🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: Облачни услуги и дигитализиране на съдебната зала

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// Клауд мечти

В облака ☁️

Облачните услуги се превърнаха в един от най-горещите пазари през последните 2 години на фона на огромна вълна от компании, които търсят нови начини за съхранение на данни. В последните месеци обаче се говори много повече за изкуствен интелект и машинно самообучение, които сякаш изместиха фокуса от облака. И все пак изглежда, че инвеститорите не са забравили за сектора - облачната платформа Render затвори рунд от серия B на стойност 50 млн. долара, воден от Bessemer Venture Partners. За разлика от своите конкуренти, DevOps платформата на Render предлага гъвкава, по-евтина и по-проста инфраструктура. Render позволява на компаниите да се съсредоточат по-малко върху настройките на сървъра, внедряването и мащабирането и повече върху разработката на основния си продукт. Клиентската база на Render включва компании като Watershed и компании от Fortune 500 като Red Bull. Финансирането от рунда ще се вложи в разширяването на платформата, за да се поддържат нуждите на по-големи инженерни екипи, съобщи изпълнителният директор на компанията Анураг Гоел.
// LLM

Дигитализация на съдебната зала 👩🏻⚖️

AI услуга, която е приложима в почти всеки сектор, е транскрипцията от говор в текст. Затова и не е изненадващо, че на пазара ежедневно се появяват нови, по-бързи или по-евтини платформи, които гарантират точен прочит на записи. В конкурентната среда се доказа стартъпът Parrot, който предлага депозиране от говор към текст за правната и застрахователната индустрия, и привлече 11 млн. долара в рунд от Серия А. С това общият размер на набран от компанията капитал до момента достига 14 млн. долара.

Parrot е основан през 2019 г., когато дългогодишен прокурор, който вижда от първа ръка недостига на съдебни репортери, решава да рационализира процеса чрез използване на големи езикови модели (LLM) не само за правната индустрия, но и за други сектори. Крайната цел на Рarrot AI е да позволи на потребителите да събират и синтезират информация по-ефективно, за да постигнат по-добри и по-бързи резултати чрез използване на AI. Стартъпът планира да използва финансовото вливане, за да увеличи инвестициите в изкуствен интелект в правните и застрахователните области и да продължи да разработва инструменти за справяне с предизвикателствата на индустрията.
// VC

Диверсификация на капитала 💰

В сектора за рисков капитал има ново попълнение, насочено към доста нишова група. Фондът Seedstars Youth Wellbeing Ventures, с инвестиционен мандат от 20 млн. долара, е насочен към стартъпи в Африка, които работят върху подобряването на благосъстоянието на хора под 30 години в страни с ниски и средни доходи. Вечнозеленият фонд ще подкрепи млади компании от пресиийд до серия А, които работят по развитието на здравните услуги, устойчивостта на околната среда и екологичната устойчивост, канализация, управлението на отпадъците и устойчивия транспорт в Танзания, Гана, Сенегал, Мароко и Египет. Средният тикет ще е около 250 хил. долара с опция за последващи инвестиции до 750 хил. долара. Планира да инвестира в поне седем компании годишно през следващите пет години.
Все още няма коментари
Нов коментар