🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опасността от ново "Ел Ниньо" намалява

Вероятността от развитие на климатичното явление до края на годината остава

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Вероятността от силно завръщане на климатичното явление "Ел Ниньо" намалява заради регистрираното охлаждане в тропичните части на Тихия океан, съобщава австралийската метеорологична агенция, цитирана от Bloomberg. Явлението "Ел Ниньо" води до засушаване в Азиатско-тихоокеанския регион и тежки дъждове в Южна Америка, което нанася сериозни загуби за земеделието в големи произоводители на зърнени храни като Австралия и Индия.

Океански течения

През първото полугодие метеоролозите отчитаха затопляне на Тихия океан, поради което прогнозираха, че до края на годината ще се оформи ново "Ел Ниньо". През последния месец обаче океанът е започнал да се охлажда. Това е добра новина за земеделските производители в региона. "Макар повечето климатични модели да показват, че развитието на "Ел Ниньо" през 2014 г. остава много вероятно, прогнозите за силата му намаляват", заявяват австралийските метеоролози. Според пет от осемте климатични модела "Ел Ниньо" вероятно ще се развие до края на пролетта в южното полукълбо, а според половината модели явлението ще е факт през септември. Според щатския център за климатични прогнози има 70% вероятност за "Ел Ниньо" до края на лятото в северното полукълбо.

Явлението се повтаря на всеки две до седем години и е причинено от затопляне в тропическите части на Тихия океан, което води до промени на морските течения. Последното "Ел Ниньо" се разви между 2009 и 2010 г. и доведе до значителен скок на цените на хранителните продукти в световен мащаб. През последните години температурите в Тихия океан са били или в нормални нива, или са били по-ниски, което води до друго явление – "Ла Ниня".

Ефект върху земеделието

Според анализаторите от Goldman Sachs Group култури като палмовото масло, какаото, кафето и захарта са поставени под най-голям риск при такива климатични промени. Експертите от Rabobank International от своя страна предупреждават, че очертаващият се дефицит при световната търговия на захар ще зависи най-вече от развитието на "Ел Ниньо". Банката предвижда дефицит на суровината в размер на 900 хил. тона за сезона 2014-2015 г. За сравнение - предишния сезон имаше излишъци от 1.4 млн. тона в световен мащаб.

Най-големи са рисковете за добивите на захарни растения в Индия, която е вторият най-голям производител в света. Освен вероятността от "Ел Ниньо" фактор за това са очакванията за суша. През тази година дъждовете в сезона на мусоните са били на най-ниското равнище от 2009 г. Дъждовете в този период в страната съставляват 70% от цялото им годишно количество.

Според Дораб Мистри, суровинен анализатор в Godrej International, явлението може да доведе до скок на цените на палмовото масло с 22%. В момента цените на културата на борсата в Малайазия са около 2300 ригита (720 долара) за тон. Според Мистри до края на годината цената може да достигне 2800 ригита.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 2

    Тежките дъждове явно са се изместили от Южна Америка към България.

    Нередност?
Нов коментар