Цената на природният газ в САЩ падна до 10-годишно дъно

Високите добиви и мекото време са основните причини за спада

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Цените на природния газ в САЩ през последните дни се понижиха до най-ниските си нива от десетилетие заради рекордните добиви. Макар вчера те леко да се повишиха, тенденцията засега е низходяща. Само във вторник котировките паднаха със 7.2%, а през миналата седмица с 13%, посочва The Wall Street Journal. Фючърсите с доставка през следващия месец нараснаха само с 0.3% на стоковата борса в Ню Йорк - така цената им е 2.402 долара за милион британски термални единици (мбте). Слабото повишение обаче не е достатъчно  да даде успокоение на инвеститорите в сравнение със стръмния спад, който се наблюдава през последните седмици.

Стремително надолу

От началото на годината природният газ се движи стремително надолу. Цените вече са спаднали с около 17% досега и с около 50% от стойностите, които горивото е имало по същото време на миналата година. Меката зима допринася за това и много анализатори прогнозират темпото да се запази. Дори и в дългосрочен план прогнозата да е мрачна, трейдърите търсят винаги алтернативи и нови възможности. Имайки предвид острия и неочакван спад в самото начало на годината, много инвеститори се опитват да открият краткосрочното дъно. Очакванията са цените да останат под средните за 2011 г.  в следващите две години, което е стойност около 3.10 долара за мбте и около 4 долара за 2013 г.

Късите продажби са неоправдан риск

Рик Бенсигнър, главен пазарен стратег на  Merlin Securities, коментира пред The Wall Street Journal, че рискът от използване на къси продажби в момента не оправдава потенциалната печалба от тях, дори и мечите нагласи спрямо суровината да продължат да ескалират. По думите му все още не може да се каже, че е достигнато дъното, но може да заявим, че шансовете за светкавично съживяване в скоро време са доста високи. За момента обаче не се наблюдава оптимизъм и повечето играчи на пазара се въздържат от купуване. Според специалисти нестабилно ниските цени на природния газ се отразяват негативно на продукцията.

По-евтино от зелената енергия

Цената за продукция за един мегават час енергия с включено изграждането на станцията в нея беше 62.37 долара за час в третото тримесечие на миналата година, коментира Bloomberg. Цената е по-евтина от въглища, вятър или слънчева енергия според данните им. Компаниите не искат да станат твърде зависими от природния газ, който в исторически план най-често има сериозни спадове и ръстове от всички горива.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • - 1
    • + 1

    Фючърсите с доставка през следващия месец нараснаха само с 0.3% на стоковата борса в Ню Йорк - така цената им е 2.402 долара за милион британски термални единици (мбте).

    Щеше да е добре да ни дадете цената в долари за 1000 куб.м, за да направим сравнение с 550 Долара за 1000 куб.м, за който ни изнудва Гъзпром.

    Нередност?
Нов коментар