Дървесината става борсова стока

Държавата ще продава 42% от добитите количества на стоковата борса, първите сделки се очакват през февруари

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Минимум 42% от добитата едра строителна дървесина или такава, предназначена за технологична преработка, трябва да бъдат продавани на стоковата борса. Такова задължение на държавните горски предприятия е записано в наредба на земеделското министерство, обнародвана в Държавен вестник.

От ведомството съобщиха, че до края на януари предстои да бъдат сключени договори с борсови посредници, след което и ще започнат продажбите. Все още не е ясно дали държавната дървесина ще се предлага само на най-голямата борса - тази в София, или и на другите две в Пловдив и Русе. От софийска стокова борса съобщиха, че приоритет сега е развитието на добър спот пазар, след което ще се мисли евентуално и за фючърсна търговия.

Половината добита дървесина - на борсата

Идеята технологичната дървесина да се продава на борсата беше лансирана от земеделското министерство преди около месец. Тогава от ведомството съобщиха, че мярката цели да изсветли сектора. Според обнародваната в Държавен вестник наредба минимум 42% от добитата в горските предприятия едра строителна дървесина или дървесина, предназначена за технологична преработка по асортименти, трябва да излезе на стоковата борса.

Даден е срок от 2 седмици, в който ако не бъдат сключени договори за всички количества, то те ще се продават по друг начин- чрез търгове с явно или тайно наддаване, по ценоразпис, чрез директно договаряне или чрез предвидената за първи път възможност за организиране на електронни търгове. "Дали ще има интерес зависи от популяризацията на този вид търговия сред мебелните компании и другите ползватели на дървесина", коментира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Симеон Елазаров. 

Първите количества излизат през февруари

Според плана на земеделското министерство първите количества дървесина на борсата трябва да бъдат предложени през февруари. От ведомството съобщиха, че до края на януари предстои да бъдат сключени договори с борсови посредници, след което да започне и реалната търговия. Все още не е ясно какви количества ще бъдат предложени, тъй като не са изготвени окончателните финансови планове на шестте държавни горски предприятия. През тази година годишният добив е за около 4,48 млн. куб. м от цялата страна за всички видове дървесина в цялата страна.

От години има опити

Въпреки че за първи път се регламентира в наредба продажбата на дървесина на стоковата борса, в последните 4-5 години е имало опити това да се случи. На няколко пъти агенцията за горите е предлагала известни количества, но до нормативно определен избор на този инструмент за продажба не се е стигало. "От пет години правим експерименти, част от които показаха, че има сериозен интерес", коментира Симеон Елазаров. По думите му обаче системата на горите  е по-консервативна, заради което е отнело и повече време.

При първите количества дървесина за продажба преди години дори се бе заговорило за развитие на фючърсна търговия. "Засега целта ни е да създадем добър спот пазар, след което и ще се мисли за фючърси", каза още Елазаров. Наредбата на земеделското министерство допуска продажби по прогнозни количества, включително чрез борсата или търгове.

Новата възможност- електронен търг

Освен продажбите на борсата, за първи път земеделското министерство планира и провеждането на електронни търгове за дървесина. Освен държавните предприятия, такива ще могат да организират и общините- за горите, тяхна собственост, както и учебно-опитните горски стопанства. Кандидат-купувачите пък ще могат да се явяват на всички търгове онлайн, ако отговорят на изискванията, прилагайки документите си с електронен подпис.

Онлайн търговете обаче ще заработят не по-рано от средата на следващата година, съобщиха от земеделското министерство. Причината е, че предстои да се изготвят модулите към интернет страниците на предприятията, както и регламентите за този вид търговия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Досегашните схеми бяха толкова непрогледни, че резултатът обещава да е повече от добър.

    Нередност?
Нов коментар