🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Помагаме на земеделците да използват по-малко вода

Йошихиро Кауахара, основател на компанията Sensprout и изобретател на устройството за измерване на количеството вода в почвата

Йошихиро Кауахара, искаме да смъкнем цената на устройството до под 100 долара
Йошихиро Кауахара, искаме да смъкнем цената на устройството до под 100 долара
Йошихиро Кауахара, искаме да смъкнем цената на устройството до под 100 долара    ©  Капитал
Йошихиро Кауахара, искаме да смъкнем цената на устройството до под 100 долара    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Целта ни е да внедрим Sensprout в различни насаждения с култури."
"Фермерите използват една и съща технология за отглеждане на култури от повече от 100 години, време е това да се промени."

Йошихиро Кауахара е професор в Техническия университет в Токио и един от главните изобретателите на системата за проследяване на почвата при селскостопански култури Sensprout. Той беше сред петимата финалисти в международното състезание за социални бизнес идеи на Chivas The Venture. Иновативният проект спечели от надпреварата финансиране в размер на 150 хил. долара. Как е създадено устройството, кои са внедрените в него нови технологии и какво е социалното му въздействие, разказва Йошихиро Кауахара.

Какво представлява продуктът ви и какъв проблем решава?

Изобретихме много евтино устройство, което може да се използва от фермерите за измерване на количеството вода и соли в обработваеми, селскостопански насаждания. Тази информация им помага да спестяват до 30% от използваната вода за поливане, защото знаят точно в кой момент какво количество вода е необходимо за поливане. Системата ни Sensprout е изключително подходяща за райони със сух климат и редки валежи. Такива са например са щатът Калифорния или Индия. Мисията ни е да помогнем за произвеждането на повече култури с по-малко вода.

По какъв начин работи устройството?

Устройството е съставено от две основни части. Външната обвивка е изработена по нова технология. Предварително слагаме върху специална хартия технологичната част и с помощта на принтер отпечатваме формата за достигане на крайния резултат. Тя служи за измерване на количеството вода в почвата. Има три възможности за идентификация: при недостиг на вода, при достатъчно количество и при пренапояване. В зависимост от случая обвивката се оцветява в различен цвят. Втората част е хардуерът, който пренася цялата подробна информация от Sensprout към мобилните устройства на фермерите. Така могат лесно и бързо да наблюдават и съхраняват базата от данни за техните насаждения. Достатъчно е устройството да се забие на повърхността на почвата, за да се получи необходимата информация за състоянието на почвата. Продуктът ни е подходящ както за по-малки площи, така и за дома при отглеждането на всякакъв вид растения.

Каква е цената на Sensprout и колко издръжлив е продуктът?

За момента цената на устройството Sensprout варира от 200 до 300 долара. Но една от причините да набираме финансиране е, за да си увеличим производството, което ще намали и цената на продукта. Крайната ни цел е цената да спадне до под 100 долара за цялостна система. Срокът на годност на Sensprout е един селскостопански сезон, но след това фермерите няма да е необходимо да си купуват отново цялото устройство. Те ще трябва да подменят само обвивката с нова, което е много евтина част и ще им струва само няколко долара. Хардуерът е много е по-дълготраен и няма нужда от смяна. Вече имаме клиенти от всички места, където сме предлагали продукта ни. За момента сме го представяли на фермери от пет различни региона в Япония и вече сме продали приблизително 200 устройства Sensprout.

Кога започнахте първите разработки на Sensprout и колко души работите по създаването на устройството?

Преди три години започнахме проучването на технологията, която е в основата на продукта ни, след това публикувахме материали по темата за разработването му и преди приблизително година основахме компанията Sensprout. Екипът ни се състои от четири души, които са изцяло отдадени на разработването на Sensprout устройството, и от петима, които работят при нас, но не са целодневно заети. Аз преподавам в Техническия университет в Токио и съм изобретател на системата, а моите студенти ми помагат за доразвиването й.

Кандидатствали ли сте към инвестиционни фондове за финансиране на проекта?

Има няколко рискови инвеститора, които се интересуват от проекта ни, но все още не смятаме, че сме на този етап от развитието на Sensprout. За момента искаме да инсталираме устройствата ни на различни места, които са с разнообразен климат и времето е променливо. Целта ни е да внедрим Sensprout и в различни насаждения с култури, за да можем да съберем достатъчно количество от  данни и да преценим на кои места по какъв начин работи. В състезанието на Chivas The Venture се борихме за 400 хил. долара, които щяхме да използваме, за да разширим производството и да намалим цената на устройството до под 100 долара за един брой.

Кое е движещото във вашата компания - бизнес техниките или иновационният продукт? Какви могат да бъдат негативните страни на все по-силното внедряване на високите технологии в живота ни?

Аз съм професор в университета и за мен по-важни и интересни са новите технологии. Иновациите са ми страст и продължавам да изобретявам нови неща. Понякога обаче хората не могат да смогнат на този прогрес, който наблюдаваме постоянно. Но в нашия случай, когато става въпрос за селско стопанство, не мисля, че е така. Фермерите използват една и съща технология за отглеждане на култури от повече от 100 години, така че мисля, че е време това да се промени и да се внедрят нови технологии и в техния занаят. Смятам, че са достатъчно напреднали, за да успеят да използват мобилни устройства за проследяване на културите си. Това, разбира се, няма да промени основната  работа по отглеждането им, но определено ще ги улесни.

Какви са плановете ви за бъдещо развитие на Sensprout?

Една от главните ни цели е да съберем възможно най-голяма база от данни как работи Sensprout на различни места и култури, което е по-трудно, отколкото хората си го представят. Сензорите са много чувствителни на разликите и внимателно трябва да се анализират всички резултати. Макар и трудно, събирането на цялото това количество информация ще ни помогне изключително много в по-нататъшните ни разработки на продукта. Разбира се, другото ни голямо желание е да имаме достатъчно голямо производство, за да смъкнем цената на Sensprout и да го направим много по-достъпен за потребителите.

Все още няма коментари
Нов коментар