🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проучвания и добив на алтернативен газ в България няма да има

Управляващите удоволетвориха исканията на екоорганизациите за безсрочна забрана на шистовия газ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите в парламента гласуваха със 166 гласа "за", шестима "против" и трима "въздържали се" решение за безсрочна забрана на прилагането на технологията хидравличното разбиване с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България, както и проучването и добива на шистов газ.

До това решение се стигна, след като през юни миналата година правителството даде разрешение на "Шеврон България експлорейшън енд продъкшън" за проучване на нефт и газ на територията на "Блок 1 Нови пазар". Така на американската компания се даде възможност да предостави работна програма за дейностите, които смята да извършва, след което да бъде сключен окончателен договор за тяхното изпълнение. До работна програма обаче така и не се стигна, тъй като намеренията на "Шеврон", която е известна с добива на шистов газ в САЩ и други страни, бяха посрещнати от вълна от протести от страна на екоорганизациите. Основната причина за протестите бе технологията хидравлично разбиване, която се използва в добива както на неконвенционален газ, така и на много други дейности, което според активистите може да доведе до сериозни екологични проблеми. Общественото недоволство ескалира миналата събота, когато в 12 града на страната стотици хора излязоха да протестират.

"За" гражданското общество

Решението на управляващите за пълна забрана на проучването и добива на шистов газ в страната реално се формира в последните няколко дни под натиска на общественото недоволство. Преди месеци самият премиер Бойко Борисов беше заявил: "Ако продължават да ме дразнят (бел. ред. протестиращите срещу шистовия газ), ще подпиша договора (бел. ред. с "Шеврон") напук." Преди няколко дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също се изказа, че налагането на забрана за шистовия газ е равносилно на действията на мафията, която стреля в сърцето и главата и след това отрязва краката на жертвите си. Буквално за една нощ обаче ГЕРБ все пак реши да наложи забраната и дори отмени решението си, с което дава право на "Шеврон"да започне търсене на нефт и газ на територията на "Блок 1 Нови пазар". "Така ГЕРБ показва, че се вслушва в гражданското общество", коментира по-време на обсъжданията в пленарната зала зам.-председателят на парламентарната група на управляващите Валентин Николов.

"Наистина ли ще кажете никога"

Малко преди депутатите да гласуват забраната в пленарната зала, американският посланик Джеймс Уорлик, който лобираше за това България по-бързо да даде разрешение на "Шеврон" да започне проучвания за шистов газ, коментира пред "Нова телевизия": "Наистина ли искате да кажете "никога" на една такава компания като "Шеврон"?". "Шеврон" носи със себе си стотици милиони инвестиции и работни места за българите", заяви още посланикът, според когото има вакуум на информация. "Да, има рискове при разработването на каквито и да било енергийни източници – било то в България или в САЩ. Има рискове и по отношение на ядрената икономика, но България реши по подходящ начин да регулира разработването на тази енергия. Има възможности за шистовия газ и аз се надявам по подходящ начин да се регулира разработването и да се контролира, както се случи в САЩ, в Полша и на други места. Това не означава, че няма опасности, но трябва по подходящия начин да се въведат регулации", заяви Джеймс Уорлик. От самата компания също коментираха пред Capital.bg, че шистовият газ би донесъл "огромни ползи за българския народ и за регионалната и националната икономика". "Шеврон" е уверена, че при използване на достоверна научна информация обмисляният преглед на въпросите, предизвикващи загриженост в България, ще спомогне за успокояване на страховете на българите и ще демонстрира, че проучванията и разработването могат да се случат заедно с опазването на хората и околната среда", се казва още в отговора на фирмата.

По същество

По време на обсъжданията в пленарната зала депутатите все пак успяха да направят няколко конструктивни промени по отношение на предлагания текст. Така от решението за забрана на шистов газ отпада забраната за добив на газ от въглища или нефт от пясъци, след като депутатът от БСП Петър Димитров обяви това предложение за "пълна глупост". По предложение на Любен Корнезов (БСП) от текста на забраната отпадна и изискването за конфискуване на техниката и оборудването на нарушители, които продължават да използват хидравлично разбиване, тъй като според него подобно изискване може да съществува само в закон. В решението обаче остана санкцията от 1 млн. лв., която бе предложена от ГЕРБ. Депутатите приеха и друга редакция, предложена от Петър Димитров, която предвижда контролът по изпълнението на това решение да се изпълнява не само от Министерския съвет, а и от парламента. Предложението му да се отхвърли забраната за теренни проучвания с метода хидравлично разбиване обаче не беше прието.

Политическо или експертно

Въпреки мнозинството депутати гласували "за" предложението за пълна забрана на шистовия газ и метода за неговото добиване по време на над 3-часовите обсъждания почти всички партии изказаха мнение, че това решение се взима без експертна оценка, прибързано и на крак. Най-краен в изказванията си беше лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото "пълната и тотална забрана е напълно неаргументирана, особено че хората, които я налагат, не са специалисти по въпроса". По думите му е трябвало, преди да се вземе решението, да се поиска становището на минно-геоложкия университет, а не на отделни експерти, както и становище на министерствата на икономиката и енергетиката и на околната среда и водите. Костов постави и въпроса за икономическите ползи от добива на шистов газ и диверсификацията на енергийните доставки. "Защо да не знаем има ли индустриални възможности за добив на шистов газ в страната. Ние купуваме природен газ за 420 долара на 1000 куб. метра, а в страните, които произвеждат сами газ, както е в САЩ, цената е 99 долара. Това е въпрос за конкурентоспособността и енергийните доставки и този въпрос не може да се решава на коляно, а да се вземе обосновано и разумно решение", посочи той. Джевдет Чакъров от ДПС също посочи, че се задълбочава тенденцията за взимането на решения без експертно мнение, както е станало в случая със закона за закопаване на въглероден диоксид в земните недра. Въпреки това той посочи, че неговата партия ще подкрепи забраната за проучване и добив на шистов газ. Румен Овчаров (БСП) също коментира, че предстои становище на ЕК за шистовия газ, което може да се изчака, а не да се "тича пред вятъра".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cheta avatar :-|
    cheta
    • - 1
    • + 1

    "Газпром" ще почерпи с чаша "Столичная", а за Борисов - менче ИЗВОРНА ВОДА - г-н Милер ще дойде, когато му дойде времето. Шистовият газ може да дочака ПРАВИТЕЛСТВО НА СОЦИАЛИСТИТЕ.

    Нередност?
Нов коментар