🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартираща фирма търси приложение на цигарените фасове

Три изследователки от химическия университет в София тестват рециклиращи модели, за да стигнат до вата или пластмаса за нова употреба

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всяка година в световен мащаб се произвеждат повече от 5.5 трилиона цигари с филтър и се изхвърлят около 4.5 трилиона. Цигарените угарки са най-разпространената форма на боклук в океаните. За разграждането на един фас са необходими поне десет години, изчисляват специалисти.

Три млади изследователки от Химикотехнологичния и металургичен университет - София, търсят решение за оползотворяване на цигарените угарки: Тина Ташева - доктор, главен асистент в катедра "Технология на силикатите", Сирин Джабер - магистър-фармацевт, докторант в катедра "Биотехнологии", и Селин Кючук - студентка в катедра "Технология на силикатите". Със своя стартъп STS Solution те станаха победителки в категория "Кръгова икономика, устойчивост и суровини" на младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди", организиран от Junior Achievement Bulgaria.

Подкрепа от университета

"Угарките от цигари по същество са пластмаса за еднократна употреба (целулозен ацетат), в която са абсорбирани токсични вещества от тютюна. Идеята ни е да изградим инфраструктура за събирането и рециклирането им", коментира за "Капитал" инж. Тина Ташева.

Екипът има подкрепа от ръководството на Химикотехнологичния и металургичен университет - София. "Осигурено ни е помещение за разработката, базово оборудване, както и разрешение за монтиране на подходящи пепелници за събирането на фасовете - дълги и закрепящи се на стена. Ще поставим такива пепелници и на територията на съседните университети", уточни Ташева.

Два подхода

За пречистването на цигарените филтри могат да бъдат избрани два подхода. И в двата варианта се извършва предварителна подготовка на употребените цигарени филтри. "При първия е нужна инвестиция за закупуване на специфично оборудване, което да трансформира целулозния ацетат в пластмаса, от която могат да се произвеждат други пластмасови продукти за многократна употреба", обяснява Тина Ташева.

Вторият подход се състои от няколко стъпки - дезинфекция, киснене, сушене на цигарените филтри, а крайният резултат е вата, която има различни приложения - в текстилния бранш, в строителството и др. "Този вариант е свързан със закупуване на стандартно оборудване. Съществен проблем при пречистването на цигарените угарки е технологичната вода, която не може да се излива в общата канализация", отбелязва Тина Ташева.

С помощта на приятели доброволци вече са налични около десетина килограма фасове от цигари. Заради пандемията от коронавирус действията на екипа обаче засега са замразени. И съответно все още не е разходван нито лев от наградата от форума "Изгряващи звезди".

Средствата от състезанието не са достатъчни за експерименталната дейност. Според предварителни изчисления за първите три месеца от работата на екипа са необходими ориентировъчно около 15 000 лв. за закупуването на техника за сепариране, сушене, за филтри, дезинфекция и т.н. "Ще търсим спонсори", казват изследователките.

Крайната цел на екипа е да тества моделите, да избере оптималния вариант за пречистване и да направи прототип.

По света и у нас

В началото на миналата година група ентусиасти проектираха специални кошчета за фасове, които бяха с надписи и позволяваха на хората да изразят мнението си по дадена тема. Собственикът на бар на Централния плаж в Поморие предложи безплатна лимонада или бира срещу събрани от пясъка угарки от цигари. Проект на bTV доведе до поставянето на специални контейнери за фасове в няколко града в страната. Но като цяло липсва отработена система за събиране на угарки, както и решение за тяхното оползотворяване.

В същото време американска компания преработва цигарените фасове в пластмасов гранулат, от който се произвеждат щайги, кофи и др. В Индия суровината след преработката на тютюневите угарки се влага като пълнеж за детски играчки, но точно това приложение не е приемливо за Европа.

Все още няма коментари
Нов коментар