🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Sea Harmony е българският победител в състезанието на Chivas The Venture

Компанията ще участва в международния финал в Лос Анджелис

Sea Harmony ще се състезава срещу още 31 проекта от цял свят на големия финал на Chivas The Venture през лятото в Лос Анджелис.
Sea Harmony ще се състезава срещу още 31 проекта от цял свят на големия финал на Chivas The Venture през лятото в Лос Анджелис.
Sea Harmony ще се състезава срещу още 31 проекта от цял свят на големия финал на Chivas The Venture през лятото в Лос Анджелис.    ©  Анелия Николова
Sea Harmony ще се състезава срещу още 31 проекта от цял свят на големия финал на Chivas The Venture през лятото в Лос Анджелис.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Съживяване и спасяване на океаните и моретата чрез вертикални ферми за миди. Това е основната цел на стартиращата компания Sea Harmony, чийто проект Pisa Reef беше определен за българския победител между четирите стартиращи компании, стигнали до местния финал на третото издание на състезанието на Chivas - The Venture, с общ награден фонд от 1 млн. долара.

Социалната бизнес идея на Sea Harmony ще се състезава срещу още 31 стартиращи компании от цял свят на големия финал на конкурса Chivas The Venture, който ще се проведе през лятото в Лос Анджелис. Глобалната инициатива на уиски бранда Chivas Regal цели да стимулира младите хора по света да развиват социално отговорен и печеливш бизнес.

Организаторите на състезанието коментираха, че участниците в тазгодишното издание на The Venture са представили разнородни и иновативни бизнес проекти, всеки от които на различен етап от развитието си. "Всяка година в това състезание виждаме едно много голямо развитие в качеството и количеството на проектите, които участват", коментира Боян Бенев, предприемач и част от журито на Chivas The Venture. В състава на българското жури влизат още: Елена Маринова – президент и съдружник в "Мусала софт", собственикът на издателска къща "Жанет 45" Манол Пейков, Галя Прокопиева – изпълнителен директор на "Икономедиа" (компанията, издател на "Капитал" - бел. ред.), Павел Езекиев – съосновател и управляващ партньор в рисковия инвестиционен фонд NEVEQ, Мирослава Симова – управляващ директор на Pernod Ricard, и Христо Христов – изпълнителен директор на "Нетинфо" за България.

Победителят

Екипът на стартиращата компания Sea Harmony разработва вертикални ферми за миди Pisa Reef, които възстановяват екологичния баланс в крайбрежните води и спомагат за населване на "мъртвите зони" в моретата и океаните, получени в резултат на замърсяване на водата, ерозия и използване на химикали. "Всички ние сме част от проблема, който е загиването на океаните и моретата. С нашите неустойчиви практики успяхме да съсипем почти 72% от планета ни - това са нашите океани и морета. Затова и всеки един от нас би могъл да вземе информиран избор и да стане част от решението", коментираха от екипа на Sea Harmony. Подводните ферми за миди дават възможност за самозаселване по естествен път на подходящи морски обитатели.

Подгласниците в конкурса

Във финалната четворка на състезанието стигнаха и проектите на българските компании Stackport, Cupffee и Wasabi Innovations.

От младата компания Stackport разработват система за незрящи VAST, която се състои от очила с камера и мобилно приложение, които в комбинация оповестяват на хората с нарушено зрение за видовете предмети или препятствия пред тях. Целта им е чрез продукта да помогнат на незрящите да станат част от пазара на труда.

Стартиращата компания Cupffee произвежда вафлени чаши за кафе, които, освен че са ядливи, са и биоразградими, направени основно от зърнени продукти. В допълнение не променят вкуса на кафето, а съвсем скоро продуктът ще влезе и в етап на производство. Проектът работи в посока решаване на проблема със замърсяването с опаковки за еднократна употреба.

Екипът на Wasabi Innovations създава соларно гориво чрез изкуствена фотосинтеза. С помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид ще се преработва във възобновяема енергия, което ще бъде ефективно средство за справяне със замърсяването на въздуха и климатичните промени. Бизнес планът на компанията включва продажба на технологията им на енергийни компании, обучение на инженери и техническа поддръжка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    llh1473594915505502 avatar :-|
    irina ivailova

    БРАВО на финалистите.Подобни проекти трябва да са в началото на всяка новинарска емисия! Трябва маладите да си Вярват и такива като описаниете в статията фирми САМО ДА СА ЗА ПРИМЕР.Пожелавам успехи ан всички!

    Нередност?
Нов коментар