НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Пшеницата ще поевтинява

Това премахва основния фактор за световната инфлация

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Перспективата за рекордно висока реколта от пшеница вероятно ще поддържа глобалните цени доста по-ниски в сравнение с достигнатите неотдавна исторически най-високи стойности. Поевтиняването на пшеницата де факто ще означава премахване на един от основните фактори за повишаване на инфлацията в световен мащаб. Поскъпването на зърното доведе до увеличаване на цените на хляба и предизвика бунтове в няколко развиващи се страни. Платежоспособността на населението там и без това е под натиска на скъпите горива.

Световните запаси от пшеница ще останат обаче ниски и всеки път при неблагоприятни климатични условия, които унищожават реколтата, както беше през 2007 г., цените вероятно ще хвръкват нагоре, прогнозират експерти. "Времето, изглежда, ще е благоприятно за пшеницата, особено в целия Европейски съюз, черноморския регион и засетите с мека червена зимна пшеница райони на САЩ", отбелязва пред агенция Ройтерс Люк Чандлър, анализатор от холандската Rabobank. Успокоително е също, че фермерите засяват по-големи площи, за да се облагодетелстват от по-високите цени. Това със сигурност означава повече пшеница на пазара.

Международният съвет за зърното прогнозира световната реколта на 645 млн. тона през стопанската 2008-2009 г. (юли-юни). Това е с 1 млн. тона по-малко от предишната прогноза на съвета, но е повече от миналогодишния добив. Реколтата в ЕС ще се увеличи с 15% спрямо предишния сезон до 138.1 млн. тона. През 2007 г. бяха прибрани 119.9 млн. тона, след като сушата унищожи производството в източните райони на евросъюза, а дъждовете - в западните.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Фюрмер

    е, българските фермери поне ще си поискат компенсации, заради по-високите добиви и по-ниските цени на пшеницата ;-)

    Нередност?
Нов коментар