🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разпродажбата на облигации продължава

Доходността по германските ДЦК надмина 1% за пръв път от септември

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В сряда доходността по германските ДЦК с 10-годишен падеж надмина 1% за пръв път от септември. Това е поредната значима граница, която пазарите преминават в разпродажбата на облигации в еврозоната. Тя започна в средата на април и доведе до значителна нестабилност на фондовите пазари.

Десетгодишните германски облигации, известни като бундове, служат за бенчмарк на европейския пазар на ценни книжа. Доходността им достигна 1.05%, като само преди два месеца беше спаднала до 0.05% и много анализатори очакваха тя да мине на негативна територия в резултат на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на активи.

Променени условия

Повишаването на инфлационните очаквания и сигналите за подобрение на икономиката на еврозоната обаче намалиха склонността на инвеститорите да купуват сигурни активи с ниска доходност. Доближаването на доходността до негативни нива беше движено основно от страховете, че еврозоната ще изпадне в дефлационна спирала, които вече се разсейват.

Въпреки резките движения на фондовите пазари инвеститорите отново се насочват към акциите, което доведе до ръст 0.7% на общоевропейския индекс FTSEurofirst 300. Това надвиши средния ръст на акциите в световен мащаб с 0.4%. "Пазарната ликвидност на пазара е слаба, което увеличава движенията в цените на активите, възстановяващи се от наскоро достигнатите дъна. Твърде рано е да се каже дали акциите ще продължат да се оскъпяват", предупреждава брокерът от Sparinvest Клаус Мус, цитиран от Reuters.

Освен резките движения на облигационните пазари несигурността за ефектите от политиката на централните банки също подкопава доверието на инвеститорите през последните седмици. Пазарите все повече залагат Федералният резерв на САЩ да се откаже от повишаването на лихвите през тази година. Същевременно стимулите на ЕЦБ се очаква да движат инфлацията към заложената от банката цел от 2%. В резултат на променящите се очаквания доларовият индекс спадна до триседмично дъно. Същевременно коментари на японската централна банка оскъпиха йената до най-високото ниво от края на май.

Петролен пазар

При суровинните пазари цената на петрола отбеляза силен ръст за втори пореден ден, след като щатската Енергийна информационна агенция повиши прогнозата си за потреблението през 2015 г. Друг фактор за поскъпването са очакванията най-големият вносител на петрол Китай да въведе нови стимули за икономиката. По време на търговията петролът сорт брент надмина 66 долара за барел, след като беше спаднал под 62 долара през миналата седмица.