🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските пазари следват оптимизма от САЩ

Индексите на Стария континент доближават предкризисните си нива

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Следвайки примера на щатските пазари, европейските борси достигнаха в петък най-високите си нива от четири и половина години, като оптимизмът беше подкрепен и от значителния спад на безработицата в САЩ. По време на търговията в петък основният европейски индекс FTSEurofirst 300 достигна ниво от 1197.73 пункта, каквото не е достигано от септември 2009 г., и затвори с ръст от 0.9% до 1195.20 пункта. Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 2.3% до 295.55 пункта през миналата седмица, достигайки най-високата си стойност от юни 2008 г. От началото на годината показателят е напреднал с 5.7%. Индексът на сините чипове Euro STOXX 50 добави 1.4% и достигна 2728.78 пункта. За цялата седмица индексът е нараснал с 4.3%, което е най-силният седмичен ръст от четири месеца.

Ръст на заетостта в САЩ

"Подобрените данни за заетостта в САЩ в съчетание с обещанията на централните банки по цял свят да продължат с печатането на пари увеличават покупките на активи", коментира пред Reuters Дейвид Тибалт, ръководещ търговията в Global Equities. Според статистиката работодателите в САЩ са разкрили 236 хил. работни места през миналия месец, което значително надвишава средната прогноза на икономистите за 160 хил. Същевременно безработицата е спаднала до 7.7%, което е най-ниското ниво от декември 2008 г. "Число над 200 хил. показва, че САЩ са стъпили стабилно на пътя на растежа. Все пак е прекалено рано за пазарите да се притесняват, че Федералният резерв ще намали количественото облекчаване или ще повиши лихвите в скоро време", коментира Джеймс Бътърфил, финансов стратег в Coutts. Спадът на безработицата от 7.9 на 7.7% е стъпка в правилната посока, но Фед цели понижение до 6.5%, така че засега няма причина за промяна в паричната политика", отбелязва той.

Цялостно раздвижване

Цялостният ръст на пазара накара някои инвеститори да търсят по-висока доходност в Южна Европа, където в последно време политическата нестабилност отново се увеличава. Основните индекси на Италия и Испания FTSE MIB и IBEX отбелязаха най-голям ръст в региона, покачвайки се съответно с 1.6 и 2.9 процента. Основен принос имаха акциите на телекоми и банки, като Telefonica поскъпна с 4.2%, а UniCredit – с 2.8%. Като цяло банковият сектор беше сред най-добре представящите се, като акциите на френската BNP Paribas поскъпнаха с 4.1%, а тези на Raiffeisen с 2.6%. Понижението на кредитния рейтинг на Италия от агенция Fitch обаче може да попречи тенденцията да се пренесе и в следващата седмица.

Все още няма коментари
Нов коментар