НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Проект за осигуряване на работа на бездомни хора спечели Chivas Venture 2018

Компанията Change Please получи финансиране от 350 хил. долара

Петимата финалисти и журито в надпреварата Chivas Venture 2018 по време на големия финал
Петимата финалисти и журито в надпреварата Chivas Venture 2018 по време на големия финал
Петимата финалисти и журито в надпреварата Chivas Venture 2018 по време на големия финал    ©  Chivas Venture
Петимата финалисти и журито в надпреварата Chivas Venture 2018 по време на големия финал    ©  Chivas Venture
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Искаме да променим възприятието за бездомните хора, да им дадем работа и да ги върнем обратно в обществото." Така Джамал Езел, основател на Change Please, започна презентацията си на големия финал на четвъртото издание на надпреварата за социално отговорни бизнеси Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. долара, който се проведе на 24 май в Амстердам. Британската компания, която помага на бездомните хора в Лондон, обучавайки ги на бариста умения и осигурявайки им работа, спечели 350 хил. долара, а останалата част от сумата беше разпределена между финалистите в конкурса.

Тази година в Chivas Venture участваха проекти от общо 27 държави, включително и България, а до големия финал стигнаха пет социално отговорни стартиращи компании. За пръв път финалът се проведе по време на технологичната конференция TNW Conference в Амстердам, която събира на едно място редица предприемачи, инвеститори и бизнес лидери, а финалистите представиха проектите си през многобройна публика. Бизнес идеите се оценяваха от експертно жури, съставено от Александър Рикар, изпълнителен директор на Pernod Ricard, компанията, собственик на уиски бранда Chivas, Шийла Херлинг, старши сътрудник в американския център за социални иновации Beeck Center, съоснователката на компанията Elvis&Kresse Креси Уеслинг, която произвежда аксесоари от непотребни пожарни маркучи, специален гост в журито беше и изпълнителят, продуцент и основател на технологичната компания I.AM.PLUS Уил Ай Ем (will.i.am).

Постижение за българския екип

Проектът на българския екип на компанията Nasekomo успя да стигне до полуфинала на надпреварата, което е и най-доброто българско постижение през годините на конкурса. До полуфинала стигнаха общо девет от всички участници в Chivas Venture. Макар да не успя да се класира в топ 5 на проектите, българският екип премина през редица обучения и срещи с ментори и инвеститори. Nasekomo е първата компания в Източна Европа за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, които впоследствие могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството. В екипа на компанията са Олга и Ксавие Марсенак, които управляват бизнес процесите, а французите и биолози по образование Селин и Марк Болар се фокусират върху научната част от проекта. Целта на Nasekomo е изграждане на мрежа от заводи, в които да отглеждат насекомите и след нарастване на ларвите им да ги преработват в подходяща добавка към храната на рибите.

Победителят в надпреварата

Британската компания Change Please дава възможност на бездомни хора да се развият професионално, обучавайки ги на бариста умения. Стартиращата фирма е основата през 2015 г., като целта на Джамал Езел е да промени възприятието на хората за бездомните и да им даде втори шанс за развитие. "Минавайки покрай бездомните хора, най-често ги асоциираме със зависимост към наркотици и алкохол, а не това е общият случай. 44% от тях искат да работят, но не могат да влязат обратно в обществото", коментира той пред "Капитал" малко след финала на Chivas Venture 2018.

Социално отговорният бизнес на Change Please започва още от покупката на кафето от дребни фермери. Бездомните хора пък ги наемат с помощта на организации във Великобритания, които проследяват причините за това да останат на улицата, като сред изискванията за дългосрочно наемане на работа от Change Please е хората да са били някога на пазара на труда. Чашите, които използват при продажба на кафето, са биоразградими. Към момента компанията е изградила над 22 кафенета във Великобритания, а през програмата са преминали над 210 души, като 82% от тях са останали на работа над 6 месеца, като някои след това са намерили друго професионално развитие. Заплатата на всеки от наетите работници е 10.20 паунда на час, а по думите на Езел след 10 дни работа те вече не живеят на улицата. "Имаме наши кафенета и в големи бизнес офиси като Bank of England, UBS, PWC, а кафетата се предлагат и в множество супермаркети", казва още той пред "Капитал".

Благодарение на инвестицията от 350 хил. долара компанията ще може да наеме още над 600 души, както и да открие допълнителни обекти за продажба на кафе. Следващите пазари, към които Change Please се насочва, са САЩ и Австралия.

Подгласниците

До финала стигнаха още стартиращата компания Mestic от Холандия, която получи финансиране от 200 хил. долара, The Picha Project от Малайзия с парична награда от 50 хил. долара, също толкова получи и проектът change:WATER Labs от САЩ, а испанската компания BraiBook спечели 100 хил. долара от журито и още 50 хил. долара от вота на публиката, който се състоя по време на големия финал.

Mestic превръща кравешката тор в биотекстил, биопластика и биохартия. Патентованата технология решава проблема с излишната тор и дава възможност за допълнителни приходи на малките производители.

От The Picha Project целят да осигурят работа на малцинства и бежанци в Малайзия, включвайки ги в процеса на готвене и доставка на домашна храна.

От компанията change:WATER Labs разработват евтини, компактни и безводни тоалетни, при които отпадъците се изпаряват, пригодени за домакинства и общности в неравностойно положение по света, където липсва подходяща канализация.

Продуктът на BraiBook представлява преносим електронен четец на Брайловата азбука с големината на дистанционно, на който се пренасят електронни книги, а хващайки го, хората с нарушено зрение могат да прочетат книгата.

Все още няма коментари
Нов коментар