🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: ерата на QR кодовете; AI за кредити; дигитализация на банковата система

Кои са технологичните иновации тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// QR

Бързо и безконтактно плащане

Технологията за QR кодове набра огромна популярност по време на пандемията, докато бизнесите търсеха алтернативи на физическия допир. Днес тя продължава да се имплементира в сектори като ресторанти и търговия на дребно. Това облагодетелства стартъпи като Beaconstac, който работи с клиенти като United Airlines, Amazon и Deloitte, за създаване на QR кодове за крайни потребители. С Beaconstac основателите на компанията решават да яхнат вълната на имплементирането на QR кодове, изграждайки платформа, която позволява на бизнес клиенти да създават, да управляват и да проследяват QR кодове в различни физически допирни точки. Използвайки Beaconstac, компаниите могат да променят аспекти на брандирани QR кодове, включително формата, надписите и цветовете на фона, за да съответстват на техния дизайн. Тази седмица компанията завърши кръг на финансиране от серия A на стойност 25 млн. долара, ръководен от Telescope Partners с участието на Accel. Съобщава се, че финансовата инжекция ще се използва за разширяване на екипа и научноизследователска и развойна дейност на продуктите.
// Заеми

Изкуствен интелект за кредитни оценки

Все повече решения на пазара търсят начин да улеснят и ускорят процеса на кредитиране за всички страни. Южнокорейската платформа PeopleFund, която свързва кредитополучатели и кредитори, за да даде възможност за бързо и безопасно отдаване на заеми, привлече допълнителни 20 млн. долара в рунд от серия C в размер на 63.4 милиона долара. Допълнителното финансиране довежда общия капитал на PeopleFund до около 100 млн. долара. Освен капитала PeopleFund ще осигури 240 млн. долара дългово финансиране през 2022 г. от Goldman Sachs, CLSA Lending Ark Asia и Bain Capital. PeopleFund планира да използва новия капитал, за да продължи да развива своята базирана на AI система за управление на риска и кредитен скоринг за своите потребители, която включва кредитополучатели и кредитори. Стартъпът ще пусне B2B услуга тази година, за да предостави на финансовите институции персонализирани услуги за система за кредитен скоринг с активиран изкуствен интелект.
// Дигитално банкиране

Модернизация на провинциите

Как улесняваш клиенти в дълбоката провинция, които нямат бърз достъп до банков клон? Като отиваш там, където са те. Именно това прави индонезийския стартъп Komunal, създаден през 2019 г. Финтек компанията си партнира с повече от 220 банки в малки градове и населени места, разположени в 19 провинции. Сега привлича 8.5 млн. долара финансиране, ръководено от East Ventures Growth Fund, с участието на AlphaTrio Sustainable Technology Fund, Skystar Capital, Sovereign's Capital, Ozora и Gobi Partners. Komunal дигитализира селските банкови клонове чрез своята платформа DepositoBPR, която позволява на потребителите да правят депозити и да кандидатстват за заеми цифрово, без да е необходимо да посещават физически клон на своята банка. Клиентите имат достъп до банките чрез приложението, в което могат да изберат своята банка и депозитен продукт, да създадат виртуална сметка и да прехвърлят пари директно в нея.
Все още няма коментари
Нов коментар