Нова верига Mix Markt открива първия си магазин в страната на 17 май

Руски храни от Германия в София

Mix Markt ще предложи руски и други източноевропейски продукти - например полски и румънски
Mix Markt ще предложи руски и други източноевропейски продукти - например полски и румънски
Mix Markt ще предложи руски и други източноевропейски продукти - например полски и румънски    ©  Цветелина Белутова
Mix Markt ще предложи руски и други източноевропейски продукти - например полски и румънски    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В България последното десетилетие рядко влиза верига с фокус храни. Но една компания с германска централа (виж карето) ще отвори първия си софийски обект на 17 май. Mix Markt не е "класическа" верига, тъй като предлага преимуществено т.нар. етно храни. Продуктите ще са най-вече руски, но и полски, и румънски. Накратко - познатата вече "Берьозка" ще си има конкурент в страната. Магазините ще са малък формат, развивани тук съвместно от двама партньори - Валтер Розентретер и германската фирма Monolith.

Начало от София

"В първия ни търговски обект в София са инвестирани около 250 хил. евро. Ще бъдат открити между 7 и 10 работни места", коментира за "Капитал" Валтер Розентретер, съдружник и управител на "Микс Маркт България" ООД.

Магазинът ще е в "Дианабад", в бл. 65, ще е с 220 кв. метра площ и ще отвори на 17 май. В него ще се предлагат между 2000 и 3500 артикула: млечни продукти, колбаси, риба, месо, консерви, дълбоко замразени стоки, сладкарски, шоколадови и захарни изделия, пресни плодове и зеленчуци, алкохолни и безалкохолни напитки. Стоките, които ще се продават, са в средния ценови пояс, уточни за "Капитал" Валтер Розентретер.

Магазинът е в помещение под наем, но от компанията посочиха, че ако намерят "добър и подходящ обект", биха го купили. Предвижда се също скоро дружеството да има и склад в София.

Mix Markt е бранд на германската Monolith, която работи като доставчик на едро на стоките и има лицензиран партньор за отделните магазини. Според сайта на компанията около 60% от стоките в обект се доставят от Monolith и повечето са произведени в Германия. Пак там е описано, че традиционното участие е около 20%.

В българското дружество партньорът Валтер Розентретер държи половината от дяловете, а другите са на Monolith. Според публичната информация Валтер Розентретер от 2012 е имал компания в Добрич с търговска дейност, която препродава през 2018 г. От документите се вижда, че е роден в Казахстан и е жител на Германия.

Микс в кошницата

В Mix Markt се предлагат храни и специалитети oт различни източноевропейски страни. В супермаркетите ще има руски, полски и румънски продукти. "В един Mix Markt като клиент можете да откриете както руски пелмени, така и полски млечни продукти и румънски колбаси и месни изделия", обобщава Валтер Розентретер.

По думите му концепцията на Mix Markt се различава от обичайните магазини за хранителни стоки чрез "специфичния състав на асортимента и чрез смесване на обичайните формати - дискаунтър, супермаркет, магазин на едро и магазин за специалитети".

Планът

Плановете на Mix Markt предвиждат в близко бъдеще в България да бъдат открити около 20 - 30 магазина. "Инвестициите за всички обекти ще бъдат около 5-6 млн. евро, а новите работни места - около 300. В момента се концентрираме последователно върху София, Пловдив, Бургас и Варна. В бъдеще ще бъдат открити магазини и в други градове", коментира за "Капитал" Валтер Розентретер.

За сравнение - "Берьозка", която отваря първия си магазин в страната през 2009 г. във Варна, вече има 63 обекта според сайта на компанията. "Запознати сме с веригата Mix Markt. Магазинът им ще бъде на 30 метра в съседство с наш магазин. Но конкуренцията е нещо хубаво и не ни плаши, нека всички да работят", коментира за "Капитал" Виктор Бакуревич, собственик и изпълнителен директор на "Берьозка", която предлага храни от Русия и бившите съветски републики.

Освен наличната конкуренция за новата верига предизвикателен ще е и моментът на навлизане, тъй като заради войната на Русия в Украйна вносът вероятно ще е затруднен.

Верига на четвърт век

Първият Mix Markt е открит през 1997 г. в Оерлингхаузен, област Липе в Северен Рейн-Вестфалия. Основатели са руските мигранти в Германия Валдемар Фьолкер, Артур Щайнхауерп и Петер Шую, които решават да предложат познати стоки на живеещите в Германия източноевропейци, коментира за "Капитал" Александър Фьолкер, управител на Monolith Sud.

Оттогава веригата се разраства и днес има 395 супермаркета в Германия, Белгия, Франция, Гърция, Великобритания, Италия, Черна гора, Нидерландия, Австрия, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Чехия, Кипър.

"Всеки Mix Markt има широк асортимент от специалитети от много страни на Европа и Азия. Годишният оборот на веригата е общо 720 млн. евро", уточни за "Капитал" Александър Фьолкер.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 4

    В тези руски магазини в Германия, които са имитация 1 към 1 на Lidl (типично по руски), се продава замразена риба от преди 20 години и спирт за лакочистител, бутилиран като водка. Сега искам да видя реакцията на кремълските роби, които реват как чуждестранните супермаркети продавали некачествена храна и изнасяли печалбата в чужбина.

    Нередност?
Нов коментар