🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прогноза за ледена зима увеличава опасността от по-дълбока енергийна криза

Метеоролозите по света се опасяват от по-ниски температури през следващите месеци в Северното полукълбо заради климатичния феномен "Ла Ниня" и възможно отслабване на "Полярния вихър"

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

На фона на все по-бързо покачващите се цени на енергоносителите по целия свят още мрачни новини идват от лагера на климатолозите, според които нараства вероятността задаващия се зимен сезон да е с по-ниски от средните температури.

Причините за това в най-общи линии може да са две - възникване на климатичното явление "Ла Ниня" ("Момиченцето", обратният феномен на "Ел Ниньо" или "Момченцето"), което носи по-хладно или сухо време на континентите, граничещи с Тихия океан, както и смущения в т.нар. Полярен вихър (Polar Vortex) - въздушното течение, което пречи на студения въздух около Северния полюс да слезе на юг.

Перфектната буря

Ако прогнозите за неблагоприятно време се сбъднат, това ще бъде сериозен удар по бюджетите на домакинствата и фирмите по света, които в момента започват да се сблъскват с ефектите от най-високите цени на енергоносителите от години насам. Евентуално по-нататъчно поскъпване на енергията, от една страна, би имало пряк нокаутиращ ефект върху разходите на хората за отопление и ток, а от друга, индиректно ще ускори галопиращия темп на инфлацията, тъй като по-скъпата електроенергия неминуемо ще бъде калкулирана в цените на стоките и услугите. Евентуална студена зима също така би имала и политическа цена, тъй като правителствата по света изпитват затруднения да тушират страховете на тема инфлация и губят популярност сред населението. Освен това подобна криза ще се отрази негативно и върху опитите за преминаване към "зелена" икономика: в условията на по-студена зима управляващите в засегнатите държави неминуемо ще бъдат принудени да използват по-често по-сигурните и независещи от времето "мръсни" енергоносители - тази година например вятърните енергийни централи в Европа не успяха да компенсират енергийния недостиг на Стария континент поради липсата на достатъчно силни въздушни течения.

Относително добрата новина все пак е, че дългосрочните прогнози на времето са твърде сложна задача, което означава, че е изключително трудно да се предвиди какво точно ще бъде времето през зимата в дните непосредствено след края на лятото. Въпреки това обаче експертите от климатичната служба на САЩ твърдят, че има между 70% и 80% вероятност от възникване на феномена "Ла Ниня", който да продължи през целия зимен сезон.

Въпросното климатично явление се характеризира с необичайно ниски температури над морската повърхност в екваториалната област на Тихия океан, които отприщват верижна реакция от екстремни явления в граничещите с него региони. Резултатът от "Ла Ниня" обикновено е необичайна суша в южните части на САЩ, които имат унищожителен ефект върху земеделието в тези региони, както и интензивни валежи в северозападното тихоокеански крайбрежие на страната и в Канада, които през зимата ще дойдат под формата на снежни бури. Феноменът вероятно ще доведе и поройни валежи и наводнения в района на Филипините и в Австралия, където в момента започва пролетно-летния сезон. Потенциалният ефект от мощен "Ла Ниня" е също така студ в Япония и Корея, както и необичайна суша в части от Китай, Бразилия и Аржентина. Парадоксално печеливши от евентуалното идване на "Ла Ниня" могат да се окажат зимните курорти в западната част на САЩ, които при подобно развитие на нещата ще се радват на удължен ски-сезон.

Звярът от Севера

За Европа обаче по-проблематични могат да се окажат смущенията в т.нар. Полярен вихър. Това е мощно въздушно течение, което задържа леденостудения въздух в района на полюсите. Климатолозите обаче алармират, че тазгодишният вихър е с още по-малка сила от миналогодишния. Резултатът от това е, че той започва да се движи не по сравнително права линия, а зигзагообразно, което позволява полярният въздух по-лесно на прониква на юг в умерените климатични зони. Най-заплашени от вледеняващия ефект на отслабения Полярен вихър са Европа, Азия и Северна Америка. По време на миналогодишния подобен климатичен феномен безпрецедентен студ успя да достигне тропически зони на САЩ като Тексас и Флорида, които се сблъскаха с невиждана енергийна криза, верижни аварии и режим на тока.

Метеоролозите оценяват вероятността от смущения в Полярния вихър на базата на индикатори като състоянието на снежната и ледената покривка в полярните зони или внезапно повишаване на температурите в стратосферата. Подобно неочаквано затопляне е имало през миналия януари, непосредствено преди гореспоменатото нахлуване на леден въздух чак до южните части на САЩ. Ако обаче се стигне до подобно навлизане на полярни въздушни маси, големият въпрос е точно накъде ще се насочат, тъй като няма как те да стигнат едновременно до цялото северно полукълбо.

Ключова роля в този случай играе т.нар. Северноатлантическа осцилация - циклична промяна на високо и ниско атмосферно налягане над Гренландия и района около нея. Ако тя е в негативна фаза, високото атмосферно налягане блокира региона и отклонява студения поток от Северна Америка, като понякога може да предизвика бурно време основно по Североизточното крайбрежие на САЩ. От друга страна обаче, подобен феномен може да насочи бурното време към Европа, като вледени северозападната част на Стария континент с възможност студът също да проникне дълбоко на юг. Ако пък подобна осцилация се случи край бреговете на Аляска, студената вълна почти сигурно ще се насочи към централните части на САЩ.

Вали ли сняг в Сибир

Според някои климатолози пък най-добрият индикатор дали ще наблюдаваме отслабен Полярен вихър е състоянието на снежната покривка в района на Сибир. Подобен възглед застъпва Юда Коен, директор по въпросите на сезонните прогнози в компанията за анализ на риска Verisk. Според него, ако се стигне до рязко натрупване на сняг в Сибир през октомври, това е индикатор за предстоящи смущения в "Полярния вихър". Той също така наблюдава отблизо евентуалното формиране на райони с високо атмосферно налягане в региона между Скандинавия и Урал. "Ако подобно явление се задържи през ноември и особено през декември, проблемите с полярния вихър са почти неизбежни", казва Коен, цитиран от Bloomberg.

Не всички метеоролози обаче са напълно съгласни с въпросната негова теория. Въпреки това и други изследователи, като например Дженифър Франсис от центъра за климатични изследвания "Уудуел", наблюдават внимателно въпросния регион за потенциални индикатори, които да подскажат каква ще е предстоящата зима. "Някои модели предвиждат отслабване на Полярния вихър, което често "отваря вратата на хладилника" и позволява студеният въздух да се излее на юг над Евразия и Северна Америка", казва тя пред Bloomberg. И добавя: "Ако се случи, това може да означава ранна зима за много хора."

Все още няма коментари
Нов коментар