По жътва

Цената на пшеницата ще се повиши заради слабата реколта

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българското жито беше често споменавано в медиите през последните дни. Първо, Веселин Маринов възпя хляба "Добруджа" и, второ, сингълът дойде точно на фона на постоянните информации за наводнени от дъждовете райони на страната и унищожени посеви зърно. Въпреки загубите златна Добруджа вероятно ще храни страната и без проблем и през тази година, но е важно на какви цени. А с въпроса често се спекулира. Класически се намесва и поскъпването на газа и тока. В комбинация със слаба реколта  това вероятно означава по-скъп хляб.

Тази година за пръв път от 2007 г. насам ще има поскъпване на пшеницата или поне такива са очакванията на браншовите организации, производителите и търговците. Причината са лошите метеорологични условия, които попречиха на жътвата не само в страната, но и в Украйна и Русия. А тези две държави заради големите количества, които произвеждат, диктуват правилата на целия пазар в Черноморския регион, в който попада и България. И тъй като цената по правило се определя от търсенето, периодите на по-ниски добиви или дефицити водят до поскъпване на пшеницата. Прогнозата на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов е, че цената през 2010 г. ще нарасне до 300 лв. за тон, което е близко до нивата от 2007 г. (виж инфографиката).

По-малко, по-скъпо

През последните няколко години тенденцията беше към спад на цената на пшеницата заради богатите реколти. Дали 2010 г. ще остане такава, е трудно да се предвиди, защото трябва да се изчака до края на месец август, когато ще са ясни точните количества на добивите, а и качеството на зърното. Първите сигнали от жътвата обаче не са много оптимистични.

Досега тя е приключила за 66% от посевите с пшеница и 95% от тези, засети с ечемик. Общо произведеното количество пшеница е 2.57 млн. тона (среден добив за всички райони на страната 369 кг на декар), а ечемик - 744 хил. тона (среден добив за страната 341 кг на декар) според данни на Министерството на земеделието и храните. Площите, които са останали неожънати, може да се окажат безвъзмездно загубени, тъй като хлебната пшеница покълва, когато се намокри. "Жътвата приключи заедно с дъждовете, които паднаха през последната седмица", обяснява Радослав Христов.

По негови данни тази година реколтата на хлебна пшеница е двойно по-малко от миналогодишната. Количеството събрано до момента е около 550 000 тона, или около 20% от общата реколта. Търсенето на фуражна пшеница пък от години е свито, тъй като все повече земеделски производители в стараната се отказват от животновъдството. Затова в последните няколко години се е увеличил и експортът на фуражи.

"Тенденцията през годината ще е към поскъпване и на двата вида пшеница, но е твърде рано да се каже с колко точно", коментира Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. По думите му това се дължи, от една страна, на влиянието на Черноморския регион, а от друга, и на метеорологичните условия. Според него не трябва да се търси 100% зависимост между цената на пшеницата и цената на хляба, защото тя се формира от много различни фактори.

По веригата

По-ниският добив на хлебна пшеница в България може да не доведе до увеличение на цената на хляба, защото пазарите са отворени за внос и от трети страни. Но от него със сигурност ще пострадат производителите. В България те са около 53 000, или над половината от всички 95 000 земеделци. Застраховането на земеделска продукция не е много популярно сред производителите и заради допълнителните разходи, които трябва да направят за полиците си, но и поради факта, че често застрахователните компании не правят адекватни оценки на щетите и така избягват присъждане на премия, обясни Христов. Сега браншовите организации настояват за компенсации или от държавата, или от европейските фондове.

В бъдеще, за да бъдат ефективни производителите трябва и да решат дилемата какво зърно да отглеждат – хлебно или фуражно, защото първото има по-високи производствени разходи, но носи почти същия приход, а пък фуражите са с по-висок добив от единица площ. "Хлебната пшеница трябва да има достойна цена, не може да е еднаква с тази на фуражната. У производителите няма мотивация да я отглеждат. И сега хляб масово се прави от фуражна пшеница", казва председателят на асоциацията.

Лоялният пазар

Проблемите с реколтата съвсем не са единствената грижа на сектора. На пазара отдавна съществуват и други проблеми. Първо, върху цените влияят сделките, които големите мелници сключват на зелено. По думите на Христов те са 7-8 на брой и това е предпоставка за лесното договаряне помежду им в опит производителите да бъдат натискани за по-ниски цени. От друга страна, проблеми създават и самите земеделци. Свидетелство за това е и трудността на мултинационалните компании, които са представени в България и търгуват със зърно и фуражи, да намерят най-добрите контрагенти. Веригите, по които се източва ДДС, са често срещани именно в търговията с жито. А заради трудностите при възстановяването на данъка много големи компании, които изкупуват суровини за износ, търпят загуби или пропуснати ползи. Ето защо в началото на годината търговците се обединиха в своя собствена асоциация с цел да противодействат на сивите сделки в сектора.

По правило за производителите е по-изгодно пшеницата им да бъда изкупувана за износ, отколкото да се търгува на българския пазар, защото цените за изнасяното зърно са по-високи, коментират представители на индустрията. Затова е важно и производителите да опитат да работят по правилата и да търсят нови пазари.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 1
    • + 7

    мдаа, тази година поскъпва заради дъждовете, предният път заради сушата, следващият път заради чудесното време.

    Нередност?
  • 2
    beni_8 avatar :-|
    beni_8

    САМО, КОИТО НЕ Е ЗАРАВЯЛ ПАРИ В ЗЕМЯТА НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ДА ЧАКАШ ЕДНА ГОДИНА, ЗА ДА ВИДИШ ДАЛИ ЩЕ СИ ГИ ВЪРНЕШ ИЛИ СЕ ГИ ЗАГУБИШ.ТАКИВА БОСИ КОМЕНТАРИ КАТО ГОРНИЯ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ......ЗНАЕ ЛИ ГОСПОДИН ВИКТОР КАКВО Е ДА ПОХАРЧИШ ПО 70 ДО 100ЛВ/ДКА СЛЕД ТОВА ДЪЖД, СУША ДА ГИ ЗАТРИЕ.
    ТОВА НЕ Е ОПРАВДАНИЕ.., А РЕАЛНОСТТА.

    Нередност?
Нов коментар