🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аукционните къщи продадоха произведения на изкуството за 2.8 млрд. долара за две седмици

На пазара се предлагаха съвременни произведения, които се оцениха високо от ценителите

Макар наддаването да оправда минималните очаквания за някои творби, оценките за най-добрите произведения бяха прекалено амбициозни
Макар наддаването да оправда минималните очаквания за някои творби, оценките за най-добрите произведения бяха прекалено амбициозни
Макар наддаването да оправда минималните очаквания за някои творби, оценките за най-добрите произведения бяха прекалено амбициозни    ©  Reuters
Макар наддаването да оправда минималните очаквания за някои творби, оценките за най-добрите произведения бяха прекалено амбициозни    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седмицата на изкуството в Ню Йорк генерира продажби от над 1.7 млрд. долара за аукционните къщи. В продължение на пет дни на пазара се предлагаха съвременни произведения, включително и колекцията на Дейвид и Пеги Рокфелер, пише Financial Times.

Участници

Christie, Sotheby и Phillips си осигуриха приходи от 1.5 млрд. долара от продажби от последните си сделки през май. Продавачи и специалисти заявиха, че увеличеното предлагане на пазара, което включва и възможността за закупуване на художествени творби, събирани с години от фамилиите Мендел, Тиш и Зукър, все повече ще интригува купувачите в бъдеще.

Те смятат, че ценителите на изкуството ще предлагат още по-високи цени поради нарастващия интерес към творбите. "Само за последните пет дни се предложиха зашеметяващи суми", коментира Доминик Леви, партньор и основател на галерията Lévy Gorvy в Ню Йорк. Той допълни, че "това е доста окуражаващо за пазара".

Акценти от продажбите

Интересът на купувачите се спря върху няколко творби. Една от тях е а маслената живопис от Франсис Бейкър - "Портрет на говорещия Джордж Дайър" от 1977 г., изобразяваща любовника на самия художник. Тя беше оценена на 44 млн. долара, което е доста повече от първоначалната ѝ цена.

Търгът започна от начална цена от 27 млн. долара и приключи след няколко минути, когато бяха дадени пет "справедливи оценки".

Петнадесет топ картини бяха закупени само за един следобед в Sotheby. Това включваше панорамния пейзаж на Южна Калифорния от Дейвид Хокни - Pacific Coast Highway and Santa Monica, оценен на 25 млн. долара.

Past Times от Кери Джеймс Маршъл беляза нов рекорд за картина, продавана от жив афроамериканец. Тя беше купена от американския рапър и продуцент Шон Комбс за 21.1 млн. долара.

Водещо произведение във Phillips се оказа Flexible от Жан-Мишел Баския, създадено през 1984 г., определено за най-доброто на художника. То беше продадено за 40 млн. долара, двойно на цената, която къщата му беше дала.

Пазарът на изкуството

Като цяло продажбите на аукционните къщи надхвърлиха 2.8 млрд. долара, включително премиите за услуги, за последните две седмици. Макар и сделките да оправдаха минималните очаквания за някои творби, от друга страна, оценките за най-добрите произведения бяха прекалено амбициозни.

Абигейл Ашър, партньор в Guggenheim, отбеляза, че наддаването неизбежно е "ниско в началото". Над определен таван очевидно броят на играчите става по-малък, отбелязва тя, като добавя, че "все още има желание" от страна на купувачите да притежават големи исторически произведения, които поддържат пазара на изкуството.

Все още няма коментари
Нов коментар