🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch понижи рейтинга на Италия заради политическата нестабилност

Агенцията прогнозира, че през 2013 г. държавният дълг на страната ще нарасне до 130% от БВП

Новият кредитен рейтинг на Fitch отговаря на оценката на друга голяма агенция Standard & Poor's, която също оценява Италия на ВВВ
Новият кредитен рейтинг на Fitch отговаря на оценката на друга голяма агенция Standard & Poor's, която също оценява Италия на ВВВ
Новият кредитен рейтинг на Fitch отговаря на оценката на друга голяма агенция Standard & Poor's, която също оценява Италия на ВВВ    ©  Reuters
Новият кредитен рейтинг на Fitch отговаря на оценката на друга голяма агенция Standard & Poor's, която също оценява Италия на ВВВ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Италия с една степен, позовавайки се на неясните резултати от парламентарните избори и задълбочаващата се рецесия в страната. Понижението е с една степен от А- до ВВВ+, което е с три степени над "боклук". Fitch също така определя перспективата за рейтинга на Италия като негативна, тъй като е малко вероятно скоро да бъде излъчено стабилно правителство.

Политическа нестабилност

Политическата безизходица в Италия става все по-сериозен повод за притеснение сред инвеститорите в еврозоната и според много анализатори е демонстрация на провала на усилията на европейските лидери да се справят с кризата в региона. Понижаването на рейтинга е израз на страховете, че нестабилността ще забави провеждането на реформите, нужни за повишаване конкуртентоспособността на италианската икономика и поддържането на лихвите по дълговете на устойчиви нива. Провал в тези области може да доведе до ново засилване на дълговата криза в еврозоната, тъй като Италия е третата голяма икономика в региона.

В решението си Fitch посочва, че според последните данни рецесията в Италия е една от най-тежките в региона, а ръстът на безработицата и слабите данни за бизнес доверието увеличават риска от допълнително влошаване. Агенцията очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 1.8% през 2013 г. след спада от 2.4% през миналата година. Fitch очаква рецесията да се отрази негативно на бюджетния дефицит и държавния дълг, който ще нарасне до 130% от БВП.

"Едно слабо правителство ще реагира по-бавно и неадекватно на вътрешни или външни икономически шокове. Кредитният рейтинг все пак ще бъде поддържан от сравнително здравата и разнообразна икономика с умерени нива на задлъжнялост на частния сектор", заявяват от агенцията. Fitch отбелязва като положителен фактор и напредъка във фискалната консолидация през миналата година, който е свел дефицита до 3% от БВП и е намалил рисковете за банковия сектор.

Опасност от ново понижение

Новият кредитен рейтинг на Fitch отговаря на оценката на друга голяма агенция Standard & Poor's, която също оценява Италия на ВВВ+. От своя страна през юли Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Рим до Baa2, което е с две степени над "боклук". В края на януари агенцията заяви, че може да има ново понижаване, ако икономическата ситуация в страната продължи да се влошава и се появят трудности за прилагането на реформите. Икономическият министър Виторио Грили изрази увереност, че намаляването на рейтинга няма да се отрази негативно на търга на краткосрочни облигации, насрочен за 12 март.

Все още няма коментари
Нов коментар