🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръст в сянка

Покрай рекордите на акциите ръстът на пазара за стоки остава почти незабелязан

През последната година и повече цените на акциите са в центъра на вниманието, поради което доста значителни движения на пазара за суровини и енергийни източници остават незабелязани
През последната година и повече цените на акциите са в центъра на вниманието, поради което доста значителни движения на пазара за суровини и енергийни източници остават незабелязани
През последната година и повече цените на акциите са в центъра на вниманието, поради което доста значителни движения на пазара за суровини и енергийни източници остават незабелязани    ©  Shutterstock
През последната година и повече цените на акциите са в центъра на вниманието, поради което доста значителни движения на пазара за суровини и енергийни източници остават незабелязани    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последната година и повече цените на акциите са в центъра на вниманието, поради което доста значителни движения на пазара за суровини и енергийни източници остават незабелязани. Индексът на S&P GSCI, който проследява цените на основните стоки (с превес на енергията), е един от най-известните за пазара и е нагоре с близо 20% от началото на годината въпреки спада на златото в последните дни. PDBC, най-големият комодити ETF по активи, също е с над 18% нагоре от началото на годината. Този ръст е малък в сравнение с движенията в цените на някои по-малко търгувани стоки. Котировките на дървесината, царевицата и свинското месо например са с 30% нагоре за последните 3 месеца. Dow Jones Commodity Energy Index се покачва с близо 40% за този период. Цената на медта пък се е удвоила за 12 месеца, движена от преминаването към зелена енергия. Производството на ВЕИ генератори, батерии, електромобили, зарядни станции и инфраструктурата за тях формират около една пета от цялото потребление на метала, по данни на Citigroup Global Markets, цитирани от Bloomberg.

Търсене и ограничени доставки

Част от движенията на пазара за стоки са свързани с увеличение в търсенето, а други заради ограничени доставки. Поради пандемията през последната година производството и преносът на голяма част от стоките бяха затруднени най-вече заради ограничителните мерки, наложени от държавите. Корекцията е често срещана на пазара за стоки, поради което стоките спадат към цикличните активи, но зад ръста на някои материали стоят фундаментални причини. Пасивното инвестиране в стоки не е една от най-често срещаните стратегии за инвестиция, но покрай шума на пазара за акции инвеститорите пропускат възможностите, които се откриват на другите пазари.

Търговията със стоки датира от самото начало на човечеството. Важността на търговията не се е променила много от тогава насам. Разликата между пазара на стоки сега и в миналото е основно в увеличението на наличните инструменти, активи и възможности за инвестиции в сектора. В днешно време инвеститорът разполага с фючърси, опции, взаимни фондове, борсово търгувани фондове, индекси, както и много други варианти за инвестиции в сектора. Малко са компаниите за управление на активи, които залагат на комодити сектора.

Глобално индексът на S&P, GSCI, е сред най-големите и широко познати индикатори, които проследяват пазара. Индексът на Dow Jones, DJ Commodity, също е сравнително популярен, като компанията предлага и специални индекси за различните видове стоки и материали. Съществуват и най-различни борсово търгувани фондове (ETF-и), като някои от тях са специализирани в проследяването на цената на златото и/или среброто, енергийните и индустриалните материали или сектора като цяло.

Чрез инструменти като опции и фючърси на определени активи, производителите могат да се застраховат срещу неочаквана промяна в цената на дадена стока. Например производители на месо могат да закупят опции да продадат производството си на предварително договорена цена през есента, без да се притесняват какво ще се случи на пазара дотогава.

Сривовете в производството и доставките от миналата година доведоха до драстично покачване на някои пазари. Цената на дървесината например е с близо 200% по-висока за последните 12 месеца и 30% по-висока от преди 3 месеца. Цената на петрола също се удвои за последната година. Цената на среброто все още е с около 50% по-висока от стойността на метала през март 2020 г. въпреки спада на благородните метали през последните няколко дни. Дори цената на свинското месо се е покачила с над 40% за същия период и 30% нагоре за последните 3 месеца.

"За инвеститорите, които искат да вкарат в портфейлите си активи, които ще се справят по-добре при висока инфлация, златото и стоките предлагат най-добра възвращаемост."

Игор Василачи,

анализатор във Verdad

Според Федералния резерв очакванията за по-висока инфлация от нормалното не са проблем за икономиката, дори напротив. Централната банка на САЩ смята, че инфлацията трябва да се покачи над целта от 2% в краткосрочен план, за да се неутрализира периодът от твърде ниска инфлация през последното десетилетие. Проблемът е, че поставя под напрежение инвеститорите относно адекватното алокиране на капитала в такъв период. Според Игор Василачи от Verdad, глобална компания за управление на активи, стоките и златото са най-добрите инвестиции по време на покачване на инфлацията. И посочва, че в исторически план те са единствените активи, чиято възвращемост е по-висока от обикновено.

По всичко изглежда, че моментът е подходящ да се обърне повече внимание на пазара за стоки. Не трябва да се забравя обаче, че те са изключително волатилни активи, циклични са и в исторически план са регистрирали огромни флуктуации в цените за сравнително кратко време. Точно преди около година цената на петрола премина в негативна територия, след като пазарът се наводни и никой не желаеше да притежава контракти за покупка на петрол в деня на изпълнението на договорите. Така че със сигурност пазарът на стоките не е от най-безопасните за начинаещите търговци и инвеститори.

Групите борсово търгувани стоки

Златото и петролът са сред най-търгуваните борсови активи в света като цяло, но освен тях има и много други. Основно стоките се делят на пет вида:

- Агрокултури - тук попадат кафе, ориз, какао, памук, захар, дървесина, царевица, овес, сок от портокал, соя, брашно и други.

- Енергийни - петрол, газ, бензин, дизел, гориво за отопление, етанол, уран и други.

- Индустриални метали - това е една от най-многобройните групи, която включва желязо, алуминий, мед, никел, цинк, стомана, желязна руда и други.

- Благородни метали - златото, среброто и платината.

- Месо - най-популярните борсово търгувани стоки от месата са свинското и телешкото
Все още няма коментари
Нов коментар