Напрежението между Израел и "Хамас" оскъпи петрола

Инвеститорите се опасяват, че то няма да продължи дълго и ще се стигне до риск за доставките

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фючърсите на суровия петрол се търгуваха с повишение, подкрепени от опасенията, че споразумението за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" няма да продължи дълго и доставките от Близкия изток са изложени на риск, пише Bloomberg.

Липса на доверие

В четвъртък по обед американският лек петрол се търгуваше с повишение от 0.08% до 87.45 долара за барел, а суровият брент спадаше с 0.29% до 110.54 долара за барел в Лондон. Споразумението за прекратяване на огъня, постигнато в сряда от Египет и САЩ, сложи край на осем дни въздушни нападения, което опустоши ивицата Газа и направи Тел Авив цел на ракетен обстрел. Борсата в Ню Йорк беше затворена вчера заради празниците за Деня на благодарността. "Петролът държи на своето заради скептицизма, че прекратяването на огъня в ивицата Газа няма да удържи", коментира пред новинарската агенция Филип Петерсон, стоков стратег в SEB AB. Той допълва, че няма да има особено движение в котировките заради празниците в САЩ.

Оптимизъм за Китай

Подкрепа за цените дойде и от производствения индекс на Китай, който даде сигнал за разширяване на промишлеността през ноември за първи път от 13 месеца. Предварителните данни, публикувани от HSBC Holdings Plc и Markit Economics, показват стойност на индекса от 50.4 пункта. Данните за октомври бяха на ниво от 49.5 пункта, като стойност над 50 показва експанзия. Тетсу Емори, фонд мениджър в Astmax Investment Management Inc, обяснява, че добрите данни за Китай показват и икономически растеж, който със сигурност ще доведе до увеличаване на потреблението им на петрол.

Дългосрочните мечи нагласи

Възстановяване на цените към трайна тенденция на ръст обаче не се очаква. Котировките ще продължават да се влияят от най-фундаменталния пазарен закон – търсене и предлагане. Президентът на Института за управление на енергията в САЩ Доминик Чирчела коментира пред WallStreet Journal, че в момента по света няма недостиг на петрол, а доставките продължават да надхвърлят купуването. "Търсенето продължава да бъде потискано от забавящата се световна икономика", обобщи той. Ключови за цените ще бъдат както икономическите показатели на водещите икономики, така и споразумението за фискалната пропаст в САЩ и развитието на дълговата криза в Европа и Гърция в частност.

Все още няма коментари
Нов коментар