerik, Тил Орман - съоснователят на европейската стартъп конференция European Pirate Summit, Сиа Хуачангниа - партньор в акселератора Seedcamp, Даниел Томов - съдружник във фонда Eleven, Лука Каристези от фонда за начални инвестиции Day One Capital и Кристоф Фаале - съосновател на Betahaus. Въпреки директните и на моменти провокативни въпроси към всеки от проектите стартъп екипите уверено защитаваха идеите си и успяха да впечатлят както инвеститорите, така и публиката на събитието.

Спечелилите проекти

Големият победител в Betapitch състезанието беше стартъпът Dronamics. Българският екип спечели място в международното състезание Betapitch - Global, където ще може да представи проекта си и да се бори за голямата награда от 5000 евро и пътуване до Силициевата долина. От Dronamics разработват карго дрони, които могат да пренасят до 350 кг полезен товар на разстояние над 2 хил. км. Карго дроните представляват безпилотни самолети, предназначени за логистичната индустрия. Прототипът им е иновация в областта поради способността му да пренася големи товари за цивилни цели на далечни дестинации. 

Стартъпът WiFi.bg беше избран за победител от технологичната компания Telerik, организаторите на събитието наградиха основателите на платформата с 3 месеца безплатно работно място в Betahaus, а немският превозвач Deutsche Bahn им предостави възможност да представят проекта си на събитието Accelerator Pitching Day of Deutsche Bahn. В зависимост от местоположението на потребителя, който иска да се се свърже към безплатна безжична мрежа, WiFi.bg подбира кои точно реклами да види той. По този начин рекламодателите могат по-добре да определят своите таргет групи, а клиентите им да генерират допълнителен приход от реклама.

Българският проект Bee Smart Technologies спечели място на финала в стартъп състезанието на DigitalK 2015, както и на европейската надпревара за стартиращи компании Pirate Summit. Те разработват комбинация от технологии и сензори, пригодени за кошери, които дават информация в реално време на пчеларите за състоянието на пчелите им. По този начин, ако възникне проблем в някой кошер, много по-лесно може да се проследи източникът му и да се вземат бързи мерки.

Стартъпът Tickey спечели ново професионално лого от компанията Logowski и билет за конференцията Pirate Summit. Българският екип работи върху внедряването на система за закупуване на електронни билети за градския транспорт. Безжични устройства, монтирани в автобуси, тролеи и трамваи, отчитат качващия се пътник, който може да заплати билета си през мобилния телефон.

Българската стартираща компания Enso.fm беше наградена от Telerik и спечели билет за стартъп състезанието sonar +D в Барселона. Мобилното приложение събира наличната информация от смартфона на музикалните любители и подбира подходящи за тях песни. Плейлистът се съставя и обновява в зависимост от много фактори, които биха повлияли на настроението на слушателя - какво обича да прави, къде се намира, по какъв начин се придвижва и дори какво е времето.

Екипът, разработил приставката за тоалетни чинии Kuknall, получи билет за международната стартъп конференция sonar +D. Основателите на проекта не само искат да помогнат на хората за разрешаването на често срещан проблем, свързан със стомашно-чревния тракт, но и да ги информират, за да могат да се предпазят.

Подгласниците на победителите

Финалистите в състезанието бяха стартъпи от България и региона. Част от тях вече бяха спечелили финансиране от фондовете, но продължават да набират последващи инвестиции, за да пуснат продуктите си на пазара. Такъв е например словенският стартъп Scoutee, който разработва приложение насочено към спортуващи потребители. Устройство е в съчетание с мобилна апликация, която помага на бейзболисти да проследяват тренировъчния си процес и напредък, съхранявайки цялата информация в облака. Продуктът е приложим и в спортове като тенис, волейбол, бадминтон и други.

Лесен начин за плащане с биткойн валутата разработва другият словенски екип - финалист в Betapitch. Системата Cashila позволява на потребителите да плащат сметки, да извършват покупки и да правят парични преводи чрез виртуалната валута. Освен това всеки желаещ може да продава биткойни или да ги конвертира в евро и да изпрати към която и да било банкова сметка в Европа.

Български екип е основател на платформа за онлайн обучение Traincamp.me. Тя е предназначена за разработчици, дизайнери и маркетолози в дигиталната сфера, която е една от най-бързо развиващите се и винаги има какво ново да се научи. Безплатно приложение дава достъп на потребителите до голямо количество от онлайн уроци, събития, лекции, учебници и книги.

Българската платформа ARTery е насочена към дизайнери и занаятчии, които искат да продават ръчно направените си изделия онлайн. По този начин артистите могат да достигнат по-лесно до широк кръг от клиенти и да генерират по-голяма печалба.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mcphisto38 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 2

    Седем от десетте стъртъпа, допуснати до финалите на Betapitch Sofia бяха финансирани от eleven.

    Нередност?
  • 3
    diliana_evt avatar :-P
    Diliana
    • - 3
    • + 6

    Благодарим на Капитал за статията и на Бетахаус за невероятната възможност :)

    Ако искате да научите повече за WiFi.bg и възможностите за Wi-Fi реклама, може да видите тук - www.wifi.bg или да ни пишете на [email protected]

    Нередност?
Нов коментар