🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ станаха най-големият пазар за вино

Световната консумация през миналата година леко е намаляла, докато производството се е увеличило с над 9%

Производството на вино през 2013 г. се е увеличило с 9.4% и е достигнало 279 млн. хектолитра.
Производството на вино през 2013 г. се е увеличило с 9.4% и е достигнало 279 млн. хектолитра.
Производството на вино през 2013 г. се е увеличило с 9.4% и е достигнало 279 млн. хектолитра.    ©  Shutterstock
Производството на вино през 2013 г. се е увеличило с 9.4% и е достигнало 279 млн. хектолитра.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Лошото време в Южното полукълбо ще намали производството на вино през тази година.

За пръв път Франция беше изместена като най-голям пазар на вино в света, като лидерската позиция през миналата година е била за САЩ. Световното производство се е увеличило, докато консумацията на напитката леко е намаляла. Това показват данните на Международната организация за лозата и виното (OIV), съобщи Reuters.

Все по-голяма консумация в САЩ

През миналата година американците са купили 29.1 млн. хектолитра, което е увеличение от 0.5% в сравнение с година по-рано. Докато консумацията във Франция е намаляла със 7% (виж графиката). Американците обаче изостават значително в консумацията на човек от населението. Според данни от 2011 г. средно един французин изпива по 1.2 бутилки вино на седмица, което е около шест пъти повече от американците. През последните години обаче пиенето на вино в Европа определено намалява и това създава допълнителни проблеми на производителите.

"В държави като Франция, Италия и Испания хората са свикнали да пият по много вино, но потребителските навици се променят", заяви генералният директор на OIV Жан-Мари Оран при представянето на годишните резултати. Американците обаче все повече ценят виното, а разликата в средната консумация на човек от населението идва от по-голямото население в САЩ, обяснява Оран.

Консумацията на вино във Франция, която е третият по големина производител на вино след Италия и Испания, е намаляла с над 20% на човек от населението между 2002 и 2011 г. до 46.4 литра. В същото време показателят в САЩ се е повишил със 17%.

"Ние пием по-малко по количество, но по-качествено вино. Освен това има конкуренция и от други напитки като бирата. Ситуацията в САЩ е различна - те тръгнаха от ниска база и тенденцията при тях е да консумират повече и повече вино, особено качествено", каза Оран.

Свиване на световната търговия и ръст на цените

Производството на вино през 2013 г. се е увеличило с 9.4% и е достигнало 279 млн. хектолитра. Основна причина за тези резултати е била рекордно добрата година в Испания, Чили, Южна Африка и Нова Зеландия. Глобалната консумация обаче е намаляла с 1%.

Данните на базираната в Париж организация показват, че консумацията на вино в голям пазар като Китай се е понижила с 3.8% до 16.8 млн. хектолитра след бързия ръст, отчетен през последните години. Това в определена степен се е отразило е на световната търговия в сектора, която във физически обем е спаднала с 2.2%. Ръстът на средните цени обаче е довел до покачване на годишните продажби във валута и те са нараснали с 1.5% до 25.7 млрд. евро.

Франция е намалила експорта в обем с 3%, главно заради лошата реколта от грозде през 2012 г. Въпреки това страната остава най-големият износител с приходи от 7.8 млрд. евро за миналата година, като изпреварва Италия и Испания. Картината може да се промени през тази година, когато погледнем производството през 2013 г., особено за Испания, където имаше рекордна реколта, отбелязва Оран.

OIV очаква тази година страните от южното полукълбо да произведат по-малко вино заради лошото време, което ще се отрази на реколтата от грозде. Първоначалните прогнози на международната организация сочат, че произведеното вино в Аржентина през тази година ще бъде с 20% по-малко в сравнение с миналата. А в Чили намалението ще бъде между 10 и 20%. За Австралия също се очаква лек спад.

Продукцията на основните производители на вино в Южното полукълбо, включително Южна Африка, Бразилия, Нова Зеландия и Уругвай, може да намалее с между 49 и 53 млн. хектолитра общо, което прави спад от 10% в сравнение с 2013 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell

    Да пренасочим поглед от ЮАР към Америка,като производители на вино.

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 6

    А лично аз полагам толкова усилия България да стане най-значимия пазар на вино!

    Нередност?
  • 3
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin

    Най-големият пазар на червено вино в света стана Китай.
    Като се сравни по брой населението на Франция с това на САЩ и на Китай, вижда ми се нормално.

    Нередност?
Нов коментар